Afbeelding

Denk als uitgever

Foto: Pexels

‘Auteur ben je al. Nu moet je leren denken als een uitgever.’

Wie zijn boek zelf wil uitgeven, moet leren denken als een uitgever. Je moet je gaan verplaatsen in de toekomstige lezer.


Verplaats je in de koper

Gaat die lezer (die koper dus!) de door jou gekozen titel begrijpen? En die prachtige foto op het omslag, die natuurlijk voor jou betekenis heeft, betekent die ook iets voor een ander? Is de achterplattekst een korte inhoud van het boek of wordt de consument erdoor verleid? Past de uitvoering wel bij het onderwerp en het publiek? 

Bedenk dat een groot formaat boek met weinig pagina’s heel iel oogt. Een gebonden boek met weinig pagina’s lijkt al gauw heel wat. Maar moet het überhaupt wel een gebonden uitgave zijn? Veel zelfuitgevers houden ervan, maar vaak is dat helemaal niet nodig. En de verkoopprijs? Is die totstandgekomen door een fictieve berekening van de te verwachten winst of is die bepaald in overeenstemming met het karakter van het boek en het publiek ervan?

Waarom verkoopt je boek niet?

Uitgevers vragen zich bij een nieuw boekvoorstel vaak af – het klinkt vreemd misschien – waarom een boek niet zal verkopen. Probeer die denkoefening eens uit op jouw boek. Wat zou jouw koper ervan weerhouden het aan te schaffen? Het onderwerp? De verkoopprijs? De aanpak of invalshoek? Is het duidelijk waarover jouw boek gaat? 

Denken als een uitgever houdt dit in: je ervan bewust zijn dat alles met alles samenhangt. Uitvoering, omslag, titel, ondertitel, verkoopprijs, omvang, papierkeuze, enzovoort. Al die zaken moeten met elkaar in evenwicht zijn. Als dat zo is, als alles klopt, wordt een boek een succes.

Over de auteur

Frank Noë werkt sinds 1972 in het boekenvak. Hij begon als inkoper bij een boekhandel, waardoor hij met duizenden titels en onderwerpen in aanraking is gekomen. Hij deed ervaring op als uitgever bij Uitgeverij Unieboek|Spectrum, Terra Lannoo en Fontaine Uitgevers. Tegenwoordig is hij mede-eigenaar van een kleine uitgeverij, Het Zwarte Schaap, die zich specialiseert in regionaal-historische, nostalgische kookboeken. Als Uitgeefcoach helpt hij schrijvers bij het uitgeven van hun boek.

Service