Afbeelding

Hoe krijg je je ideeën in het boekenvak?

Foto: Pexels

Hoe krijg je je ideeën in het boekenvak?

‘How do you get your ideas?’ 
‘By stealing them.’


Het is altijd weer verbazingwekkend om te zien dat zo veel auteurs origineel willen zijn. Verrassende invalshoeken, ongebruikelijke formaten, onverwachte toevoegingen: niets is hun te gek om nieuw, om origineel te willen zijn.

Ik zeg u: zie ervanaf. Doe het niet. Weersta de verleiding. 

Originaliteit bestaat niet. Schilders die iets totaal nieuws brachten: ik ken ze niet. Vernieuwende architectuur: vergeet het. Kunstenaars halen hun ideeën van anderen. Van tijdgenoten, van voorgangers, van verre landen. Als kunstenaars dat doen, doe jij dat dan ook. Ga naar goed gesorteerde boekhandels. Kijk wat er te koop is. Kijk hoe die boeken eruitzien. Ik zeg je: je ziet er goede ideeën die slecht zijn uitgevoerd. En je vindt er slechte ideeën die er goed uitzien. Combineer het goede met het goede. Doe wat eerder is gedaan, maar dan beter. 

Dat ‘beter’ kan in verschillende dingen zitten. Een ander formaat: groter of juist kleiner. Een andere verkoopprijs: lager of juist hoger. Een andere uitvoering: paperback of gebonden. Staand of liggend. Een ringband of een nietje. En het allerleukste is: precies hetzelfde als de concurrentie maar toch anders. Door een andere illustrator. Door foto’s in plaats van tekeningen. Door mooier of juist ‘platter’. 

‘Gij zult niet stelen’, geldt niet voor jou. Integendeel. Kijk af, behoud het goede en verwijder het slechte. 

Over de auteur

Frank Noë werkt sinds 1972 in het boekenvak. Hij begon als inkoper bij een boekhandel, waardoor hij met duizenden titels en onderwerpen in aanraking is gekomen. Hij deed ervaring op als uitgever bij Uitgeverij Unieboek|Spectrum, Terra Lannoo en Fontaine Uitgevers. Tegenwoordig is hij mede-eigenaar van een kleine uitgeverij, Het Zwarte Schaap, die zich specialiseert in regionaal-historische, nostalgische kookboeken. Als Uitgeefcoach helpt hij schrijvers bij het uitgeven van hun boek.

Uitgeven