Afbeelding

Witte omslagen verkopen niet

Foto: Pexels

‘Witte omslagen verkopen niet’

Ik las onlangs nog met betrekking tot boekomslagen dat complementaire kleuren (kleuren die op het kleurenwiel tegenover elkaar liggen) energie en kracht uitstralen en dat analoge kleuren (die naast elkaar liggen) rust en harmonie vertegenwoordigen. Hoe dat ook zij, vroeger bestond er onder uitgevers een algemeen geldende waarheid: ‘Witte omslagen verkopen niet’.


Waar die wijsheid vandaan kwam, wie hem ooit had bedacht en of hij ergens was bewezen, werd er niet bij gezegd, maar wáár was het. Boekhandelaren zouden er bij voorbeeld een hekel aan hebben omdat de boeken vuil werden. 

Totdat in 1974 in Engeland twee mannen een uitgeverij oprichtten, Dorling Kindersley. In de loop der jaren gaf men daar honderden, nee, duizenden boeken uit op het gebied van reizen, kunst, hobby, business, geschiedenis, koken, spelletjes, tuinieren, gezondheid, ouderschap, natuur, wetenschap. Boeken voor baby’s, peuters en kinderen. Voor volwassenen, gezinnen en scholieren. De boeken van Dorling Kindersley werden in 62 (!) talen vertaald. Er werden miljoenen en miljoenen en miljoenen exemplaren van verkocht. En ze hadden één ding gemeen: hun omslagen hadden allemaal een witte achtergrond.

Nu schiet me te binnen dat ook zwarte omslagen niet verkochten. Althans volgens sommige verkopers. Zou deprimerend zijn. Ik zou zeggen: doe er niet al te moeilijk over en volg je eigen intuïtie.

Over de auteur

Frank Noë werkt sinds 1972 in het boekenvak. Hij begon als inkoper bij een boekhandel, waardoor hij met duizenden titels en onderwerpen in aanraking is gekomen. Hij deed ervaring op als uitgever bij Uitgeverij Unieboek|Spectrum, Terra Lannoo en Fontaine Uitgevers. Tegenwoordig is hij mede-eigenaar van een kleine uitgeverij, Het Zwarte Schaap, die zich specialiseert in regionaal-historische, nostalgische kookboeken. Als Uitgeefcoach helpt hij schrijvers bij het uitgeven van hun boek.

Uitgeven