Dít is de shortlist van de Alice Indie Boekprijs!

Onze jury is de afgelopen weken in maar liefst 91 indie-boeken gedoken. Deze 11 boeken (in willekeurige volgorde) hebben de shortlist gehaald, gefeliciteerd! Meer weten over de Alice Indie Boekprijs?

Woord van de jury
Dit jaar zijn we gestart met de Alice Indie Boekprijs voor het beste onafhankelijk uitgegeven boek. Dat konden printing on demand boeken zijn die helemaal in eigen beheer zijn uitgeven, boeken van een collectieve Indie-uitgeverij, tot min of meer traditioneel uitgegeven boeken door een kleine uitgever. We kregen eenennegentig Indie-boeken binnen. Een hele lijst. Je vindt ze hier.

Vooral in de categorie non-fictie werd duidelijk hoe divers de Indie-titels zijn. Tuinboeken, levensverhalen, memoires van een makelaar, managementboeken, zelfhulpboeken: het was een hele rijke verzameling. En aan veel boeken kun je aflezen dat ze het resultaat zijn van jaren ervaring en denkwerk. Als jury werden we daar heel enthousiast van.
In de categorie fictie waren de titels wat minder divers. Er zaten bijvoorbeeld maar een paar dichtbundels tussen. Maar ook bij de Indie-fictie spatte het schrijfplezier van veel titels af. Wat opviel was dat er heel veel thrillers tussen zaten. Als we op deze selectie moeten afgaan is dat verreweg het meest populaire Indie-genre.
Uit die verzameling van eenennegentig inzendingen hebben we twee shortlists geselecteerd. We geven gelijk toe: het was ondoenlijk. Hoe vergelijk je een tuinboek met een levensverhaal? Een politieke avonturenroman met een kinderboek? Dat kan eigenlijk niet. Toch denken we twee mooie shortlists te hebben voor de Alice Indie Boekprijs 2019. Op 7 maart maken we de winnaars bekend voor zowel Fictie als Non-fictie.

[Fictie] RÄV - Tjeerd Langstraat  probeert

Flarden van gruwelijke snuff movies vinden hun weg naar een groot online publiek. Ogenschijnlijk hebben de films niets met elkaar te maken, totdat blijkt dat de moorden religieus geïnspireerd zijn en bepaalde overeenkomsten vertonen. Een internationaal team van rechercheurs  de sluwe, onbekende initiator van deze opzienbarende moorden op te sporen. Onkunde over het mysterieuze dark web, onwetendheid over de religieuze motieven en slechte communicatie zorgen voor een race tegen de klok. ‘Zou jij het ultieme offer brengen? Zou jij je zoon offeren?’ Komt de verlossing op tijd.

Meer informatie & een leesfragment vind je hier

[Fictie] Palimpsest - Jack van Weimar 

Filiz Kara, een Leidse wetenschapper van Turkse afkomst, komt in het bezit van een zeer oud manuscript. Bij nader onderzoek blijkt het te gaan om een voorloper van de Koran. Ze realiseert zich hoe haar ontdekking kan leiden tot problemen binnen haar eigen gemeenschap. Ongewild komt zij hierdoor ook terecht in de religieus geïnspireerde oorlog in het Midden-Oosten en de strijd tegen ISIS. Daarbij speelt een geheim team van wetenschappers en diplomaten van o.a. Groot-Brittannië, de Verenigde Staten en Nederland een grote rol. Het boek neemt de lezer mee met Filiz, maar ook met een ISIS-strijder, een diplomate en een rijk geworden huisschilder. Het leidt naar de geheimen van de Groene Koepel Moskee in Medina, het neemt de lezer mee naar de grafkamer van de profeet Mohammed en een adembenemende ontsnapping uit Saoedi-Arabië. Filiz en het team van onderzoekers komen steeds meer te weten over de oorsprong van de islam en de ontdekkingen zijn werkelijk wereldschokkend.

Meer informatie & een leesfragment vind je hier

[Fictie] Marathon en Liefje - Gwen Eckhaus 

Een scheiding is tegenwoordig zo gewoon dat niemand er meer van opkijkt als het gebeurt. Toch is het voor een kind verre van ‘gewoon’ als zijn ouders uit elkaar gaan, en zijn het per jaar ± 70.000 kinderen die dit overkomt. Uit loyaliteit en schaamte praten ze hier niet graag met anderen over, terwijl dit juist zo belangrijk is voor hun verwerkingsproces. ‘Marathon en Liefje’ schuurt daarom langs de randjes van een scheiding, zonder confronterend te zijn, en is naast voorlees ook een doe-boek. Doordat er speelse tekenopdrachten en doe-opdrachten aan de hoofdstukken zijn toegevoegd biedt het zo een makkelijke opening om met kinderen over de scheiding te kunnen praten. Maar ook als praten nog lastig is voor een kind kan zo het verwerkingsproces d.m.v de tekenopdrachten gestimuleerd worden. ‘Marathon en Liefje’ is vanuit de beleving van de grote rode kater Marathon geschreven, die bij de achtjarige Rosa woont als haar ouders gaan scheiden. 

Meer informatie & een leesfragment vind je hier

[Fictie] De gelukszoekers - Mathijs Duyck en Jelle Meys 

Dit boek wordt bevolkt door excentrieke professoren, performante managers, uitzinnige weekendverslaafden en ander schoon volk dat verstrikt geraakt in kleine en grote drama's. De rode draad kronkelt in een boog om het normale heen en verbindt de personages in wat hen het meeste mens maakt: de zoektocht naar geluk.

Meer informatie & een leesfragment vind je hier.


[Fictie] Orka - Jaime Karremann

1980. Koude Oorlog. Ed van Haaren is commandant van een Nederlandse onderzeeboot en komt tijdens zijn geheime operatie ver boven de Poolcirkel een nieuwe Sovjetonderzeeboot op het spoor. Ondertussen doet de jonge Mark Willemsen er alles aan om de scheepskrant aan boord tot een succes te maken. Dat lukt en de bemanning raakt in de greep van de krant. Lang lijkt het onschuldig vermaak. Orka is spannend en verrassend. Orka is bovendien uniek, nooit eerder verscheen een Nederlandse onderzeebootthriller.

Meer informatie & een leesfragment vind je hier.

[Non-fictie] De laatste getuige - Frank Krake

De laatste getuige van Frank Krake kreeg van onze jury de enige wildcard die te vergeven was.

Liggend op het dak van een trein ontvlucht de twintigjarige Amsterdammer Wim Alosery in 1943 de verplichte Arbeitseinsatz in Duitsland. Hij duikt onder bij een boer en slaapt maandenlang in een kist onder de grond. Totdat hij bij een razzia wordt gepakt en opgesloten in de beruchte Gestapo-gevangenis aan de Euterpestraat.

Hij belandt in Kamp Amersfoort en gaat enkele weken later op transport naar Noord Duitsland, waar hij acht maanden lang de dodelijke dwangarbeid in de concentratiekampen Husum en Neuengamme overleeft. Mede dankzij de kwade dronk van zijn verslaafde stiefvader.
Als de oorlog bijna ten einde is belandt Wim op het luxe cruiseschip Cap Arcona, dat voor anker ligt in de Lübeckerbocht. Terwijl op de wal de geallieerden Duitsland tot overgave dwingen, begaat de RAF boven water een dodelijke vergissing. Jachtvliegtuigen bombarderen meerdere schepen en in een waar inferno verongelukken 7.000 gevangenen. Samen met slechts enkele honderden opvarenden overleeft Wim Alosery een van de grootste scheepsrampen aller tijden. 

Op zijn vierennegentigste vertelt hij ons zijn verhaal. Als de laatste getuige.      

Meer informatie vind je hier.

[Non-fictie] Op scheppen! - Sandra Alderden

In Boeddhistisch klooster Plum Village waar Sandra en Santi non en monnik waren leerden ze over mindfulness en konden ze urenlang stil zitten in meditatie. Nu wonen ze op hun boerderij in het pittoreske Zuidwest Frankrijk en hebben ze hun pijen verruild voor een tuinbroek. Na het horen van zorgelijke verhalen over de wereldvoedselproductie gaan ze uitvinden of voedsel verbouwen ook anders kan en zo ontdekken ze permacultuur, een regenererende manier van tuinieren. En wat blijkt? Tuinieren en een mindful leven zijn prachtig te combineren. Je kleren worden er alleen wat viezer van. Op Scheppen is doorspekt met humoristische verhalen over Sandra en Santi’s ervaringen als beginnende boeren en hun experimenten met de permacultuur technieken. Je leert de basisprincipes van permacultuurtheorie afgewisseld met instructies voor permacultuurprojecten die je in je eigen tuin kunt uitproberen samen met recepten voor (h)eerlijke maaltijden. Een stukje mindfulness wordt aangereikt met informatie over de omstandigheden waarin ons voedsel wordt verbouwd en oefeningen om dieper te kijken. 

Meer informatie & een leesfragment vind je hier

[Non-fictie] Ik nummer 23 - Marianne van Betten en Henk Hanssen 

Als Marianne van Betten op het punt staat naar het huisje van haar en haar man in Drenthe te vertrekken, belt een van haar zussen. Leonie, haar halfzus, ligt op sterven. “Leonie gaat het niet redden. Je moet komen.’ Het is het begin van een thrillerachtig geschiedenis rond een gezin waarvan de pater familias in zijn ongebreidelde voorplantingsdrift liefst 23 kinderen op de wereld zet. Volgens meer dan goed rooms gebruik, want zelfs de officiële vertegenwoordigers van Rome kunnen hem in zijn ijver niet stuiten. Marianne, zijn laatste en 23ste kind, heeft het gedurende haar leven niet zo goed kunnen vinden met haar veel oudere, bemoederende halfzus die al jong de rol van de vader overnam over de sigarenzaak, de financiën en de gezinsmacht. En toch vragen haar nog levende broers en zussen juist Marianne om bij de begrafenis namens de familie een toespraak te houden voor Leonie. ‘Het is ook haar wens’. Marianne rijdt terug naar Den Haag en zet zich achter de schrijfmachine. Vier dagen heeft ze. Vier dagen waarin ze zich scherp bewust is van de rol die Leonie speelde in de geschiedenis van het gezin. Vier dagen om te beslissen of zij dat wel wil en wat ze dan tegen deze halfzus moet zeggen. Maar moet ze nu ineens aardig gaan doen? Aan de hand van een aantal dagboeken van Leonie draait de familiegeschiedenis zich als een film af in haar hoofd tegen de achtergrond van het Den Haag, Nederland en de wereld in de twintigste eeuw. 

Meer informatie & een leesfragment vind je hier

[Non-fictie] Haagse Dames in de makelaardij - Noor de Vries Robbe 

Noor de Vries Robbé-Corwin (1939) klom op van binnenhuisarchitecte met een kunstgeschiedenisachtergrond tot een succesvolle makelaar met een eigen kantoor in Den Haag. De beginjaren van haar carrière vallen samen met een energieke tweede feministische golf in Nederland. Vrouwen benutten op allerlei gebieden nieuwe kansen. Besluiten worden niet langer aan mannen overgelaten. Er komt meer gelijkheid tussen de seksen. Onder invloed van die opwindende tijdgeest richt De Vries Robbé-Corwin een eigen makelaardij op waar alleen maar vrouwen werken. Zijn zij net zulke goede of zelfs betere makelaars dan mannen? Haar handel en wandel van 1973 tot 2000 beschrijft zij met vlotte pen. Naast het persoonlijke verhaal herbergt dit boek een schat aan geschiedkundige feiten over de ontwikkeling van de makelaardij en de huizenmarkt. Vermakelijke voorvallen zowel op kantoor als in de praktijk lichten een tipje van de sluier op. Kopers en verkopers doen inspiratie op, zodat zij samen met hun makelaar iets ingrijpends als verhuizen tot een goed einde zullen brengen. Wonen mag tegenwoordig eerder een ‘beleving’ zijn, maar een huis heeft nog altijd een ziel.

Meer informatie & een leesfragment vind je hier


[Non-fictie] Moord in Zuid-Afrika - Arine Prins en Hugo Verkley  

Voor Arine Prins en haar gezin komt er in de nacht van 7 op 8 april 2017 een abrupt einde aan hun Afrikaanse droom. Zij wordt in haar huis in het Zuid-Afrikaanse Barberton overvallen door vijf mannen. Arine en vriend William komen er levend vanaf, echtgenoot Peet niet. In 1999 laten Peet en Arine, en hun kinderen Beer en Sterre, Nederland achter zich voor de fascinerende natuur, het fijne klimaat en een schitterende boerderij. Al snel blijkt Zuid-Afrika toch niet zo’n droomland te zijn; dochter Sterre wordt misbruikt door een buurman, zoon Beer komt in de gevangenis terecht en het lukt Peet en Arine niet om genoeg geld te verdienen. Net als ze op het punt staan om - na 18 jaar - terug te keren naar Nederland, komen de vijf donkere mannen hun huis binnen. Terwijl Arine vastgebonden op de grond ligt en haar man urenlang wordt mishandeld, ziet zij haar markante leven vol met ups en downs aan zich voorbijtrekken. De moord kreeg in 2017 volop aandacht in de media en de politiek. Een aangrijpend en actueel boek dat je niet eg kunt leggen.

Meer informatie & een leesfragment vind je hier

[Non-fictie] Holy fuck - Jeanneke Scholtens en Mabel Nummerdor  

We staan midden in de 21ste eeuw en zien op het gebied van seks enorm veel gebeuren: Japanse jongeren die kiezen voor het celibaat, de opkomst van VR seks die steeds minder van echt te onderscheiden zal zijn. En wat te denken van de designer baby? Jeanneke Scholtens en Mabel Nummerdor nemen je in 7 stappen mee, want Holy Fuck, deze sekspeditie gaat over jouw toekomst en daar kun je je maar beter goed over laten voorlichten.

Meer informatie & een leesfragment vind je hier.