Afbeelding

Auteur: Jaime Karreman

5 uitgelichte thrillers van de Alice Indie Boekprijs-longlist

Voor het eerst organiseert Schrijven Magazine dit jaar de Alice Indie Boekprijs (link),een jaarlijkse prijs voor het beste indie-boek (een boek uitgegeven in eigen beheer). De aanmeldtermijn is ondertussen verstreken, maar we kunnen wel vertellen dat de aanmeldingen uiteenlopen als het om genres gaat. Thrillers mochten uiteraard niet ontbreken. We lichten er vijf uit.

Orka van Jaime Karreman

Jaime Karremann (1978) is onafhankelijk marinejournalist en schrijft voornamelijk voor zijn website Marineschepen.nl. In 2017 publiceerde hij zijn eerste boek In het diepste geheimover geheime Nederlandse onderzeebootoperaties. Dat boek werd in binnen- en buitenland met veel interesse ontvangen. Zijn boek Orka bracht Karreman in 2018 uit. Het boek speelt zich af tijdens de Koude Oorlog en gaat over Ed van Haaren die commandant is van een Nederlandse onderzeeboot. Hij komt tijdens zijn geheime operatie ver boven de Poolcirkel een nieuwe Sovjetonderzeeboot op het spoor. Ondertussen doet de jonge Mark Willemsen er alles aan om de scheepskrant aan boord tot een succes te maken. Dat lukt en de bemanning raakt in de greep van de krant. 

In cirkels van Agnes Bazuin 

Agnes Bazuin (1974) werkt als jurist binnen de rechterlijke organisatie. Met haar boek In cirkelsdebuteert zij als schrijver. Het boek gaat over een zoektocht naar het antwoord op de vraag wat de dood van de dochter van een prominent Eerste Kamerlid en een rechter met elkaar te maken hebben. Anna Wijsman, een jonge veelbelovende rechter, krijgt ongewild de sleutel in handen en belandt in een zenuwslopend kat-en-muis-spel. Behoudt Anna het overzicht in haar zoektocht naar de waarheid of blijven haar gedachten in cirkels draaien? 
 
 

De duivel als metgezel van Peter Frantz

Peter Frantz is een pseudoniem van Frans Pieters (1948). Pieters was actief in de bankensector en de sociale zekerheidswereld. In 2014 debuteerde hij als schrijver met de 'kantorenroman' Het complex. Zijn boek De duivel als metgezelgaf hij uit in eigen beheer bij U2Pi. Dit boek gaat over Zacharias Polderman, een man die in zijn dorp bekend staat als een “vreemde vogel”. Hij hangt zichzelf op. Er komt tot twee keer toe een auto tot stilstand om een kist in te laden voor het huis waar Polderman woonde. Dat roept vragen op onder dorpsbewoners, want hij woonde toch alleen?
 
 

Bliksem van Cobi Oosterling

Cobi Oosterling is geboren en getogen op het platteland. Ze is indie-auteur van het boek Bliksem dat ze uitbracht bij CoMiTi. Bliksemgaat over Alfred Fentenaar die zich op een vrachtschip boven een rivier bevindt. Nog acht seconden nog zeven, nog zes, en dan komt ie. Onweer en bliksem zorgen voor een omslag in zijn hoofd, dan gaan zijn gedachten terug naar die avond, zestien jaar geleden, die vreselijke avond, het begin van een jarenlang verlangen naar zijn tweelingbroer. Wordt Roel gevonden?
 

Moord in Zuid-Afrika van Hugo Verkley

Hugo Verkley (1985) is journalist en antropoloog en schreef al enkele andere boeken. Zijn tweede boek, Straatgeheimen, won de Brave New Books prijs van 2014. Zijn boek Moord in Zuid-Afrikagaf hij uit in eigen beheer bij Mijnbestseller. Dit boek is een waargebeurd verhaal over Arine Prins en haar gezin aan wiens Afrikaanse droom abrupt een einde kwam. Zij werd in haar huis in het Zuid-Afrikaanse Barberton overvallen door vijf mannen. Terwijl Arine vastgebonden op de grond lag en haar man urenlang werd mishandeld, zag zij haar markante leven vol met ups en downs aan zich voorbijtrekken. Arine en vriend William komen er levend vanaf, echtgenoot Peet niet. De moord kreeg in 2017 volop aandacht in de media en de politiek.