6 opvallende non-fictieboeken op de Alice Indie Boekprijs-longlist

Dit jaar reikt Schrijven Magazine voor het eerst de Alice Indie Boekprijs uit. Dit wordt een jaarlijkse prijs voor het beste Indie-boek, waarbij de winnaar van deze prijs, naast de eer, een geldbedrag krijgt van minimaal €1000. Momenteel is de jury druk aan het kijken naar de verschillende boeken, maar hier zijn alvast 6 non-fictie boeken die er tussenuit sprongen. 

1. Wil je gelijk of wil je geluk? - Miriam Spitholt 

Tja, gelijk of geluk? Eigenlijk willen we graag allebei toch? Dit boek doet je met een glimlach realiseren dat geluk gewoonweg heel simpel is en dat jij daar zelf invloed op hebt. Opvallend is dat Miriam naast schrijfster, ook docent gelukskunde is op de Saxion Hogeschool in Enschede. Aan de hand van leuke, indrukwekkende, persoonlijke anekdotes neemt Mirjam je mee in hoe jij je eigen geluk kunt vinden. Na het lezen van dit boek ben je in staat om gedachten en overtuigingen die gevoelens oproepen, beter te plaatsen en minder serieus te nemen.

2. De buitenboordbaby - Maartje Noordam

Maartje (1980), alias 'Zuurtje', kreeg na een lange onzekere weg op 21-jarige leeftijd te horen nooit op de natuurlijke manier kinderen te kunnen krijgen. Toen zij in 2008 haar man Rens leerde kennen, werd al snel duidelijk dat zij samen deze grootse uitdaging aan wilden gaan met elkaar. Om dit alles op een rijtje te krijgen hield zij tijdens het gehele IVF-proces een blog bij. Dat verhaal is nu gebundeld tot een boek, wat het een bijzonder opvallend en persoonlijk verhaal maakt. 

3. In Spanje schijnt altijd de zon - Brenda van Es 

Wil je een boek lezen over carrières en sleur? Lees dit boek niet! Want in dit boek gaat het leven op z'n kop Het opvallende van dit boek is dat het realistisch inkijkje is op het leven als je naar een ander land emigreert. Albert en Brenda rijden met hun volgepropte Volkswagen mét dakkoffer naar Andalusië. Ze verruilen regen voor zon, schoenen voor slippers. Stiptheid voor mañana mañana. Smoezelige kantoren voor frisse buitenlucht. Zekerheid voor flow. Alles mag anders! 

4. Schrijf je loopbaan - Marianne Panneman 

Wil je meer voldoening en plezier in je werk en leven ervaren? Wil je je verder ontwikkelen, maar weet je niet goed in welke richting? Dit boek biedt jou een schrijfroute met inspirerende schrijfopdrachten waarmee je in je eigen tempo gaat onderzoeken wat je mist en wat je wél wilt. Wat opvalt aan dit boek is dat je het hele boek lang jezelf beter  leert kennen. Schrijvend vanuit je hart onderzoek je waar jouw onvrede vandaan komt, wat je dromen en verlangens zijn en wat je (tot nu toe) tegenhoudt om ze te realiseren. 

5. WRKPLZR - Rob Koops 

Je werkt ruim 60.000 uur van je leven. Dat is niet altijd leuk. Dwingende deadlines, uitgebluste collega’s, klagende klanten: we hebben er allemaal last van. Plezier op je werk is dan ver te zoeken. Toch wil je het liefst fluitend naar je werk en weer fluitend naar huis. In WRKPLZR lees je hoe dat kan. Dit boek springt er uit omdat er voor iedereen wat in zit, en ook iedereen er wat aan zal hebben. Waar de één het advies over het nemen van een hazenslaapje op kantoor aanneemt, kijkt de ander tegenwoordig naar een klacht als gratis advies. Kortom: met deze tips heb je niks te verliezen, en je krijgt er een hoop voor terug. 

6. De kracht van NLP – Robin Stevens 

In De kracht van NLP beschrijft persoonlijke ontwikkelingstrainer Robin Stevens hoe je NLP (Neuro Linguïstisch Programmeren), meditatie en bewustwording kunt gebruiken om te leren gelukkig te worden zonder reden. Je leert zelf verantwoordelijkheid te nemen voor hoe je je voelt en hoe gelukkig je in een bepaalde situatie bent. Wat het boek van Robin Stevens zo bijzonder maakt, is dat zijn boek anders is dan andere boeken over NLP. Aan de hand van luchtige, herkenbare anekdotes en eenvoudig toepasbare technieken leer je stap voor stap hoe je verandering kunt brengen in de manier waarop je omgaat met specifieke situaties.

De complete Alice Indie Boekprijs-longlist kun je hier bekijken.