Start » Nieuws » Dichtvormen – Slam Poetry

Dichtvormen – Slam Poetry

11 Mei 2016

Lees alles over Slam Poetry op Schrijven OnlineDe kunst van het dichten kent vele vormen en maten. Toch blijft poëzie vaak wat onderbelicht in Nederland en Vlaanderen. Daarom zet Schrijven Online elke week een dichtvorm online met uitleg, een voorbeeld en een schrijfopdracht. Deze week het (inter)actieve Slam Poetry.

Vorm

Slam Poetry is bijna een sport. Slammers (slamdichters) gaan met elkaar de strijd aan in een wedstrijd waarbij ze hun eigen gedichten voordragen. Deze gedichten worden in korte tijd opgevoerd, waarbij de slammers het publiek en de jury moeten overtuigen.

Bij Slam Poetry is zowel de inhoud als de uitvoering van een gedicht belangrijk. Het uiteindelijke doel is om het publiek enthousiast te maken. Het leuke van deze wedstrijden is de laagdrempeligheid: er heerst vaak een gemoedelijke sfeer en iedereen mag deelnemen.

Nederlandse Slam Poetry verschilt van dat in andere landen. Allereerst wordt er in Nederland vaak met vakjury’s gewerkt in plaats van dat het publiek beslist wie er wint. Ook worden er in Nederland meerdere korte gedichten voorgedragen in plaats van één lang gedicht. Bovendien is het Nederlandse publiek vaak stil tijdens de voordrachten, waar in andere landen dit niet het geval is. Daar worden de slamgedichten gebruikt als redevoeringen, waarbij het publiek duidelijk hun mening laat horen.

Een slamgedicht moet toegankelijk zijn voor je publiek. Als jij en je gedichten begrijpelijk zijn, scoor je al snel punten. Toch is humor, klank en beeld net zo belangrijk om het publiek voor je te winnen. Oefen je gedicht dus hardop voordat je mee doet aan een Poetry Slam, zorg dat je niet over zinnen of woorden struikelt en dat je voordracht lekker loopt.

Voorbeeld

Harry Baker werd de jongste Grand Slam Poetry Kampioen ooit met dit slamgedicht ‘Paper People’.
De lyrics kun je hier lezen, wat handig kan zijn wanneer je Engels iets minder goed begrijpt of het gedicht wat te snel gaat. Baker’s voordracht van ‘Paper People’ kun je hier bekijken.

Carmien Michels won het NK Poetry Slam 2016, eind januari. Hier kun je een voordracht van Michels bekijken tijdens de Antwerpse voorronde van het Belgisch Kampioenschap.

Opdracht

Toegegeven: dit is een spannende opdracht, maar ook ontzettend leuk! Raap al je moed en podiumtalent bij elkaar en doe mee met een Poetry Slam! Voor een Poetry Slam bij jou in de buurt kun je hier kijken. 

Tenzij de door jou uitgekozen Poetry Slam met een thema werkt, kun je je fantasie de vrije loop laten. Zolang je performance leuk, authentiek en opvallend is, is de inhoud ondergeschikt.

Voor uitgebreide hulp, een goede voorbereiding op en tips voor je deelname kun je op de site van Poetry Slam kijken. 

« terug naar het nieuwsoverzicht

Gerelateerd nieuws:

- Dichtvormen – 160 (SMS gedicht)
- Dichtvormen – blank vers
- Dichtvormen – het figuurgedicht
- Beter leren schrijven? Volg een schrijfcursus bij de Schrijven Online Academie


Geef Schrijven Magazine cadeau! (Beeld: SXC)

Geef Schrijven Magazine cadeau!
(en krijg zelf ook een presentje) 

Bestel nu!
Geen schrijfwedstrijd meer missen? Volg Schrijven Magazine op Facebook!

Like Schrijven Magazine op Facebook!

Vind ik leuk!

Lees Tekstblad!

Neem een (proef)abonnement
Lees Geschiedenis Magazine

Lees Geschiedenis Magazine. Profiteer van de prima aanbieding.

Korting én cadeaus!