Afbeelding

Beeld: Shutterstock

Dichtvormen – 160 (SMS gedicht)

Elke woensdag zet Schrijven Online een andere dichtvorm in het zonnetje.De kunst van het dichten kent vele vormen en maten. Toch blijft poëzie vaak wat onderbelicht in Nederland en Vlaanderen. Daarom zet Schrijven Online elke week een dichtvorm online met uitleg, een voorbeeld en een schrijfopdracht. Deze week de beurt aan de 160.

Vorm

Deze dichtvorm is vrij nieuw, maar daarom niet minder leuk of goed. Sofie Cerutti bedacht de 160, gebaseerd op de 160 tekens in een SMS bericht.

De 160 bestaat uit exact 160 tekens, inclusief leestekens en spaties. Er zijn verder geen regels voor het rijmschema. Omdat de dichtvorm gerelateerd is aan een SMS berichtje is het ook mogelijk om afkortingen te gebruiken die vaker in SMS berichten voorkomen. Voorbeelden hiervan zijn ff (even), sws (sowieso) en vanaaf (vanavond).

Cerutti is niet de enige die haar schrijven aanpast aan onze moderne samenleving. Brett Wright herschreef William Shakespeare’s Romeo en Juliet naar de moderne Engelse WhatsApp taal, onder de titel Yolo Juliet – Omg Shakespeare.

Voorbeeld

De onderstaande 160 is de winnaar van een in 2008 uitgeschreven wedstrijd door NRC.next. Het gedicht werd ingestuurd door Albert Bobeldijk, onder het pseudoniem Kapitein Lafbek.

Ik zit in jouw luie stoel. Ik
zet al je kanalen op sneeuw.
Ik zet mezelf op 1. Je smeert
toastjes voor me. Alsof ik ik
niet ben. Alsof ik je geen
geintjes flik.

Opdracht

Het zonnetje is weer gaan schijnen! Tijd dus om een terrasje te pakken. Ga lekker zitten en kijk goed om je heen. Wat gebeurt er op straat? Welk gesprek hebben de mensen aan het tafeltje naast je? Wie lopen er allemaal voorbij?

Kies één gebeurtenis of persoon uit die je ziet en schrijf daar een 160 over. Je kunt het gedicht in het reactieveld hieronder plaatsen. Er zal geen redactionele feedback op gegeven worden, maar onderling is er uiteraard ruimte voor feedback.

Dossier