Start » Nieuws » Dichtvormen – het Fibonaccigedicht

Dichtvormen – het Fibonaccigedicht

29 Juni 2016

Deze week bespreekt Schrijven Online het FibonaccigedichtDe kunst van het dichten kent vele vormen en maten. Toch blijft poëzie vaak wat onderbelicht in Nederland en Vlaanderen. Daarom zet Schrijven Online elke week een dichtvorm online met uitleg, een voorbeeld en een schrijfopdracht. Deze week het Fibonaccigedicht.

Vorm

Het Fibonaccigedicht, ook wel Fib genoemd, is een vrij nieuwe, westerse dichtvorm. De vorm is bedacht door de Amerikaanse dichter en schrijver Gregory K. Pincus en is gebaseerd op de wiskundige Fibonaccireeks.

Je herkent de Fibonaccireeks wellicht uit Dan Browns beroemde boek The Da Vinci Code. Het is een reeks getallen, ook wel de konijnenreeks genoemd, die in een bepaalde volgorde staan. Bij deze reeks is het volgende getal de som van de twee voorgaande getallen, wat leidt tot: 1 1 2 3 5 8 13 21 enzovoorts.
De Fibo is zelfs terug te vinden in de natuur. Denk maar eens aan een gedroogd blad waarvan je de nerven goed kunt zien. Het blad begint met 1 nerf, welke vertakt naar 2 nerven, die hun beurt weer vertakken naar drie nerven enzovoorts.

Een Fib bestaat uit zes regels waarbij de regels gekoppeld zijn aan de eerste zes cijfers van de Fibonaccireeks. De eerste regel bestaat uit 1 lettergreep, de tweede regel bestaat ook uit 1 lettergreep, de derde regel bestaat uit 2 lettergrepen enzovoorts. De uiteindelijk vorm wordt dus: 1 1 2 3 5 8. De dichtvorm lijkt op deze manier veel op de Japanse haiku.

Voorbeeld

De onderstaande Fib is geschreven door Els Coolen.

                        Mijn                          

bed

is nu

mijn wereld.

Hoe mijn bed dan groot,

en dus mijn wereld klein kan zijn.

Opdracht

Op dit moment is het Europees Kampioenschap voetbal bezig en Nederland doet niet mee. Voor sommigen onder ons een enorme teleurstelling, voor anderen juist een hele opluchting. Schrijf een Fib over jouw gevoel bij het huidige EK. Volg je alle wedstrijden? Zo ja, wie is dan nu jouw favoriete land? Zo nee, waarom is het juist zo fijn dat Nederland niet deelneemt?

Je kunt het gedicht in het reactieveld hieronder plaatsen. Er zal geen redactionele feedback op gegeven worden, maar onderling is er uiteraard ruimte voor feedback.

« terug naar het nieuwsoverzicht

Gerelateerd nieuws:

- Dichtvormen – het stiftgedicht
- Dichtvormen – songtekst
- Dichtvormen – Klankdicht
- Beter leren schrijven? Volg een schrijfcursus bij de Schrijven Online Academie


Reacties

Dichtsels van Peter
Laatst aanwezig: 2 jaren 46 weken geleden
Sinds: 29 Jun 2016
Berichten: 0

Geen
Nee
Derland
Wat een rust
Is dat toch nu want
Nu hoef ik lekkers nergens heen

nielsblomberg
Laatst aanwezig: 6 weken 17 uren geleden
Sinds: 27 Jan 2009
Berichten: 34

Wordt
het
IJsland,
België
of toch een groot land?
De ongebonden fan fleurt op.

  • Carry Slee onthult haar schrijfgeheimen
  • Waarom je niet moet wachten met je debuut
  • Schrijftips van John Boyne (De jongen in de gestreepte pyjama)
  • Wat verdient een schrijver aan een boek? (En hoe eerlijk is dat)
  • 9 (te) gekke manieren om inspiratie op te doen
  • Ontdek waarom je van je leven een schrijf-mijnenveld moet maken. 
  • Interview met Simone van der Vlugt
  • Tips door Bregje Hofstede en Saskia de Coster, ze schreven allebei boeken die uitblonken in originaliteit en kwaliteit. Hoe deden ze dat? 
  • We spraken Sabine van den Berg over haar carrière, prozawerk, de liefde voor het schrijven van gedichten en over studenten zonder talent
  • Uitblinken in Spoken Word en/of Performance Poetry?

Als je je aanmeldt vóór maandag 27 mei 16:00 u. krijg je dit nummer thuis!

MELD JE AAN
Schrijven

Iedere week het beste van Schrijven Online in je inbox? Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief. Boordevol nieuws, tips, aanbiedingen en winacties!

Schrijf je in!