Dichtvormen – het Fibonaccigedicht

Deze week bespreekt Schrijven Online het FibonaccigedichtDe kunst van het dichten kent vele vormen en maten. Toch blijft poëzie vaak wat onderbelicht in Nederland en Vlaanderen. Daarom zet Schrijven Online elke week een dichtvorm online met uitleg, een voorbeeld en een schrijfopdracht. Deze week het Fibonaccigedicht.

Vorm

Het Fibonaccigedicht, ook wel Fib genoemd, is een vrij nieuwe, westerse dichtvorm. De vorm is bedacht door de Amerikaanse dichter en schrijver Gregory K. Pincus en is gebaseerd op de wiskundige Fibonaccireeks.

Je herkent de Fibonaccireeks wellicht uit Dan Browns beroemde boek The Da Vinci Code. Het is een reeks getallen, ook wel de konijnenreeks genoemd, die in een bepaalde volgorde staan. Bij deze reeks is het volgende getal de som van de twee voorgaande getallen, wat leidt tot: 1 1 2 3 5 8 13 21 enzovoorts.
De Fibo is zelfs terug te vinden in de natuur. Denk maar eens aan een gedroogd blad waarvan je de nerven goed kunt zien. Het blad begint met 1 nerf, welke vertakt naar 2 nerven, die hun beurt weer vertakken naar drie nerven enzovoorts.

Een Fib bestaat uit zes regels waarbij de regels gekoppeld zijn aan de eerste zes cijfers van de Fibonaccireeks. De eerste regel bestaat uit 1 lettergreep, de tweede regel bestaat ook uit 1 lettergreep, de derde regel bestaat uit 2 lettergrepen enzovoorts. De uiteindelijk vorm wordt dus: 1 1 2 3 5 8. De dichtvorm lijkt op deze manier veel op de Japanse haiku.

Voorbeeld

De onderstaande Fib is geschreven door Els Coolen.

                        Mijn                          

bed

is nu

mijn wereld.

Hoe mijn bed dan groot,

en dus mijn wereld klein kan zijn.

Opdracht

Op dit moment is het Europees Kampioenschap voetbal bezig en Nederland doet niet mee. Voor sommigen onder ons een enorme teleurstelling, voor anderen juist een hele opluchting. Schrijf een Fib over jouw gevoel bij het huidige EK. Volg je alle wedstrijden? Zo ja, wie is dan nu jouw favoriete land? Zo nee, waarom is het juist zo fijn dat Nederland niet deelneemt?

Je kunt het gedicht in het reactieveld hieronder plaatsen. Er zal geen redactionele feedback op gegeven worden, maar onderling is er uiteraard ruimte voor feedback.

Dossier