Afbeelding

©Marc Brester

De kunst van feedback geven en ontvangen

feedback geven en krijgenHet is misschien wel een van de moeilijkste aspecten van het schrijven van een boek: je manuscript blootstellen aan kritiek van buitenaf. Nicolien Mizee, Robbert Welagen en Rob van Essen weten als schrijver én schrijfdocent aan de Schrijversvakschool als geen ander hoe het is om feedback te geven en te ontvangen.

Door Vivian de Gier (tekst) en Marc Brester (beeld)

Het was een gouden tip, de opmerking die Robbert Welagen (38) van oud-uitgever Vic van de Reijt meekreeg, een die hij zeer ter harte heeft genomen. ‘Vic zei tegen mij: “Er zijn twee soorten schrijvers; schrijvers die samenwerken met hun redacteur en schrijvers die niks aan hun tekst willen veranderen. De schrijvers die willen samenwerken komen verder, omdat ze hun ego aan de kant durven zetten.” Dat heb ik altijd onthouden. Het gaat om de tekst, niet om je ego – het geschrevene is belangrijker dan de schrijver. Dat is zo’n wijs advies. Hoe zou je het daar mee oneens kunnen zijn?’

Als schrijver ben je maanden, soms jaren, alleen met je verhaal en personages. Maar onherroepelijk komt het moment waarop de tekst de wereld in gaat en aan de ogen van anderen moet worden blootgesteld. Dat is spannend, je wordt kwetsbaar. Wat vinden anderen ervan? Is dat waar je al die tijd met zoveel passie aan hebt gewerkt wel goed of slechts vulling voor de prullenbak? Minstens even lastig kan het zijn om de feedback van anderen te verwerken, zeker als je nog niet zoveel ervaring of zelfvertrouwen hebt. Naar welke suggesties luister je en wanneer hou je vast aan je eigen idee?

Het hele artikel lezen? Je vindt het in het komende nummer van Schrijven Magazine. Abonnees krijgen dit nummer omstreeks 2 augustus in de brievenbus.

Ben je nog geen abonnee? Neem vóór maandag 22 juli 16:00 u. een abonnement, dan mis je dit nummer niet!

Korting + cadeaus           Korting + het boek Je levensverhaal schrijven