Afbeelding

Scenario schrijven: personages zijn net mensen

Je verhaal heeft natuurlijk een protagonist, de hoofdpersoon. Daarnaast is er een antagonist, de 'tegenstander'. Maar er zijn ook altijd een aantal tritagonisten, de helpers of mentoren van je hoofdpersoon. 

Het spreekt voor zich dat je een dossier opbouwt van je protagonist en je antagonist, maar het levert veel op als je dat voor al je personages doet.

Door Hetty Kleinloog

Er zijn verschillende technieken om personages op te bouwen en uit te diepen. Bedenk bijvoorbeeld voor je hoofdkarakters nog drie belangrijke zaken, die verhaal brengen:

  1. Wat is het concrete doel van je karakters? Bijvoorbeeld: Jan wil trouwen met Marie.  Of, uit Breaking Bad: Walter White wil crystal meth maken en verkopen om zijn gezin na zijn dood financieel goed achter te laten.
  2. Wat is de eigenlijke wil van je karakters, het diepst verlangen? Dit is abstracter, bijvoorbeeld: Jan wil liefde. Of: Walter White wil zelfs na zijn dood onmisbaar zijn.
  3. Wat heeft jouw personage nodig? Dat weet jij als schrijver en voelt de lezer/kijker. Dit is hetgeen we hem of haar gunnen. Bijvoorbeeld: Jan moet leren van zichzelf te houden. Of: Walter White moet er vrede mee krijgen dat hij doodgaat en goed afscheid neemt. Wat een personage nodig heeft, weet het personage vaak zelf niet. Dat maakt dat hij verkeerde beslissingen neemt of een verkeerde weg inslaat en dat levert weer drama en spanning, dus verhaal, op.

Je hoeft niet van al je personages te houden, maar je moet ze wel kunnen begrijpen. Ook slechte karakters moet je kunnen volgen, ook al ben je het niet met ze eens, anders worden je slechte personages eendimensionale, ongeloofwaardige figuren.

Het hele artikel lezen? Je vindt het in het komende nummer van Schrijven Magazine. Abonnees krijgen dit nummer omstreeks 2 augustus in de brievenbus.

Ben je nog geen abonnee? Neem vóór maandag 22 juli 16:00 u. een abonnement, dan mis je dit nummer niet!

Korting + cadeaus           Korting + het boek Je levensverhaal schrijven