Afbeelding

Pexels

Feedback geven en ontvangen: hoe doe je dat?

Feedback vragen is  een grote stap voordat je gaat herschrijven. Iemand anders ziet vaak de fouten waar jij anders overheen had gelezen. Het is alleen niet altijd makkelijk om feedback te verwerken. Soms komt het over alsof de feedbackgever je alleen maar afvalt, in plaats van opbouwende kritiek te geven. Andersom is het als feedbackgever lastig om te bepalen op welke punten je wel moet letten, en op welke punten niet. Je wilt de schrijver immers niet kwetsen. Hoe ga je hier dan mee om, als ontvanger/gever van de feedback?

De gever

Als gever van feedback is het goed om te onthouden dat het werk wat de schrijver jou opstuurt, meestal een eerste versie is. Zeuren over iets wat dan niet af lijkt te zijn heeft op dat moment geen zin. Ook moet je er niet je eigen verhaal van maken, je moet lezen wat er staat en beoordelen op eventuele spelfouten of zinnen die niet lekker lopen. Pas als de schrijver vraagt om op de inhoud van de tekst te letten kan je daar  je mening over geven. Als je de feedback dan aan de schrijver gaat brengen, is het aardig om eerst te beginnen met iets wat je wel goed vond aan de tekst, en daarna door te gaan naar de dingen die jou opvielen. Je moet natuurlijk wel eerlijk blijven, want aan valse complimenten heeft de schrijver niks. Bij ieder puntje wat jou opvalt is het ook handig om te zeggen wat er volgens jou goed of fout aan is. Het allerbelangrijkste is om het echt bij de schrijver te houden, je moet niet gaan vergelijken met grote schrijvers.


De ontvanger

Goed, de feedback is gegeven. Maar hoe reageer je hierop? Een ding wat je in ieder geval in gedachte moet houden is dat de feedback gegeven wordt om jou te helpen. De gever van de feedback heeft niet de bedoelingen om jou te kwetsen. Als de feedbackgever de feedback mondeling geeft is het handig om aantekeningen te maken, zodat je goed kunt onthouden wat er mis is gegaan. Veel schrijvers hebben namelijk een blind spot, en maken in iedere tekst dezelfde fouten. Als je dan voor je de tekst laat lezen nog even nagaat of je de feedback op je vorige teksten ook hier kunt toepassen, weet je bijna zeker dat je niet wordt aangesproken op de zoveelste dt-fout die je altijd maakt. Als je dan eenmaal alle feedback verwerkt hebt kun je ook je tweede versie laten lezen aan de feedback gever, zodat hij ook kan zien dat je de feedback wel of niet goed begrepen hebt.


Wat in ieder geval belangrijk is, voor zowel de gever als de ontvanger van de feedback, is om positief te blijven en het vooral niet op te geven. Want als resultaat van deze feedback uitwisseling is jouw tekst er beter op geworden, en heeft de gever van de feedback de kans gehad om deel uit te maken van jouw weg naar succes. Een win-win situatie dus!

Bron foto: Pexels