Afbeelding

Vrouw met pen in hand

Foto door Karolina Grabowska via Pexels

De 5 ingrediënten waarmee je een goede column schrijft

Een column, dat is gewoon een stuk waarin jij je mening geeft, toch? Niet helemaal. Ondanks dat er in Nederland enorm veel columnisten zijn, is het nooit helemaal duidelijk wat een column nu preciés inhoudt. Daarom delen we de 5 ingrediënten die elke column nodig heeft!


1.    Persoonlijkheid

Een column is een persoonlijk stukje. Het draagt de visie van de schrijver uit en heeft dan ook vaak het doel om uitdagend te zijn. Als jij een column schrijft is het dus jouw mening, jouw stem die men hier terug hoort te zien. Vaak gaat het om jouw persoonlijke beschouwing van een bepaalde vraag of idee. Dit onderwerp is meestal geïnspireerd op iets in de actualiteit of iets dat in jouw leven is gebeurd. Zo schrijft Thomas Verbogt een column naar aanleiding van de coronavaccinatie, maar maakt hij hier zijn eigen verhaal van door niet zozeer te focussen op de prik zelf, maar op iets wat hem persoonlijk opviel: het drink station.

2.    Stijl

Ondanks dat persoonlijke element omvat het schrijven van een column wel meer dan het verspreiden van je mening. Anders zou iedereen die op een Facebookpost over de prijzen van de Efteling reageert ook al columnist zijn.
Bij het schrijven van een column gebruik je literaire middelen om je doel uit te dragen. Denk aan stijlfiguren, spanningsopbouw, vertraging, versnelling en herhaling. Zorg dus dat je deze goed onder de knie hebt. Oefen met schrijven en weet welke middelen je in wilt zetten om jouw stuk persoonlijk te maken.

3.    Vermaak voor je publiek

Het publiek vermaken is ook een belangrijk doel van een column. Dit vermaak kan uit vele hoeken komen. Of je nu wilt grappen, een vlammend betoog afsteekt, met een scherp oog analyseert of onconventionele ideeën aandient. Vind de vorm die bij jou en je column past en zorg ervoor dat het leuk is om te lezen. Misschien voelt dit wat vreemd als je gewend bent objectieve en informatieve stukken te schrijven, maar met een column kan je alle richtingen op die je wilt.

4.    Verrassing

Waarom zou de lezer geïnteresseerd zijn in jouw mening? Heb je iets nieuws toe te voegen of weet je iedereen met jouw stijl of humor vast te grijpen en te overtuigen? Wat het ook is, zorg voor een verrassende column. Iets wat men niet verwacht en iets wat niemand anders dan jij zou kunnen schrijven.

5.    Kort en krachtig

Tot slot zorg je dat deze ingrediënten in de column passen. Je schrijft dan misschien wel je mening op, dat is niet hetzelfde als wanneer jij je verbaal in een discussie mengt. Denk erover na hoe je jouw mening de wereld in knalt. Een column hoort een kort, krachtig en vooral goed in elkaar gestoken stuk te zijn. Schrijven is schrappen gaat voor een column zeker op. Zorg ervoor dat ieder woord raak is en er met een reden staat.

Bron

Het grote schrijf-doe-boek, Louis Stiller