Afbeelding
Beeld Pixabay
Beeld Pixabay
Sinterklaas is weer in het land! De winkels liggen al weken (of waren het nou maanden?) vol met pepernoten en iedereen loopt al weken piekerend rond. Piekeren? Ja, over het perfecte sinterklaasgedicht natuurlijk. Geen zorgen! Met deze tips verdwijnen die denkrimpels als sneeuw voor de zon.
Niet zo’n originele tip, maar daarom niet minder belangrijk.
‘Sinterklaas zat eens te denken,
Wat hij Jan nou eens moest schenken.
Dit is een cadeau dat precies bij je past,
Sint hoopt dat hij je daar blij mee verrast.’
Dat kan echt niet. Zelfs als je weinig tijd hebt: gebruik geen gedichtengenerator. Niets is zo teleurstellend als een onpersoonlijk sinterklaasgedicht waar duidelijk geen tijd in gestoken is. Ook al houd je niet van dichten of ben je er niet goed in: laat zien dat je er moeite in hebt gestoken.
Er is weer een jaar voorbij gevlogen, waarin je slachtoffer vast allerlei gênante zaken heeft meegemaakt. Doe er je voordeel mee en verwerk ze in een gedicht! Kies een smeuïge anekdote waarvan je een verhaal maakt in dichtvorm. Lachsalvo’s gegarandeerd. Kom in de laatste regels van het gedicht weer terug op de anekdote. Zo maak je het verhaaltje mooi rond.
Je mag je creativiteit best een handje helpen. Rijmwoordenboeken bieden uitkomst wanneer je écht niet meer op dat ene woord kunt komen. Je vindt ze ook online. En er zijn tegenwoordig zelfs meerdere apps die je kunt raadplegen. De beste apps bespreken we morgen.
Het meestgebruikte rijmschema in (sinterklaas)gedichten is AABB. Hierbij rijmen de laatste woorden van twee op elkaar volgende zinnen. Je kunt ook kiezen voor ABAB of ABAC. Maar wist je dat er heel veel meer soorten rijm bestaan? Wees eens creatief en gebruik bijvoorbeeld binnenrijm, assonantie of laat woorden met dezelfde letter beginnen. Zo maak je nog eens indruk op het sinterklaasgezelschap!
Zorg dat de zinnen een ‘cadans’ hebben. Als je je gedicht voorleest, moet de klemtoon van de woorden automatisch op de juiste lettergreep vallen. Om dit te bereiken is het soms nodig om lettergrepen toe te voegen of weg te laten in een zin. Test jezelf: lees je gedicht hardop voor en schrap alles waar je over struikelt.
Het lezen van andermans poëzie leert je anders naar taal te kijken. Het geeft ideeën en inspiratie voor je eigen werk. Het beste is natuurlijk om niet alleen sinterklaasgedichten te lezen, maar ook ander werk. Het liefst bereid je je sinterklaasgedicht het gehele jaar al voor door altijd een gedichtenbundel bij de hand te hebben. Maar om het alleen deze maand erbij te pakken, is op zich ook oké.
Door ervaren, professionele redacteuren. Goed én betaalbaar!
Abonnees profiteren van extra voordelen.
Meld je aan voor de Schrijven Nieuwsbrief.
Elk nummer een nieuw schrijfthema.
55% korting voor abonnees van Schrijven Magazine!