Afbeelding

Door Greetje Kruidhof

Dichten met je mobieltje: hoe doe je dat?

Een app die gedichten maakt op basis van jouw foto? Ja hoor, die bestaat. Hij heet DichtBij en de makers zeggen er dit over: 'Met de interactieve poëzie-app ‘DichtBij’ verkennen dichter Mark Boog en vormgever John van der Wens de grens tussen poëzie en automatisch gegenereerde data. (…) De app gebruikt de locatie van de gebruiker, de tijd van het jaar, de weersomstandigheden – de laatste krantenkoppen zelfs, en nog veel meer'. Al die data moet actuele poëzie opleveren.

Recepten om te dichten

De makers hebben een app gemaakt die een gedicht produceert. De app is geregisseerd door Mark Boog en maakt poëzie met behulp van algoritmes. Wikipedia vertelt me dat een algoritme te vergelijken is met een recept. De ingrediënten voor dit recept zijn jouw foto, jouw locatie, de datum, het weer, de krant en poëzieregels van Mark. Het recept om van die ingrediënten een gedicht te maken, is verzonnen door Boog en Van der Wens. Wat een gepuzzel moet dat recept zijn geweest! Wat een goed idee ook: als ik me verveel, maakt Dichtbij gewoon à la carte een gedicht voor mij…

Van saaie foto naar een genoeglijk gedicht

Uitproberen maar! Ik begin met een foto van mijn laptop. Beetje saai, maar dat kan de app wel aan, denk ik. Ter informatie: het is donderdag 22 september, ik woon in Amsterdam en het is grijs buiten. Op mijn raam zitten druppels maar het regent niet echt.

Dit maakt de app van mijn werkfoto

Dichten met je mobieltje: hoe doe je dat?

Kwart  over twee in de middag: check. Gisteren was het donderdag: check. Herfst: oh ja, gister is de herfst begonnen… ‘Verderop is het anders:/ hetzelfde.’ lijkt me een regel van Mark Boog, ‘Ga kijken’ ook. 22 september 2017: check. Dan weer twee regels van Mark waarschijnlijk en nog een keer de datum, de tijd, nee de precieze tijd op dichterlijke wijze gebracht. Mijn laptop vind ik niet terug, ‘laptop’ is blijkbaar geen zoekterm.

Dit smaakt naar meer. Bovendien belooft de app nooit hetzelfde gedicht te maken, dus probeer ik het opnieuw. Inzoomen op de laptop, bevestigen, en… ik word op mijn vingers getikt. Het kan aan het tijdstip liggen (vrijdagmiddag, vlak voor het weekend), aan de locatie (te ver van de binnenstad?) of aan het kleurloze weer, ik moet een andere foto maken voor ik een nieuw gedicht krijg. Of drie minuten wachten, dat mag ook.

Dichten met je mobieltje: hoe doe je dat?

Poetry in Motion 

Tijdens het wachten ontdek ik dat poetry in motion al in 1992 in Amerika is gelanceerd en dat het daar anders werkt. Je klikt op een atlas een stad aan en je krijgt een gedicht te zien. Onder het gedicht staan nog vijf andere gedichten, dus je kunt doorlezen. Hoe de koppeling tussen plaats en dichter werkt, begrijp ik niet: als ik een plaats in Colorado aanklik, krijg ik een gedicht van iemand die aan de oostkust, in Maryland, woont. Hoe dan ook, in Amerika krijg je bestaande gedichten, geen gedichten die voor jou gegenereerd worden. De atlas vind je trouwens hier.

Ik mag weer. Ik stel scherp op mijn laptop, klik en krijg inderdaad een ander gedicht.

Dichten met je mobieltje: hoe doe je dat?

De eerste strofe kan over elke dag gaan, als het maar een dag is van iemand in Amsterdam. De strofe daarna gaat over de tijd, maar heel anders dan in het vorige gedicht. De regels ‘daar doe je niets aan’ en ‘Een dag als geen andere’ zijn denk ik poëzieregels die het recept van de app koppelt aan tijd en datum. De laatste strofe is mooi en kan aan allerlei situaties gelinkt worden. Ook nu trouwens geen link met mijn foto, misschien moet ik daarvoor iets mooiers fotograferen.

Dichtbij is een gedichtenapp waar goed over nagedacht is. Ik heb ‘m al gebruikt om wakker te blijven op mijn werk, ik denk dat je er ook wel iemand mee kunt versieren (foto van je doelwit maken, klikken en je hebt een originele openingszin) en je kunt hem gebruiken als inspiratie voor je eigen schrijven. Er is maar een minpuntje: de app is behoorlijk verslavend…

Greetje Kruidhof (1971) is dichter en geeft workshops Gedichten Schrijven aan particulieren en bedrijven. Zij publiceert in Liter, Hans Kluger en Op Ruwe Planken en wacht in spanning dit najaar af: dan verschijnt haar eerste bundel bij uitgeverij Manuzio. Workshop bij Greetje volgen? Kijk eens op deze website.

Techniek