Nummer 1 van 2021

Afbeelding

Ontdek de schrijver in jezelf. Lees Schrijven Magazine.

Abonnees krijgen het komende nummer van Schrijven Magazine omstreeks vrijdag 12 februari in de brievenbus! 

Nog geen abonnee? 

MELD JE AAN   GEEF CADEAU

Dit nummer is vanaf dinsdag 16 februari verkrijgbaar in boekhandel en kiosk.

✅ Wat iedere schrijver kan leren van Lucinda Riley

Door Lidewijde Paris

Lidewijde Paris begeleidde talloze 'serieuze' literaire auteurs. Maar dat betekent niet dat zij, zoals veel recensenten, haar neus ophaalt voor de boeken van Lucinda Riley. Integendeel. Schrijvers, ook literaire, kunnen heel veel van haar leren, laat ze zien.

Lees de preview hier. 

✅ Eerste hulp bij het schrijven van een roman

Door Peter de Rijk

Hik jij aan tegen het beginnen aan een roman? Of zit je er middenin, maar ben je vastgelopen? Dan móet je dit artikel van de ervaren redacteur Peter de Rijk lezen. Hij neemt je stap voor stap mee door het maakproces, laat je zien wat voor type schrijver jij bent en trakteert je op tips van topauteurs.  

Lees de preview hier.

✅ Schrijven: een businesscase

Door Stephan van Erp

Wat kost het drukken van een boek? Hoeveel budget moet je reserveren voor promotie? Hoeveel ben je kwijt aan vormgeving? En aan een redacteur of corrector? En wat hou je onder de streep over aan het schrijven van een boek? Stephan van Erp zet het helder op een rij, aan de hand van de roman Peelpijn, die hij in eigen beheer uitgaf. 

Lees de preview hier

✅ Judith Visser: schrijven met autisme

Door Hedwig Meesters

Mensen met ASS (autisme spectrum stoornis) missen– kort door de bocht – een filter. Informatie komt ongezeefd binnen – de hoofd- en de bijzaken, tot in de kleinste details. Handig, voor een schrijver. (Oog voor detail!) Of juist niet? (Geen overzicht.) Hedwig Meesters, zelf gediagnosticeerd met autisme, sprak erover met Judith Visser, die al tien boeken had geschreven toen ze ontdekte dat ze autisme had. 

✅ Show don't tell: workshop + oefeningen!

Door Kathy Mathys

Show, don't tell is een van de beroemdste schrijfadviezen. Ontdek wat 'vertonen en vertellen' precies inhouden en wanneer je beter kan kiezen voor het één dan wel voor het ander. Mét oefeningen! 

Lees de preview hier

✅ De late roeping van Dietske Geerlings

Door Remco Ekkers

Dietske Geerlings (1971) studeerde in 1994 cum laude af op de hermetische dichter Hans Faverey en werd vervolgens docent Nederlands. Aan schrijven dacht ze niet, wat moest ze toevoegen aan al dat moois?  Maar gesprekken met een dichtende leerlinge deden haar van gedachten veranderen. En toen ging het snel. Sinds 2018 publiceerde ze vijf dichtbundels, drie romans en een verhalenbundel. 

✅ Schrijftechniek: deep point of view

Door Thérèse Major

Met deep point of view leg je de alwetende verteller het zwijgen op en transporteer je de lezer direct in het hoofd van een personage. Dieper in je verhaal kun je je lezer niet brengen. Benieuwd hoe je dat doet? Thérèse Major legt het uit. 

Lees de preview hier

✅ Zo breng je structuur aan in je roman

Door Kathy Mathys

Kathy Mathys merkt bij veel van haar schrijfstudenten dat ze wel in staat zijn om pakkende scènes te schrijven, maar dat ze moeite hebben met het grote geheel. Niet handig, als je droomt van een roman. Dus maakte ze, met de hulp van Aristoteles én Netflix, een les over het aanbrengen van structuur in je roman.  

✅ Specialist Alfred Birney over de 'stream of consiousness'

Alfred Birney (De tolk van Java) wil iedere roman iets anders doen. Voor zijn nieuwste, In de wacht, koos hij de vorm van de innerlijke monoloog. Hij keek de kunst af bij onder meer James Joyce, Gabriel Garcia Marquez en Herman Brusselmans. 

Lees de preview hier

Verder in dit nummer:

  • Workshop Haku's schrijven
  • Waar leer je dichten?
  • Van Dale Taaltips: hij/zij.
  • Tekstuur Jeugdliteratuur: bekroond auteur en schrijfcoach Mireille Geus bespreekt een door een lezer ingezonden verhaal voor kinderen.
  • Tekstuur Proza: schrijfdocent, redacteur en schrijver Yke Schotanus bespreekt een door een lezer ingezonden kortverhaal.
  • Dichter aan het werk: dichter, journalist en schrijfdocent Remco Ekkers interviewt een dichter over zijn of haar werk, of een specifiek gedicht daaruit.

Abonnees krijgen het komende nummer van Schrijven Magazine omstreeks vrijdag 12 februari in de brievenbus! 

Nog geen abonnee?

MELD JE AAN   GEEF CADEAU

Dit nummer is vanaf dinsdag 16 februari verkrijgbaar in boekhandel en kiosk.