Lid sinds

14 jaar 11 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

Uitgeverij vraagt 'voorschot' van schrijver. Is dat gangbaar?

8 juni 2011 - 12:36
Ik ben bezig met het schrijven van wat moet worden: een boek over de internationale modewereld. Ik heb jarenlang gewerkt bij drie internationaal toonaangevende modehuizen. In dat boek wil ik een beeld geven van de dagelijkse praktijk, maar ook van de 'bijzonderheden'. Ik heb een eerste gesprek gehad met een uitgeverij. Na dat gesprek werd mij meegedeeld dat de uitgeverij, als die tot uitgave overgaat, van mij als schrijver een garantiebedrag of een minimale afname (door mijzelf dus) vraagt. Dat lijkt me vreemd. Volgens mij zijn er drie mogelijkheden, normaal gesproken: - ofwel de uitgeverij ziet er weinig of niets in en geeft niet uit - ofwel de uitgeverij ziet er wel wat in, geeft uit en neemt dus het risico maar betaalt geen voorschot - ofwel de uitgeverij ziet er wel wat in, geeft uit en neemt dus het risico en betaalt wel een voorschot Maar in dit geval vraagt de uitgeverij dus als het ware een 'voorschot' van mij, in plaats van andersom. Concreet luidt dus mijn vraag: is dit gangbaar? Lex

Lid sinds

17 jaar 8 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
8 juni 2011 - 12:44
Soms. Maar ik vind eigenlijk dat een reguliere uitgeverij dat niet aan jou zou moeten vragen, zij zijn het die een voorschot behoren te geven!

Lid sinds

15 jaar 2 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
8 juni 2011 - 13:18
Tja, het is altijd wel een investering voor een uitgever, alleen zullen reguliere uitgevers doorgaans geen investering van de schrijver vragen. Maar het lijkt me dat je het met zo'n onderwerp als het jouwe ook bij andere uitgevers kunt proberen. Misschien juist de wat commerciëlere.

Lid sinds

14 jaar 6 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
8 juni 2011 - 13:46
Het zou gemakkelijker zijn om te antwoorden, als we wisten om welke uitgeverij het gaat. Bij sommige kleine uitgeverijen is het inderdaad gebruikelijk dat de schrijver mee moet investeren, maar het kan natuurlijk ook gaan om een POD-er die zich voordoet als reguliere uitgeverij.

Lid sinds

19 jaar 11 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
8 juni 2011 - 13:53
Snel zwaaien met het handje en ze bedanken voor het prettige gesprek. En dan wat brieven de deur uit doen naar andere uitgevers.

Lid sinds

16 jaar 8 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
8 juni 2011 - 14:29
Snel zwaaien met het handje en ze bedanken voor het prettige gesprek. En dan wat brieven de deur uit doen naar andere uitgevers.
Inderdaad.

Tja

Lid sinds

15 jaar 7 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
  • Pluslid
8 juni 2011 - 15:21
Ik heb inderdaad gehoord dat er ook reguliere uitgevers zijn die om een investering vragen. Niet doen, dus.

Lid sinds

15 jaar 4 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
  • Pluslid
  • Moderator
8 juni 2011 - 16:15
Concreet luidt dus mijn vraag: is dit gangbaar?
Concreet antwoord: ja, bij sommige uitgevers is dit gangbaar. Bij andere echter niet. De inconcrete vraag die ik lees is: moet ik het doen? Mijn inconcrete antwoord: waarom zou je?

Lid sinds

14 jaar 6 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
8 juni 2011 - 18:23
Waarom zou je het niet doen, als het een kleine maar betrouwbare uitgever is en je zelf gelooft dat je de investering weer kunt terugverdienen?

Lid sinds

15 jaar 10 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
8 juni 2011 - 22:34
Ik ben het met je eens Hekate, Zelf heb ik ook het risico genomen door honderd exemplaren te laten drukken en thuis laten bezorgen. Wel is het handig als je een website hebt om je boek te promoten en een netwerk waar je aan kenbaar kan maken dat je een boek hebt geschreven. Vervolgens ben ik de boer op gegaan. De krant gemaild en deze heeft een artikel geplaatst. Helaas willen interviews niet altijd al te veel opleveren. Dit interview leverde slechts één bestelling op..grrr.. Wel kreeg ik daarna een mail van een freelance journaliste. Zij wilde naar aanleiding van de krant een interview voor het blad vriendin. Wanneer dit geplaatst wordt is afwachten. Door aktief te zijn kun je dus je invenstering terugverdienen. Na 100 verkochte exemplaren heb ik mijn investering terug en nu maak ik per verkocht exemplaatwinst. Het is een keuze. Tevens kreeg ik een verzoek van een reumaconsulente dat ze mijn boek intern met collega's wil bespreken en een bestelling van een coach/stresscounsellor. Zij wilde mijn boek aan haar studente geven. Nu is het aan mij om patientenverenigingen aan te schrijven. Kortom, werk aan de winkel. Maar ik heb er geen spijt van. Heel veel succes.

Tja

Lid sinds

15 jaar 7 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
  • Pluslid
8 juni 2011 - 23:26
Toch is dit anders dan bij een reguliere uitgever te investeren. In eigen beheer uitgeven kan geld opleveren omdat het boek goedkoper is. Als een reguliere uitgever uitgaat van 3000 exemplaren en jij moet die eerst 'voorschieten' is het een ander verhaal. Dan zou ik honderd keer liever in eigen beheer uitgeven. Je zegt niet om hoeveel het gaat, Lex. Stel dat je boek 20 euro moet kosten en zij willen van jou de helft als investering, dan ga je daar toch niet op in?

Lid sinds

17 jaar 8 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
9 juni 2011 - 0:05
Sommige uitgevers doen het ook, om een investering vragen als je voor een kleine doelgroep gaat schrijven, maar dan vragen ze dit geld aan sponsors, niet aan jou persoonlijk. Ik zou het dan zien als "externe gelden".

9 juni 2011 - 6:45
Bij meer specialistische boeken zie je vaak dat ze bij voorinschrijving worden verkocht. De lezer betaalt dus voordat er gedrukt wordt. Of misschien ook wel: de schrijver vraagt (samen met de uitgever) al een investering van de lezer voordat er grote kosten worden gemaakt. Dat lijkt mij logischer bij zo'n boek.

Lid sinds

13 jaar 10 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
9 juni 2011 - 9:40
Hoewel het dus wel vaker gebeurt, zou ik het persoonlijk niet doen. Vooral uit principe. Je investeert als schrijver al flink wat tijd in het uitwerken en eventuele research voor je boek en geeft een uitgever de kans om met jou boek te gaan uitpakken en verdienen. (En let's face it: uitgevers verdienen aan (succesrijke) boeken vaak meer dan de schrijver in kwestie). Oké, zij nemen ook het financiële risico voor als het zou mislopen, maar dat hoort er nu eenmaal bij. En moest het echt op verlies uitdraaien, hebben ze vaak nog hun bestsellers om het goed te maken. Heel veel onuitgegeven schrijvers (waarvan ik er één ben) willen zo graag uitgeven dat we het bijna als een gunst van een uitgever ervaren als zij ons werk willen uitgeven. Maar eigenlijk is het andersom: zij hebben ons ook nodig, wij zijn degenen die hen 'producten' leveren die zij op de markt kunnen gaan brengen. De meesten van ons zijn eigenlijk veel te bescheiden (zeker in België merk ik dat, maar ja, wij Belgen staan ook bekend om onze nederigheid die ons vaak nergens brengt :-)). Ga ervan uit dat jij een goed concept hebt dat een leuk boek gaat opleveren en dat het een meerwaarde betekent voor een uitgeverij om dat in zijn fonds te hebben. Ga met die ingesteldheid 'onderhandelen' en laat je niet doen! Een loodgieter gaat toch ook geen voorschot betalen als hij je kraan komt herstellen, voor het geval het terug zou gaan lekken? En ja, da's een vreemde vergelijking, maar schrijven is ook een vak, een ambacht, of hoe je het ook wil noemen. Jij levert 'werk' en daar moet je voor betaald worden en niet zelf voor gaan betalen. Dus ook geen voorschotten of verplichte afnames. Je hebt trouwens ook wedstrijden die zo'n reglement tot verplichte afname hanteren. Heb ik me ooit aan laten vangen. Doe ik nooit meer. Ik zou zeker - zoals hierboven ook reeds werd aangeraden - eerst wat andere uitgeverijen gaan contacteren vooraleer een contract te tekenen. Anders kan je net zo goed in eigen beheer gaan uitgeven, dan maak je veel meer winst (als het goed loopt en je van aanpakken weet wat promotie ed betreft).

Lid sinds

18 jaar 10 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
9 juni 2011 - 9:47
Je kan zelf opdracht geven om een boek te maken: dat gaat soms met een contract van de drukker/uitgeverij die zich dan ook nog enigzins bemoeit met lay out en vormgeving, en soms geheel in eigen beheer. De schrijver is de opdrachtgever en betaalt de drukkosten, waarna hij zelf de verkoopprijs betaalt en verantwoordelijk is voor de verkoop. Je hebt regulier, waar de schrijver een contract krijgt van de uitgever en de uitgever de opdrachtgever is. Hij heeft dan ook het laatste woord over tekst, vormgeving en lay out. Immers, hij wil een product maken dat goed verkoopt en past bij het imago van zijn bedrijf, om zijn kosten terug te verdienen. En je hebt mengvormen, waarbij een uitgeverij wel zijn kennis, naam en kunde beschikbaar wil stellen aan de auteur, maar verwacht dat er zo weinig exemplaren verkocht zullen worden dat ze om andere zekerheden vragen. Dat kan de bijdrage van een auteur zijn, maar het mag ook die van een sponser zijn. Soms wordt ook afgesproken dat er pas royalties worden uitgekeerd na x verkochte boeken. Het staat je natuurlijk vrij om alle mogelijkheden te onderzoeken voordat je een beslissing neemt.

Lid sinds

14 jaar 11 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
13 juni 2011 - 11:25
Hallo allemaal, Dank voor jullie reacties. Ik ben niet van plan de naam te noemen van de betreffende uitgeverij; ik vind dat niet kies namelijk, maar ik kan wel vertellen dat het een gevestigde naam is. Ik ga me in elk geval eerst wat verder oriënteren, andere uitgeverijen benaderen. Ik blijf toch van mening dat het een eigenaardige gang van zaken is. Het onderwerp van het boek, als het er komt, is voor een behoorlijk breed publiek interessant. Daarom verbaast het mij een beetje dat de uitgeverij dat risico niet wil nemen. Ik zou me nog kunnen voorstellen dat ze wel uitgeven zonder mij een voorschot te verstrekken, maar het gaat me te ver dat ze zelfs een voorschot vrágen. Groet, Lex

Lid sinds

17 jaar 10 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
14 juni 2011 - 20:31
Free Musketeers is ook een gevestigde naam, dat zegt dus helemaal niks. Waarom is het niet kies? Het is toch niet geheim dat dit hun werkwijze is?

Hay

Lid sinds

20 jaar

Rol

  • Gewone gebruiker
14 juni 2011 - 21:28
Dat vroeg ik me ook gelijk af. Ik zou nooit in zee gaan met een uitgever die geen heldere voorwaarden heeft of daar geheimzinnig over doet. Juist dat laatste is niet kies en ook niet bepaald zakelijk, want het maakt mensen (terecht) wantrouwig. Als beginnend auteur weet je dat je schrijverij hoogstwaarschijnlijk weinig tot niets oplevert, maar er zijn wel grenzen. Er bij voorbaat geld op toeleggen zal ik uit principe nóóit doen.

Lid sinds

14 jaar 10 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
17 juni 2011 - 18:44
Hallo, Ik heb een autobiografische roman geschreven over mijn chronische darmziekte en heb al verschillende uitgevers benaderd. Ik heb van 1 uitgever een positieve reactie gehad dat het erg goed geschreven was. Maar ook het bekende verhaaltje om zelf mee te betalen. Toch vraag ik mij iets af. Als ik zoveel boeken (1000) in eigen beheer wil drukken en de promotie zelf moet doen,,kost dat ook niet heel veel energie(die ik dus niet heb) en tijd??? Ik heb vandaag ook nog een uitgever gemaild waar ik geen bevestiging van had ontvangen. Gewoon gevraagd of het ms goed ontvangen is. Ik kreeg binnen een minuut een antwoord, dat ik volgende week nieuws krijg te horen...Verder heb ik nog 4 andere uitgevers benadert,,,moet ik ook nog afwachten,,,Ik heb nog nooit een boek geschreven maar dit is uit de grond van mijn hart onstaan na een inteview door Jan Douwe Kroeske over mijn ziekte. Heel mijn verleden kwam boven,,,sinds 2009 heb ik alleen maar geschreven, geschreven,,over mijn ziekte, en mijn spirituele ervaringen. Laten nalezen door een juf dat ook nog gedaan en nu is het klaar ( zo goed als)

Tja

Lid sinds

15 jaar 7 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
  • Pluslid
17 juni 2011 - 19:26
1000 boeken in eigen beheer is wel heel veel. Ik zou maar voorzichtig beginnen. Bijdrukken kan altijd. Die ene uitgever is dat een reguliere uitgever? En hoeveel vraagt hij? Om zelf 1000 boeken onder te brengen lijkt me een onmogelijke taak.

Lid sinds

18 jaar 10 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
17 juni 2011 - 19:29
Duizend is inderdaad behoorlijk veel, zeker om zelf te doen, en het lijkt me ook een behoorlijke investering. Als het regulier niet lukt, zijn ook veel vormen waarbij je kleinere aantallen bestelt. Andere aanbieders maken een boek op afroep, dus alleen als er eentje besteld wordt. Kijk maar eens rond bij uitgeverijen/drukkerijen met zoektermen als eigen beheer en print on demand (pod). Pumbo, boekenbent, er zijn er heel veel.

Lid sinds

14 jaar 10 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
18 juni 2011 - 17:19
Het is bij een reguliere bekende uigeverij, waarbij ik 300 zelf moet afnemen.Pod lijkt me eigenlijk helemaal niks,,,ik ben geen verkoper. Als ik dus mee zou doen, kost het mij 3000 euro, maar dan komt het overal in de boekhandels te liggen. En dan moet ik 300 boeken zelf kwijt zien te raken, ik heb wel een website want ik maak ook schilderijen dus ik kan daar natuurlijk mijn boek op promoten,,,maar goed,, ik hoor dat het ook best ongewoon is dat een reguliere uitgeverij geld vraagt,,,moeilijk hoor,,,Het is ergens ook wel weer een voordeel als een uitgever de boeken in de boekhandel weet te brengen, dat is mij ook wel wat waard en lukt me alleen waarschijnlijk nooit,,,bedankt voor jullie reacties.

Lid sinds

16 jaar 6 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
20 augustus 2011 - 15:45
Ik heb het laatst ook gehad met een 100% reguliere uitgever: de man was het zat om debuten te financieren en vroeg 10.000 euro om de eerste kosten te dekken. Daarna zou de auteur 10% krijgen, maar pas vanaf het zoveelste exemplaar dus. Ik denk dat het wordt ingegeven door financiële problemen bij uitgevers. Ik ben er niet in meegegaan.

20 augustus 2011 - 17:02
Ik heb het laatst ook gehad met een 100% reguliere uitgever: de man was het zat om debuten te financieren en vroeg 10.000 euro om de eerste kosten te dekken.
Dat klinkt naar TenPages: neem 10.000 euro mee en je komt overal binnen. Het punt is natuurlijk dat wanneer zo'n bedrag wordt gevraagd de uitgever er geen brood in ziet. De vraag is of je zelf denkt dan de investering terug te kunnen verdienen. De uitgever zal ook niet harder lopen als hij zijn geld al binnen heeft.

Lid sinds

16 jaar 6 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
20 augustus 2011 - 23:45
Ik wil er even op wijzen dat het aanbod van die rare uitgever kwam vóórdat hij mijn manuscript zag. Dus het had niets met de kwaliteit ervan te maken. Het was een nieuwe richting die hij insloeg, zoals hij zelf in de mails aangaf.