Zo bouw je een gezonde schrijfroutine op

Zo bouw je een gezonde schrijfroutine opSchrijf zoveel je kunt, wanneer je maar kunt. Je hoort deze tip vaak, maar is die wel zo effectief? Moeten we een routine waarin schrijven en rust elkaar afwisselen niet meer naar waarde schatten?

Zoveel schrijven als je maar kunt, is te vergelijken met massaproductie: een routineproces dat veel producten oplevert, maar geen variatie biedt. Omdat je telkens hetzelfde doet, is van verbetering dan ook geen sprake. Pas als je gaat experimenteren en je verhalen evalueert zul je leren wat werkt en wat niet.

Wissel schrijven af met rust

Een rustpauze brengt meerdere voordelen met zich mee. Niet alleen creëer je rust in je brein om alle gedachten en verhaallijnen te ordenen, je kunt ook evalueren wat je net hebt geschreven. Wat ging er goed, wat niet en wat valt daar aan te doen? Met rust leer je slechte gewoontes te herkennen die anders onopgemerkt blijven en vastroesten door het herhalingsproces.

Negeer overigens de neiging om te gaan herschrijven in deze pauze. Door te herschrijven maak je gericht gebruik van je brein, een soort tunnelvisie, waardoor je jezelf geen rust biedt en je niet openstaat voor nieuwe ideeën. Bewaar herschrijven voor als de eerste versie af is.

Komt er niets uit jouw pen, maar voelt een rustpauze ook verkeerd omdat je die niet nodig hebt? Misschien schrijf je dan op het verkeerde moment van de dag. Over het algemeen werken je hersenen 's ochtends en 's middags het beste, maar voor sommige werkt 's avonds of 's nachts beter. Vind het perfecte moment om te schrijven en bouw een vaste routine rond dat moment op.

Plan je schrijfroutine

Voor een dergelijke routine moet je weten waar je aan toe bent. Maak een duidelijke planning die je dagelijks/wekelijks consequent volhoudt. Een agenda of whiteboard is in dit geval onmisbaar. Plan de tijd waarin je schrijft en waarin je rust neemt en je zult merken dat je lichaam gaat leren wanneer de inspiratie moet vloeien.

Gebeurt dat niet? Blijf schrijven, blijf rusten, blijf evalueren. 

Tip: schrijf en pauzeer altijd in een rustige omgeving. Ruim je bureau op, zet je telefoon en de televisie uit en creëer stilte om je heen (of zet muziek op). Zo kun je ongestoord schrijven en evalueren in een omgeving zonder externe prikkels.

Minder is meer

Met deze routine verbeter je jouw schrijven sneller dan door enkel te produceren. Bedenk dat schrijven een veelomvattend spectrum is; je bent ook aan het schrijven als je onderzoek doet, als je leest, als je andermans werk proefleest, enz. Besef en accepteer dat je altijd zult blijven leren. Zodra je hiervoor openstaat, ga je met sprongen vooruitgang boeken.

Wil je jouw schrijfstijl verbeteren, uniek maken? Wees er dan actief mee bezig door teksten te observeren, te analyseren en ermee te experimenteren. En wees vooral niet bang beïnvloed te raken door anderen; iedereen wordt beïnvloed. Hoe weet je anders wat werkt en wat niet?

Je leert door nieuwe dingen te doen, niet door te herhalen. Je schrijft dan misschien wat minder, maar wat eruit komt is vele malen beter. Daag jezelf uit om wat moeite in het proces te steken en je zult merken dat je in een maand meer leert dan dat je normaal gesproken in een jaar zou doen.

Door: Reinoud Schaatsbergen

Techniek