Afbeelding

Schrijf die eerste versie

Een idee voor een boek of een kort verhaal heb je al, maar wanneer ga je nu eindelijk aan die eerste versie beginnen? Lees de onderstaande tips voor die extra boost om aan het schrijven te gaan.

Maak een outline

Elk boek begint als een eerste ruwe versie. Onthoud dat het hierbij voornamelijk om het schrijven van wat je al weet gaat en niet zozeer om het streven naar perfectie. Zoals bij elke tekst is het maken van een outline handig als basis voor je verhaal. Als je tijdens het schrijven even de verkeerde zijweg inslaat en op een dood spoor loopt, dan kun je altijd terugvallen op die outline.

‘Snelschrijven’

Heb je het skelet van je verhaal af, dan is het tijd voor het ‘snelschrijven’. Bij dit proces gaat het voornamelijk om het op papier krijgen van je gedachten. Het snelschrijven zorgt ervoor dat je tijdens het schrijven op nieuwe ideeën komt en deze weer met je oude ideeën kunt linken. Let bij het snelschrijven niet op imperfecties. Bij twijfelachtige passages kun je notities maken in de kantlijn of met geel of rood markeren om bij het herschrijven daarop terug te komen.

Neem pauze of stop bij gebrek aan inspiratie 

In één keer een heel verhaal schrijven is lastig. Zelfs bij het snelschrijven moet je af en toe pauzes nemen of na een tijdje stoppen met schrijven. Maak voor jezelf een schema hoeveel je wilt schrijven. Ga vervolgens iets anders doen. Vaak kom je tijdens een andere handeling op nieuwe ideeën en kun je weer verder met je werk.

Werk met deadlines 

De gevreesde deadlines houden menig schrijver op het ‘juiste’ pad, maar voor velen blijft het lastig om zichzelf deadlines op te leggen. Een idee is om een deadline met iemand af te spreken, het liefst iemand die hier streng mee omgaat. Dan heb je geen reden meer om je niet aan je deadlines te houden en lever je braaf elke maand een hoofdstuk aan.

Vind een schrijfbuddy 

Vaak helpt het als je met iemand samen kunt schrijven en deadlines kunt afspreken. Benader een vriend of vriendin die net als jij een passie voor schrijven heeft. Een andere optie is jezelf op te geven voor een workshop of een groep schrijvers die maandelijks bij elkaar komen om te schrijven en elkaars teksten te lezen en te beoordelen. Zelf een groep van beginnende schrijvers opzetten is ook een mogelijkheid.

Loop je echt vast in je schrijfwerk? Probeer dan de cursus Schrijven in scènes eens.

Door: Zara Mansourova