Lees Schrijven Magazine al voor € 21,50.
Het perfecte moment om te schrijven
Wanneer komt je boek uit? Het is een gevreesde vraag onder auteurs, één die doorgaans wordt beantwoord met: ‘Ooit’. Maar wanneer is ooit? Met deze schrijftips kun je hét moment in jouw routine vinden om te schrijven.
Schrijven kost moeite
Schrijven kost energie, zowel mentaal als emotioneel, waardoor je vaker dan niet vermoeid achter je computer vandaan stapt. Iedereen die schrijft kent leukere bezigheden die minder moeite kosten, van televisie kijken tot het volgen van Facebook. Voel je dan ook niet slecht als je zulke activiteiten boven schrijven verkiest, dat is niet meer dan logisch.
Veel schrijvers praten dit goed met het excuus: ‘Ik wacht op inspiratie’. Zij beseffen niet dat iedere schrijver, ook de grote bekende, misschien maar één procent van alle dagen dat ze schrijven echt inspiratie hebben. De dagen dat je tien pagina's volschrijft zijn nu eenmaal zeldzaam. Op alle andere dagen kun je niks anders doen dan jezelf aan het werk zetten. Zodra je daar een routine in vindt, komt de discipline vanzelf.
Schrijven is privacy
Sommige schrijvers kampen met het probleem dat ze geen eigen plek hebben om aan de slag te gaan. Schrijven is immers een privéactiviteit, iets dat je alleen kunt doen als je op je gemak bent. Wetende dat andere mensen over je schouder mee kunnen lezen is dan ook moordend voor je creativiteit. Zelfs de gedachte eraan zorgt voor een concentratieprobleem.
De oplossing: wacht niet tot je familie de deur uit is, of totdat de stratenmakers eindelijk klaar zijn. Zoek naar dat plekje waar je in totale rust kunt schrijven. Voor veel schrijvers begint de zoektocht bij de bibliotheek, maar het kan ook in het park op dat ene bankje waar nooit iemand zit, of op het dak waar je alleen de wind hoort suizen. Wil je toch echt liever binnen schrijven, dan zijn geluiddempende hoofdtelefoons een uitstekende oplossing.
Schrijven kent deadlines
Voor veel mensen is schrijven een hobby, iets wat je doet als je er zin in en tijd voor hebt. Toch zul je ook als serieuze schrijver vaak de neiging hebben je schrijfwerk uit te stellen Er zit namelijk geen deadline aan, geen hulpmiddel om je gevoel van discipline aan te wakkeren.
De enige manier om dit te verhelpen, is door zelf deadlines te stellen. Plan iedere week een bepaald aantal uur in om te schrijven en stel een quotum, zoals 3000 woorden aan het eind van de week. Met een beetje volharding wordt dit gewoonte en zul je zelfs regelmatig over je quotum heengaan. Lukt het je alsnog niet de discipline te vinden, dan kun je hulp van buitenaf inschakelen. Denk aan een redacteur of literair agent. Vraag hun een deadline te stellen zodat er daadwerkelijk haast achter je schrijfwerk komt.
Door: Reinoud Schaatsbergen
Dossier
Ervaren redacteur Maria Genova deed voor Schrijven Online meer dan dertig manuscriptbeoordelingen. Lees haar tips in het komende nummer!
Topauteur Herman Koch geeft naar aanleiding van het verschijnen van zijn nieuwe boek advies aan jonge schrijvers. Meld je aan!
Mariken Heitman geeft tips! Meld je aan en ontvang dit nummer.
Dit nummer niet missen? Neem vóór 24 januari 23:59 u. een abonnement dan ontvang je dit nummer!