Afbeelding
Foto: Pexels
Foto: Pexels
Schrijven leer je door vallen en opstaan. De redactie van Schrijven Online heeft veel schrijftips uitgeprobeerd en ze delen hun favorieten met jullie! Deze week deelt redacteur Maaike haar schrijftips.
Dialogen schrijven is een kunst. Je personages moeten een eigen stem hebben, gedachtes tussendoor mogen niet te ver afdwalen en handelingen moeten duidelijk zijn. Er is veel om op te letten. Vooral bij lange dialogen helpt het om eerst alle gesproken tekst te schrijven. Bijvoorbeeld dit gesprek tussen moeder en zoon:
"Waar kom jij nou vandaan? Je zou om tien uur thuis zijn!"
“Dus?”
“Ik maak me uren zorgen over je, je had wel in de goot kunnen liggen. Ik stond al op het punt de politie te bellen.”
Op die manier merk je snel of de dialoog inhoudelijk klopt en of een lezer zonder aanduiding zou snappen wie er aan het woord is. Klopt de taal van de personages en reageren ze logisch op elkaar? Zo ja, dan vul je beschrijvingen in. Denk aan gezichtsuitdrukkingen, handbewegingen of een omschrijving van de ruimte waar ze in zijn.
De sleutels rammelden in het slot. Larissa stopte met ijsberen en racete naar de voordeur.
“Waar kom jij nou vandaan?” riep ze toen David binnenkwam. Hij kromp ineen bij het horen van zijn moeders stem. “Je zou om tien uur thuis zijn!”
Larissa blokkeerde snel zijn weg naar boven. Haar bloed kookte en David fronste alleen maar en sloeg zijn armen over elkaar.
“Dus?”
“Ik maak me uren zorgen over je, je had wel in de goot kunnen liggen.” Larissa deed haar best haar tranen te bedwingen. Waarom snapte hij het niet? “Ik stond op het punt de politie te bellen.”
Leren schrijven is een lang traject. Je moet dingen uitproberen, ervaren waar je niet goed in bent en oefenen. Belangrijk is dus om niet op alles tegelijk te focussen, anders doe je alles maar half. Bekijk per schrijfproject aan welke schrijfvaardigheid je het beste kunt werken. Misschien leent een fantasyverhaal zich heel goed om verschillende perspectieven uit te proberen. Of wil je met een romantisch verhaal focussen op de relatie tussen de personages. Besteed veel tijd aan dialogen of juist aan omschrijving van het uiterlijk van je personages. In mijn geval let ik in mijn nieuwste project op beschrijvingen van architectuur.
Er valt veel te leren van scenarioschrijvers en hiervoor is het boek Save the Cat! van Blake Snyder een goede uitkomst. Hierin worden verschillende ‘beats’ gebruikt om een plot uit te werken. De methode slaat natuurlijk op films, maar het is een leerzame manier om je eigen verhaallijn te plannen. Bijvoorbeeld: de eerste ‘beat’ is de opening image, dus het eerste beeld in de film. Sta stil bij de eerste scène van je boek: is die wel sterk genoeg? Vul het eens in en je ziet gelijk nieuwe manieren om je verhaal aan te vliegen.
Elk nummer een nieuw schrijfthema.
55% korting voor abonnees van Schrijven Magazine!
Meld je aan voor de Schrijven Nieuwsbrief.
Abonnees profiteren van extra voordelen.
Door ervaren, professionele redacteuren. Goed én betaalbaar!