Afbeelding

wolk met lamp

Pixabay

Mijn manuscript is afgewezen: wat nu?

Vol grote dromen en goede moed stuurde je een paar maanden geleden je manuscript naar één of misschien wel meerdere uitgeverijen. Na lang in spanning, krijg je eindelijk een bericht terug. Tot je grote teleurstelling is het een ‘nee’. Wat nu?

Keep going

Het allerbelangrijkst: ga niet bij de pakken neerzitten! Manuscripten worden om allerlei verschillende redenen afgewezen en er zijn slechts enkelen gelukkigen die vanuit de ‘slush pile’ in de winkel terechtkomen. Kijk nog eens naar de brief van de uitgever. Wat kun je daaruit afleiden? Is het een standaardbrief, dan heb je weinig kans, maar als er commentaar of aanwijzingen worden gegeven, kun je daaraan gaan werken. Als het het niet helemaal begrijpt, helpt het als je contact opneemt met de persoon die de brief heeft geschreven. Wees rustig, en probeer niet je gelijk te halen. Dat ze geen interesse hebben in jouw boek, betekent niet dat je een slechte schrijver bent of je idee waardeloos is.

Ergens anders proberen

Zie je weinig in de aanwijzingen, probeer het dan bij een andere uitgeverij. Misschien kom je er, na goed zoeken, eentje tegen die qua fonds beter bij jouw werk past. Overweeg om te starten met manuscriptbegeleiding, een zelfstandige redacteur in te schakelen of misschien zelf nog eens goed naar je manuscript te kijken. Misschien kan er nog een hoop verbeterd worden, waardoor je meer kans maakt.

Als je daar ook geen zin in hebt, overweeg dan het boek zelf uit te geven. Tegenwoordig zijn daar onwijs veel mogelijkheden voor: bijvoorbeeld via Printing on Demand.

Literaire tijdschriften

Je kunt natuurlijk altijd proberen een afgebakend deel van je werk naar een tijdschrift te sturen om te peilen of dat er iets in ziet. Denk daarbij ook aan de kleinere literaire tijdschriften die de kritische lat wat minder hoog hebben liggen en meer tijd nemen om je werk van commentaar te voorzien.

Voor welke optie je ook kiest, laat een afwijzing niet je zelfvertrouwen ondermijnen. Ga door, leer meer en blijf schrijven. Een paar nee’s betekent niet dat je direct je droom in de prullenbak moet gooien!