Afbeelding

Beeld Shutterstock

Stuur je manuscript in onder een mannennaam

Stuur je manuscript in onder een mannennaamDe Britse schrijfster Catherine Nicols stuurde de eerste pagina’s van haar romanmanuscript naar verschillende literair agenten en gebruikte daarbij zowel haar eigen naam als een mannennaam. Het resultaat was verrassend.

Catherine Nichols gebruikte in de vijftig mails die ze stuurde de naam ‘George Leyer’ in plaats van haar eigen naam. Het resultaat: ze kreeg 17 verzoeken om het manuscript op te sturen, terwijl ze maar twee verzoeken kreeg wanneer ze haar eigen naam onder de e-mails zette. Ook waren de antwoorden die ‘George’ kreeg vriendelijker en voorzien van meer feedback.

Uit tellingen in Nederland en in andere landen blijkt bovendien dat mannelijke auteurs vaker genomineerd worden voor prijzen en vaker gerecenseerd worden, zo meldt Opzij. Verder blijkt uit een onderzoek van schrijfster Nicola Griffith dat niet alleen het geslacht van de auteur, maar ook die van de hoofdpersoon van het boek een rol speelt: boeken met een mannelijke hoofdpersoon winnen vaker literaire prijzen dan boeken met een vrouwelijke hoofdpersoon.

Bron

http://www.opzij.nl/nl/artikel/43778/schrijver-versus-schrijfster.html

Uitgeven