Afbeelding

Losbreken uit handboeien

Foto: Pixabay

Lukt schrijven niet? 5 positieve gedachten die zullen helpen

‘Fear is a great place to begin art’, zegt men. Maar wanneer je als schrijver last hebt van schrijfangst, kan dat je juist flink in de weg zitten. Beginnen jouw handen te zweten zodra je achter je laptop schuift? Krijg jij het benauwd van plotten en personages? Deze vijf positieve gedachten helpen bij schrijfangst. 


1. Een ‘schrijfspier’ moet je trainen

Net zoals je niet zomaar een marathon kunt lopen of 100 kilo kunt powerliften, zul je ook niet ongetraind een meesterwerk schrijven. Creatief schrijven is een ambacht, je wordt beter door veel te oefenen. Houd in je achterhoofd dat schrijven een leerproces is en dat dus ook ‘slechte’ teksten nuttig zijn. Door te experimenteren en te oefenen, ontdek je wat werkt en vind je jouw stijl. 

2. Jij bent (voorlopig) je enige kritische lezer

Dance like nobody’s watching, write like nobody’s reading. Natuurlijk hoop je dat jouw tekst op een dag een miljoenenpubliek vindt, maar tijdens het schrijven ben jij jouw enige kritische lezer. Maak je niet te druk om het eindresultaat en je beoogde publiek, geniet van je vrijheid tijdens het schrijven. Herschrijven en bijschaven kan altijd nog. 

3. There are no mistakes, just happy little accidents

Om met de woorden van kunstenaar Bob Ross te spreken: ‘We don’t make mistakes, just happy little accidents’. Creatieve processen laten zich nooit exact sturen. Misschien twijfel je nu over een plotelement, een personage of een scène, maar komt hier uiteindelijk iets waanzinnigs uit voort. Soms vallen dingen tijdens het schrijven gewoon op hun plek… Dus gun jezelf de (schrijf)tijd om het te ontdekken!   

4. De zwaarte van het proces zegt niets over het resultaat

Misschien zijn er momenten waarop je je afvraagt of het ooit nog goed zal komen met je verhaal of boek. Besef dat de meeste auteurs dit gevoel hebben gehad en ook te maken kregen met tegenslagen. Harry Potter werd maar liefst twaalf keer afgewezen, voor Carrie van Stephen King, werd zelfs dertig keer bedankt. Ook dichter bij huis vinden we zulke voorbeelden. ‘Alleen maar nette mensen’ van Robert Vuijsje werd wel drie jaar lang herschreven voordat het uiteindelijk werd gepubliceerd. Allemaal goede redenen dus, om tegenslagen niet te zwaar op te vatten! 

5. Er staat iets op het spel (en dat is goed!) 

Tenslotte: het feit dat je angst voelt om te schrijven, betekent dat het belangrijk voor je is. Die drempel is natuurlijk lastig, maar realiseer je dat het ook iets positiefs kan zijn. Je zet je ergens voor in, er staat iets op het spel. En dat is goed, want angst kun je overwinnen, maar met onverschilligheid kom je nergens! 

Over de auteur

Lotte Petersen (1993) is boekhandelaar en schrijver. Zij studeerde literatuurwetenschap en werkte enkele jaren als journalist en copywriter. In oktober 2021 verschijnt haar debuutroman ‘Een verrukkelijk fiasco’ bij HarperCollins. Lotte is aangesloten bij literair agentschap Sebes & Bisseling en werkt momenteel aan roman nummer 2.