Afbeelding

7 tips om over jouw schrijfdrempel heen te komen

Foto: Pexels

7 tips om over jouw schrijfdrempel heen te komen

Je herkent het wel: je wilt graag gaan schrijven, zit boordevol goede ideeën, maar op de één of andere manier lukt het je niet om te beginnen. Je bent bang om je tekst te starten of je voelt een enorme drempel om eraan verder te werken. Hoe los je dit op? Zeven tips die je kunnen helpen!


1. Deel het werk op

Wanneer je gaat beginnen aan nieuwe tekst – of zelfs een heel boek – kan de hoeveelheid werk behoorlijk intimiderend lijken. Het helpt om het werk te zien als een project dat je kunt splitsen in kleine stukjes. Deel het boek of verhaal op in scènes en maak een planning. Stel jezelf kleine tussentijdse schrijfdoelen. Zo haal je een beetje druk van de ketel.

2. Neem twintig minuten schrijftijd

Het lukt niet altijd om veel tijd vrij te maken om te schrijven. Daarnaast heb je soms weinig energie, of gewoonweg geen zin. Het is lastig om jezelf dan alsnog te motiveren om je laptop te pakken. Neem jezelf op dat soort momenten voor om twintig minuutjes te gaan schrijven. Dat voelt heel laagdrempelig, zelfs als je weinig zin hebt. Vaak zul je merken dat als je eenmaal schrijft, de inspiratie en zin vanzelf komt. En als je eenmaal lekker in de tekst zit, kun je er natuurlijk voor kiezen om van die twintig minuten een langere sessie te maken.

3. Zonder je af

In één van mijn andere artikelen schreef ik al over het inrichten van je eigen schrijfplek. Dit is een enorm goede boost voor je motivatie als schrijver. Door jezelf te kunnen afzonderen op deze fijne plek, waar weinig afleiding en veel inspiratie is, maak je het makkelijker om over de drempel heen te komen. Soms moet je gewoon even achter je bureau zitten en je laptop openklappen, voordat je de inspiratie voelt. 

4. Start met een scène die je lekker ligt

Misschien voel je een schrijfdrempel omdat de scène waaraan je wilt werken je op dat moment niet ligt. Je kunt je bijvoorbeeld moeilijk verplaatsen in een bepaalde emotie of het fragment is te complex. Maak een uitstapje naar een ander stuk van je verhaal en kies een scène die op dat moment wel bij je past. Dit kan je helpen om snel weer in een goede schrijfflow te komen.

5. Werk zelfs al je niet werkt

Er zijn helaas ook momenten dat het schrijven écht niet wilt vlotten. Dat kan, die dagen zijn erbij. Wat mij helpt is om op zulke momenten toch met mijn boek bezig te zijn. Er zijn namelijk heel veel klusjes die geen opperste schrijfconcentratie vereisen, maar wel zeer nuttig zijn. Mooie namen opzoeken voor personages, research doen naar locaties of personen, een schrijfplanning maken… Noem maar op! Soms vind je ineens weer inspiratie tijdens het uitvoeren van deze taakjes en anders heb je je tijd sowieso nuttig besteed.

6. Ban perfectionisme

Perfectionisme is een vervelende aandoening waar veel schrijvers aan lijden. Het kan je enorm belemmeren, omdat je tijdens het schrijven telkens te maken krijgt met onzekerheid. Herinner jezelf er regelmatig aan dat een tekst niet meteen perfect hoeft te zijn. Herschrijven kan altijd, maar met een wit vel papier kun je niks. 

7. Gun het jezelf om het schrijven serieus te nemen

Tenslotte een wat meer persoonlijke tip. Ik heb van kinds af aan al de droom gehad om te schrijven. Toen ik ouder werd en tijdens mijn studies meer leerde over het boekenvak, realiseerde ik me hoe moeilijk het is om een boek te schrijven en gepubliceerd te krijgen. Hierdoor raakte ik natuurlijk best ontmoedigd en kreeg ik het idee dat mijn schrijfwens onhaalbaar was. Ik durfde er geen serieuze plannen voor te maken of stappen in te zetten. Een gevoel dat veel andere schrijvers en mensen uit het creatieve vak herkennen.  
Een belangrijke tip van mij is: gun het jezelf juist om je schrijfdroom serieus te nemen. Reserveer tijd, investeer in schrijfboeken of -cursussen en maak een mooie schrijfplek. Vertel anderen waar je mee bezig bent. Zo wordt het schrijven niet alleen een stille droom, maar een prioriteit in jouw leven.

Over de auteur

Lotte Petersen (1993) is boekhandelaar en schrijver. Zij studeerde literatuurwetenschap en werkte enkele jaren als journalist en copywriter. In oktober 2021 verschijnt haar debuutroman ‘Een verrukkelijk fiasco’ bij HarperCollins. Lotte is aangesloten bij literair agentschap Sebes & Bisseling en werkt momenteel aan roman nummer 2.

Service