Afbeelding

Met deze ideeën verbeter je jouw schrijfplek

Foto: Pexels

Met deze ideeën verbeter je jouw schrijfplek

Heb je wel eens stil gestaan bij jouw schrijfplek? De omgeving waarin je werkt kan namelijk veel invloed hebben op je productiviteit en hoe geïnspireerd je je voelt. Kijk eens naar deze ideeën!


1. Een ‘inspiratiemuur’

Kijk je uit tegen een kale muur tijdens het schrijven? Dan is het misschien een goed idee om daar verandering in te brengen. Zelf maak ik, voor ik begin aan een nieuw manuscript, een ‘inspiratiemuur’. Op een prikbord aan de muur verzamel ik kaartjes, foto’s, briefjes en stukjes tekst die verband houden met mijn boek. Op grote vellen papier schrijf ik informatie over mijn personages, teken ik een tijdlijn en eventueel een plattegrondje. Later in het schrijfproces plak ik hier nog post-its met deadlines of notities bij.
Een inspiratiemuur biedt houvast tijdens het schrijven en kan je verbeeldingsvermogen prikkelen. Bovendien is het fijn om te werken op een plek die zo speciaal is aangekleed voor jouw schrijven! 

Afbeelding

De inspiratiemuur van Lotte

2. Notitieboekjes en stiften

Als je – net als ik – houdt van research doen, zorg dan dat je notities een vaste plek hebben naast je laptop. Tijdens het schrijven wil je makkelijk terug kunnen vallen op aantekeningen uit interviews of locatie-onderzoek. Daarnaast is het prettig om altijd voldoende pen en papier bij de hand te hebben.  Soms helpt het namelijk om scènes of gedachtekronkels met de hand uit te schrijven, voor je er iets mee doet.

3. Muziek

Muziek of stilte tijdens het schrijven? Iedere schrijver heeft zijn voorkeur! Wat voor mij goed werkt is het luisteren van een vaste playlist of een bepaald muziekgenre, waarmee ik in de juiste stemming kom. Daarmee bedoel ik niet per se dat je Adele moet opzetten bij een droevig tekstfragment en Rammstein wanneer je personage boos wordt. Ik bedoel dat het gevoel dat de muziek je geeft, in algehele zin moet passen bij het boek dat je wilt maken. Je zult merken dat je de muziek die je luistert gaat koppelen aan je boek en aan de bezigheid van het schrijven. Hierdoor kom en blijf je makkelijker in een schrijfflow.

4. Vakliteratuur

Wat ik ook graag op mijn bureautje heb liggen: magazines en boeken. Bijvoorbeeld exemplaren van Schrijven Magazine, boeken met schrijftips en woordenboeken. Onmisbaar voor elke schrijver, wat mij betreft!

5. Brainfood

Eten tijdens het schrijven? Ook daarover zijn de meningen verdeeld. Er zijn onderzoeken die uitwijzen dat kauwen de concentratie kan verbeteren. Ben jij benieuwd of dat voor jou werkt? Zet dan een potje kauwgom op je bureau. Verder is een kan met water of een pot thee ook geen slecht idee. Zo hoef je niet te vaak naar de keuken te lopen en blijf je makkelijker in je flow.

Over de auteur

Lotte Petersen (1993) is boekhandelaar en schrijver. Haar debuutroman, geïnspireerd op haar avonturen als nanny in Rome, verschijnt herfst 2021 bij HarperCollins. Lotte studeerde literatuurwetenschap en werkte enkele jaren als journalist en copywriter. Ervaringen die haar goed van pas komen bij het werken aan haar manuscripten. Haar schrijfstijl zou ze typeren als toegankelijk en humoristisch.
In haar vrije tijd kijkt Lotte graag films of treint ze door Nederland. Ze woont samen met haar man en hun huisdieren in Eindhoven. Haar hondje Jonie houdt haar trouw gezelschap bij het schrijven. Lotte is aangesloten bij literair agentschap Sebes & Bisseling en werkt momenteel aan roman nummer twee. 

Service