Dit nummer niet missen? Neem vóór 24 januari 23:59 u. een abonnement dan ontvang je dit nummer!
Het stappenplan om de plotlijn van jouw verhaal uit te werken
Het plannen van je plotlijn is een belangrijke stap voordat je je verhaal daadwerkelijk gaat schrijven. Een ander woord voor dit proces is ook wel outlinen. Het houdt in dat je alle belangrijke informatie over de structuur, het plot, de personages, scènes en meer al uitplant. Sommigen plannen elk klein detail van tevoren uit, anderen schrijven een paar ideeën op en besluiten het daarmee te doen. Hoe je het ook doet, het is een stap die je beter niet kan overslaan. Wij geven jou een paar richtlijnen die je kan volgen bij het plannen van je plotlijn.
1. Werk het idee uit
Het verhaal dat je hebt bedacht, is begonnen met een klein idee. Dat kan een hoofdpersonage zijn, een interessant concept of gegeven of een idee voor een setting. Begin daar, schrijf op wat je weet en ga jezelf dan vragen stellen. Wat zou er gebeuren als? Bijvoorbeeld: wat zou er gebeuren als een jongetje ontdekt dat hij een tovenaar is? Ga dan verder met vragen zoals wat is de situatie, wat is het conflict, wat is het thema? Ga door totdat je een sterke basis op papier hebt staan.
2. Leer je personages kennen
Maak profielen voor je personages. Geef ze personalia, uiterlijke kenmerken en karaktereigenschappen. Maar ga dieper dan dat. Wat voor soort reis zal elk personage in je verhaal ondernemen? Waar beginnen ze en waar eindigen ze? Welke lessen leren ze en waarom? Zorg ervoor dat de keuzes die je personages maakt het plot vooruit drijven. Geef ze ook achtergrondverhalen. Wat hebben je personages meegemaakt wat ze vormen tot wie ze nu zijn? Of hebben ze onopgeloste problemen die cruciaal zijn voor de plot? Heb een idee van wie je personages zijn voor je begint met schrijven. Tijdens het schrijfproces zal je ze dan alleen maar beter leren kennen.
Lees ook: hoe maak je je personage driedimensionaal?
3. Bepaal je setting
De setting (tijd en plaats) is bijna net zo belangrijk als je personages. Een rijke setting kan je lezer echt meevoeren naar die plaats, tijd of wereld. Speelt je verhaal zich af op een echte plek? Doe veel research. Bekijk foto’s, spreek deskundigen en lees er stukken over. Of bezoek het in het echt als je de mogelijkheid hebt. Details zijn hierbij van belang. Hoe beter jij Amsterdamse huizen uit de 19e eeuw kan omschrijven, hoe meer je je lezer overtuigt. Speelt je verhaal zich af in een verzonnen setting, denk het dan goed uit. Hoe zijn de mensen daar? Hoe werkt de politiek? Hoe ziet de natuur, infrastructuur en architectuur eruit?
Lees ook: 7 Bouwstenen voor worldbuilding die je niet mag missen
4. Maak een tijdlijn
Schrijf alle gebeurtenissen die je al weet chronologisch op. Hoe opent je verhaal? Wat is het inciting incident? Wat gebeurt erop het einde? Geef waar mogelijk details op, zoals waar de gebeurtenissen plaatsvinden en wie erbij betrokken zijn. Zo krijg je een overzicht van wat je allemaal wil gaan schrijven.
5. Voeg scènes toe
Deze laatste stap is voor mensen die graag uitgebreid hun plotlijn plannen. Kijk naar de tijdlijn die je hebt gemaakt en bedenk hoe je personages van punt A naar B naar C komen. Wat verbindt de gebeurtenissen die je hiervoor hebt uitgezet aan elkaar? Wat moet er gebeuren voordat je personages een bepaald punt kunnen bereiken? Werk deze scènes zo gedetailleerd uit als jij wil. Misschien weet je alleen welke personages er aanwezig moeten zijn voor die scène of misschien heb je al wel een stuk dialoog in je hoofd. Schrijf alles op wat je weet en maak je plotlijn een beter geheel.
6. Schrijven maar
Nu je een goed, overzichtelijk beeld hebt van je personages, de wereld en het plot kan je gaan beginnen met je eerste versie. Het plannen van je plotlijn zorgt ervoor dat je beter weet wat je wil gaan schrijven, maar weet dat je je er niet per se aan hoeft te houden. Brengt je schrijfproces je ergens anders, ga dan mee op die creatieve golf. Herschrijven kan altijd nog.
Gerelateerd
Ervaren redacteur Maria Genova deed voor Schrijven Online meer dan dertig manuscriptbeoordelingen. Lees haar tips in het komende nummer!
Mariken Heitman geeft tips! Meld je aan en ontvang dit nummer.
Topauteur Herman Koch geeft naar aanleiding van het verschijnen van zijn nieuwe boek advies aan jonge schrijvers. Meld je aan!