Afbeelding
Unsplash.com
Unsplash.com
Griet Op den Beeck las de slechte recensies over het door haar geschreven Boekenweekgeschenk Gezien de feiten niet. Jammer, want van recensies, reviews en leeservaringen kun je veel leren. Ze vertellen je waar lezers op afknappen en waar hun hart sneller van gaat kloppen en uiteindelijk is dat toch het doel van de schrijver: het hart van de lezer veroveren.
Een passie voor schrijven vloeit meestal voort uit een passie voor lezen. Je eigen leeservaringen onder de loep nemen is dus een prima startpunt. Herlees je favoriete boek nog eens. Wat raakt je zo? Wat trekt je het verhaal in? Welke zinnen vind je mooi? En, als je een boek leest wat je minder goed vindt, probeer dan te achterhalen wat maakt dat je afhaakt. Lidewijde Paris schreef met haar boek Hoe Lees ik een echte handleiding om boeken te analyseren. Lees hier haar tips over hoe je als schrijver kunt leren van lezen.
Naast je eigen leeservaringen bieden ook die van anderen een bron van inzichten in wat lezers in boeken waarderen en wat niet. Niet alleen recensenten delen hun mening over boeken. Op Bol.com laten lezers steeds vaker een review achter van een boek. Op Bookspot.nl, een nieuwe online boekhandel, zijn bookspotters actief. Zij laten recensies achter, reageren op elkaars recensies en stellen vragen. Dat maakt het een mooie plek om inzicht te krijgen in wat er leeft bij boekenlezers. Daarnaast zijn ook Hebban, boekreviews.nl en Goodreads leerzame plekken.
Zoek boeken in het genre waarin je schrijft. Laat de bestsellerauteurs links liggen, die krijgen vaak lofzangen en daar heb je niet zo veel aan. Juist besprekingen van boeken die minder goed gewaardeerd worden zijn leerzaam. Lees vooral reviews over boeken van beginnende schrijvers. Wat waarderen lezers aan het werk en wat missen ze?
Zinsneden om op te letten zijn bijvoorbeeld: 'niet realistisch' of 'ongeloofwaardig'. Als schrijver wil je natuurlijk dat lezers meegaan in je verhaal. Als je weet waardoor lezers afhaken kan dat je helpen om zelf wel een geloofwaardig plot te smeden. Vaak wordt er in reviews ook ingehaakt op schrijfstijl en tempo. Er staat dan bijvoorbeeld: 'het verhaal kwam langzaam op gang' of 'het duurde even voor ik echt in het verhaal opging'.
Natuurlijk zijn reviews subjectief. Maar ze kunnen je een goed inkijkje bieden en wat in een verhaal werkt en wat niet. Naast zelf veel lezen en boeken analyseren, is het een extra informatiebron die je kunt gebruiken om als schrijver te groeien.
Werk je aan een verhaal waarmee je denkt je lezers te kunnen bekoren? Dan wil je vast graag weten of je daarin slaagt. Natuurlijk kun je feedback vragen van de mensen om je heen. Of laat je werk proeflezen op Schrijven Online.
Dit nummer niet missen? Neem vóór 24 januari 23:59 u. een abonnement dan ontvang je dit nummer!
Meld je aan voor de Schrijven Nieuwsbrief.
Ervaren redacteur Maria Genova deed voor Schrijven Online meer dan dertig manuscriptbeoordelingen. Lees haar tips in het komende nummer!
Mariken Heitman geeft tips! Meld je aan en ontvang dit nummer.
Topauteur Herman Koch geeft naar aanleiding van het verschijnen van zijn nieuwe boek advies aan jonge schrijvers. Meld je aan!