Acht tips om uitgevers te benaderen

Eén fout bij het insturen en je manuscript belandt bij de uitgever in de prullenbak. Met deze tips voorkom je zulke fouten en gaat de uitgever of literair agent niet om jouw boek heen kunnen.

1. Vind de juiste uitgever

Jouw zoektocht begint natuurlijk bij de juiste uitgever. Wees zorgvuldig in je keuze; sommige uitgevers geven bijvoorbeeld geen thrillers of poëzie uit. Om te voorkomen dat je een thriller naar een non-fictie uitgeverij stuurt, moet je op voorhand vaststellen welke uitgever bij jou past. Duik de bibliotheek in en zoek boeken op in het genre waar jij ook in schrijft. Bij de uitgever van die boeken kun je terecht.

2. Stuur een begeleidende brief mee

Om een uitgever of literair agent enige houvast te bieden, stuur je een begeleidende brief mee. Zonder zo'n brief wordt jouw manuscript waarschijnlijk niet eens gelezen. Wees in je brief vriendelijk, helder en beknopt; een redacteur zit niet te wachten op het ontstaan van jouw verhaal of hoe het werkproces. Stel jezelf voor, leg kort uit waar het manuscript over gaat en verwijs verder naar de bijgevoegde synopsis (zie volgende tip). En het allerbelangrijkste: maak geen spelfouten!

3. Stuur een synopsis mee

De synopsis is een samenvatting van jouw verhaal. Omdat de synopsis vaak de eerste indruk is die de redacteur van jouw verhaal krijgt, moet je zo snel mogelijk de interesse zien te wekken. Zie het als een pitch; als je één minuut de tijd hebt om de redacteur te overtuigen, wat vertel je dan? Als schrijver heb je gelukkig alle tijd om over de synopsis na te denken, dus besteed hier veel aandacht aan. Een synopsis is doorgaans niet langer dan twee A4tjes, al geldt hier: korter is beter. Lees hier hoe je een goede synopsis van je verhaal schrijft.

4. Stuur niet meer dan één verhaal tegelijkertijd in

Uitgevers en literair agenten hebben stapels manuscripten door te spitten, dus als jouw eerste verhaal niet goed genoeg is, zullen ze het tweede ook niet lezen. Bespaar jezelf de moeite (en de kosten) en stuur maar één verhaal per keer in. Wordt het verhaal niet geaccepteerd, dan kun je de ervaring (en eventueel de feedback) voor de tweede keer gebruiken.

5. Stuur geen eerder gepubliceerd werk in

Sommige uitgevers of websites geven werk uit dat eerder gepubliceerd is, maar dit komt niet vaak voor. De meeste willen met iets nieuws op de proppen komen, iets wat het publiek nog niet eerder gezien heeft. Stuur vooral niet een manuscript in dat eerder bij een andere uitgever is ondergebracht, dat kan namelijk veel (juridische) problemen opleveren.

6. Word niet boos op de uitgever/agent

Redacteuren zijn mensen, net zoals jij en ik. Soms zien ze niet de waarde van iets in, en soms maken ze fouten, maar zij zijn wel de mensen die opgeleid zijn om goed schrijfwerk te herkennen. Is jouw werk afgewezen? Word niet boos, ga vooral geen discussie aan (dan kun je doorgaans fluiten naar publicatie), maar luister naar de feedback. Heb je enkel een standaard afwijzing gekregen? Bedenk dan dat de meeste uitgevers het simpelweg te druk hebben om iedereen die ze afwijzen - en dat zijn er nogal wat - persoonlijk te antwoorden. Lukt het niet? Bedank de uitgever voor de moeite en kijk verder.

7. Houd uitgevers op de hoogte

Jouw boek in de winkel? Lees dan deze schrijftips.Word je gekozen door een uitgever, vergeet dan niet de overige uitgevers naar wie je jouw manuscript hebt gestuurd op de hoogte te stellen. Zo voorkom je dat een redacteur tijd verspilt aan een verhaal dat al vergeven is. Laat dus ook op voorhand weten dat jouw verhaal bij andere uitgevers ligt, zodat daar rekening mee gehouden kan worden.

8. Heb geduld

Als er een kwaliteit is waar schrijvers over moeten beschikken, dan is het wel geduld. Onthoud dat vrijwel alle bekende schrijvers talloze keren het manuscript van hun debuut moesten insturen voordat hun talent werd ontdekt. Heb geduld, verwerk de feedback die je krijgt en blijf insturen. Zie iedere afwijzing als een leerervaring; je kan immers alleen maar beter worden.