4 tips voor selfpublishers

Als je je boek gaat uitgeven in eigen beheer, dan staat je een mooie reis te wachten.
Om goed voorbereid aan de slag te gaan, geven we je vier tips.

Tip 1: Kies bewust voor Selfpublishing, zie het niet als alternatief!

Vroeger, eigenlijk nog niet eens zo heel lang geleden, was selfpublishing vooral dé uitweg als een uitgeverij geen heil in jouw manuscript zag. Vandaag de dag kiest het merendeel van de selfpublishers bewúst voor deze route. En dat heeft zo z’n effect. Door te kiezen focus je als vanzelf op de voordelen – denk aan je creatieve vrijheid, aan de vrijheid om te kiezen wie iets van je boek mag vinden, aan de vrijheid om de planning te bepalen enzovoort – en die positieve insteek geeft je een drive. De drive om een prachtproduct neer te zetten. Precies zoals jij het in gedachten had.

Tip 2: Visualiseer je lezer

Als je zelf je boek uitgeeft, dan ben jij verantwoordelijk voor de kosten. Een gevaar is dat je gaat “beknibbelen”. Dat je de redactie door een vriendin laat doen, die heel handig is met taal. Dat je de opmaak zelf doet, want hoe moeilijk kan het nou zijn? Het resultaat is vaak dat je boek, eenmaal gedrukt, toch een beetje tegenvalt.
Daarom: begin het proces met te visualiseren hoe jouw lezer je boek koopt, hoe hij of zij eenmaal thuis zich installeert en je boek gaat lezen. Hoe ziet die ervaring eruit? En wat is er nodig om aan de verwachtingen van jouw koper (een lezer is eerst een koper) te voldoen?
Het idee hierachter: sla geen stappen over en zorg voor een professioneel boek. Ga uit van wat je lezer aanspreekt en volg niet alleen je eigen smaak.

Tip 3: Maak een boekmarketingplan (en hou jezelf eraan)

Wat was het gaaf om dat boek te schrijven en zelf uit te geven, he?! Maar uhh.. je bent nog niet klaar! Nu is het tijd om je boek te promoten, de markt in te slingeren. En daar begint voor veel schrijvers de ellende. Het gevoel van leuren en telkens opnieuw iets moeten verzinnen, geeft niet de energie die nodig is om van je boek een commercieel succes te maken. Bereid je van tevoren voor door een plan te maken, te weten wie je lezer is en hoe je hem/haar bereikt, een planning te maken wat je wanneer gaat doen én een beetje geld te reserveren. Want als het om marketing gaat, dan gaan de kosten voor de baten.

Tip 4: Vier successen!

Selfpublishing is een werkwoord. Je moet er veel voor doen. En laten. Soms is het zelfs best eenzaam. Daarom is tip 4: vier successen. Ook de kleine. Die cover die definitief is. Dat je boek een ISBN heeft (hoe cool is dat!). Dat je eerste review online staat. Dat de eerste 100 exemplaren zijn verkocht. Elke beweging brengt je dichter bij je doel: jouw succesvolle boek! En wanneer je daar bent, wanneer jij jouw boek succesvol mag noemen, bepaal je lekker zelf! Want juist daarom ben jij aan selfpublishing begonnen.

Geschreven door: Sanne Visch, BoekenGilde

Op 22 juni organiseert BoekenGilde in de Openbare Bibliotheek van Amsterdam het Selfpublishing Event met onder andere Frank Krake en Nanda Roep. Klik hier voor meer informatie.

Uitgeven