Afbeelding
Bron Pixabay
Bron Pixabay
Een boek drukken, daar komt best veel bij kijken. Als je jouw boek uitgeeft in eigen beheer, of je laat een kleine oplage drukken voor familie en vrienden, dan is het handig om je te verdiepen in wat er bij het drukken van een boek allemaal mogelijk is.
Je bent misschien maanden, of zelfs jaren, bezig geweest met het schrijven van je boek. Natuurlijk wil je dat het drukken ervan met de nodige zorg gebeurt. Ga daarom niet met de eerste de beste drukker in zee, maar vraag verschillende offertes op. Let op de verhouding tussen prijs en kwaliteit, maar ook op hoe het contact verloopt. Een goede relatie is belangrijk. Kies dus voor een bedrijf dat je op tijd antwoordde en waar je prettig contact mee hebt.
Voor het omslag kun je kiezen uit een hard- of een softcover. De omslag kan worden gelamineerd, en ook daarin zijn weer keuzemogelijkheden. Laat je goed informeren over de verschillende laminaten en hun voor- en nadelen.
Drukkerijen bieden verschillende soorten papier aan. Voor boeken met veel tekst is er de papiersoort roman. Voor boeken met veel beeld kan een papiersoort met een wat meer glossy uitstraling mooi zijn. De drukker zal je ook vragen naar de gewenste papierdikte. Vaak kun je bij drukkerijen een proefpakket aanvragen, zodat je even kan voelen en zo kan bepalen welk papier het beste bij jouw boek past.
Vaak kun je kiezen hoe je het boek wil laten binden. Dat kan grofweg op twee manieren: lijmen of naaien. Dat laatste geeft vaak een mooier en duurzamer resultaat. Het nadeel van naaien is dat het meer tijd kost en daardoor duurder uitpakt.
Abonnees profiteren van extra voordelen.
Elk nummer een nieuw schrijfthema.
55% korting voor abonnees van Schrijven Magazine!
Door ervaren, professionele redacteuren. Goed én betaalbaar!