Start » Nieuws » Zelf een boek drukken? 4 dingen om op te letten

Zelf een boek drukken? 4 dingen om op te letten

3 Mei 2018

boek drukkenEen boek drukken, daar komt best veel bij kijken. Als je jouw boek uitgeeft in eigen beheer, of je laat een kleine oplage drukken voor familie en vrienden, dan is het handig om je te verdiepen in wat er bij het drukken van een boek allemaal mogelijk is.

1. Kies een drukker die bij je past

Je bent misschien maanden, of zelfs jaren, bezig geweest met het schrijven van je boek. Natuurlijk wil je dat het drukken ervan met de nodige zorg gebeurt. Ga daarom niet met de eerste de beste drukker in zee, maar vraag verschillende offertes op. Let op de verhouding tussen prijs en kwaliteit, maar ook op hoe het contact verloopt. Een goede relatie is belangrijk. Kies dus voor een bedrijf dat je op tijd antwoordde en waar je prettig contact mee hebt.

2. Omslagsoort

Voor het omslag kun je kiezen uit een hard- of een softcover. De omslag kan worden gelamineerd, en ook daarin zijn weer keuzemogelijkheden. Laat je goed informeren over de verschillende laminaten en hun voor- en nadelen.

3. Papier

Drukkerijen bieden verschillende soorten papier aan. Voor boeken met veel tekst is er de papiersoort roman. Voor boeken met veel beeld kan een papiersoort met een wat meer glossy uitstraling mooi zijn. De drukker zal je ook vragen naar de gewenste papierdikte. Vaak kun je bij drukkerijen een proefpakket aanvragen, zodat je even kan voelen en zo kan bepalen welk papier het beste bij jouw boek past.  

4. Bindwijze

Vaak kun je kiezen hoe je het boek wil laten binden. Dat kan grofweg op twee manieren: lijmen of naaien. Dat laatste geeft vaak een mooier en duurzamer resultaat. Het nadeel van naaien is dat het meer tijd kost en daardoor duurder uitpakt.

« terug naar het nieuwsoverzicht

Gerelateerd nieuws:

- Beter leren schrijven? Lees Schrijven Magazine!
- Wanneer kies je voor POD en wanneer voor offset?
- Berichtgeving NOS over selfpublishers te rooskleurig


Schrijven

Iedere week het beste van Schrijven Online in je inbox? Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief. Boordevol nieuws, tips, aanbiedingen en winacties!

Schrijf je in!
  • Carry Slee onthult haar schrijfgeheimen
  • Waarom je niet moet wachten met je debuut
  • Schrijftips van John Boyne (De jongen in de gestreepte pyjama)
  • Wat verdient een schrijver aan een boek? (En hoe eerlijk is dat)
  • 9 (te) gekke manieren om inspiratie op te doen
  • Ontdek waarom je van je leven een schrijf-mijnenveld moet maken. 
  • Interview met Simone van der Vlugt
  • Tips door Bregje Hofstede en Saskia de Coster, ze schreven allebei boeken die uitblonken in originaliteit en kwaliteit. Hoe deden ze dat? 
  • We spraken Sabine van den Berg over haar carrière, prozawerk, de liefde voor het schrijven van gedichten en over studenten zonder talent
  • Uitblinken in Spoken Word en/of Performance Poetry?

Als je je aanmeldt vóór maandag 27 mei 16:00 u. krijg je dit nummer thuis!

MELD JE AAN