Start » Nieuws » Geef je zelf je boek uit? Zo schrijf je de flaptekst

Geef je zelf je boek uit? Zo schrijf je de flaptekst

16 Oktober 2018

Als je ervoor kiest om je boek in eigen beheer uit te geven, zal je waarschijnlijk zelf de flaptekst moeten schrijven. Laat je het boek door een uitgeverij uitgeven, dan zou de redacteur dit doen. Deze tips kunnen je helpen bij het schrijven van de flaptekst.

 
Met de flaptekst wil je de lezer triggeren om je hele boek te lezen. Lees eerst wat flapteksten van boeken die je in de kast hebt liggen. Valt je iets op? Waarom wilde jij dat boek lezen? Denk nu na over waarom jij wil dat lezers jouw boek lezen. Voor wie heb je het boek geschreven? Waar moet je de lezer van overtuigen? 

Creëer een open einde: cliffhanger

In een flaptekst moet duidelijk worden waar je boek over gaat. Schrijf geen samenvatting, hoe je boek eindigt mag je nog niet verklappen. Je moet dus een open einde creëren. Dit kun je het beste doen door te eindigen met een cliffhanger. Een cliffhanger is een gebeurtenis waarmee een verhaal eindigt, wat vragen en nieuwsgierigheid naar de afloop oproept bij de lezer. Dit zorgt voor spanning, een reden waarom iemand je boek wil gaan lezen.

Spreek een belofte uit naar je lezer

Wat beloof jij aan de lezer? Misschien tips van een vijftiger om positief door een midlifecrisis te komen? Of dat je de lezer af en toe laat lachen met je gevoel voor humor? Of beloof je dat je een herkenbare situatie voor een huisvrouw neerzet, wat steun kan bieden, omdat een vrouw zal weten dat ze niet als enige in zo’n situatie zit? Een flaptekst waarin iets zit waar een lezer zich in kan herkennen of iets waardoor de lezer zich begrepen voelt, spoort al snel aan om het boek te lezen.

Houd het kort maar krachtig

Een goede flaptekst bevat 75 tot 100 woorden. Probeer je daar echt aan te houden, want anders geef je de lezer het gevoel dat er geen duidelijke lijn of invalshoek in het verhaal zit. Wat kan helpen, is om je boek voor jezelf eerst in één zin samen te vatten. Waar gaat je boek over? Introduceer niet alle personages en verhaallijnen, dit kan voor verwarring zorgen. Je kunt met een vraag eindigen, iets waar je in je boek antwoord op geeft.

Gebruik je authenticiteit als auteur

Maak de flaptekst eigen, laat je schrijfstijl naar voren komen. Geef indirect antwoord op de vraag waarom alleen jij dit boek op deze manier had kunnen schrijven.

Voeg aanbevelingen toe

Ook kun je een quote toevoegen van iemand die je boek al heeft gelezen. Bij voorkeur wel een deskundig iemand, een auteur die verstand van schrijven heeft. Niet zomaar je moeder of de buurman, want daar hangt de lezer weinig waarde aan. Of wellicht kun je alvast een recensie-exemplaar naar mediabedrijven sturen. Wie weet ontvang je een lovende recensie waaruit je een zin kunt citeren.

Dit zijn tips om een goede flaptekst te kunnen schrijven, maar het belangrijkste blijft: maak de lezer nieuwsgierig.

Door: Deborah de Meijer 

« terug naar het nieuwsoverzicht

Gerelateerd nieuws:

- Beter leren schrijven? Lees Schrijven Magazine!
- Een boek schrijven dat verkoopt – volgens Ish Ait Hamou
- Boek uitgeven: hoe overleef je de slush pile? (deel 1)
- Mijn boek uitgeven – angst voor het loslaten van de controle
- Een boek schrijven met de sneeuwvlokmethode


Schrijven

Iedere week het beste van Schrijven Online in je inbox? Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief. Boordevol nieuws, tips, aanbiedingen en winacties!

Schrijf je in!
  • Carry Slee onthult haar schrijfgeheimen
  • Waarom je niet moet wachten met je debuut
  • Schrijftips van John Boyne (De jongen in de gestreepte pyjama)
  • Wat verdient een schrijver aan een boek? (En hoe eerlijk is dat)
  • 9 (te) gekke manieren om inspiratie op te doen
  • Ontdek waarom je van je leven een schrijf-mijnenveld moet maken. 
  • Interview met Simone van der Vlugt
  • Tips door Bregje Hofstede en Saskia de Coster, ze schreven allebei boeken die uitblonken in originaliteit en kwaliteit. Hoe deden ze dat? 
  • We spraken Sabine van den Berg over haar carrière, prozawerk, de liefde voor het schrijven van gedichten en over studenten zonder talent
  • Uitblinken in Spoken Word en/of Performance Poetry?

Als je je aanmeldt vóór maandag 27 mei 16:00 u. krijg je dit nummer thuis!

MELD JE AAN