Start » Schrijftips » Waar liggen de grenzen voor een Halloween-horrorverhaal voor kinderen?

Waar liggen de grenzen voor een Halloween-horrorverhaal voor kinderen?

30 Oktober 2018

Een verhaal voor kinderen schrijven kan lastig zijn, laat staan een horrorverhaal. Wat vinden kinderen spannend? En wanneer wordt het te eng? Hier lees je alles over de grenzen voor het schrijven van een Halloween-horrorverhaal voor kinderen.

Gouden tip: houd rekening met de leeftijdscategorie van je doelgroep


Kinderen onder de 6 jaar

Deze leeftijdscategorie kan nog geen goed onderscheid maken tussen fictie en werkelijkheid. Doordat deze kinderen erg visueel zijn ingesteld, kunnen ze al snel erg bang worden wanneer ze bepaalde beelden krijgen bij een verhaal. Denk aan beelden van wezens die er behoorlijk dreigend uitzien of zich zo gedragen. Ook beelden van dieren en kinderen die lichamelijk letsel oplopen of worden misbruikt zijn te heftig. Daarbij bestaat de kans dat kinderen onder de zes jaar overdreven druk of agressief gedrag vertonen door bepaalde heftige omschrijvingen.

 

Wat is niet oké voor kinderen onder de 6 jaar?

Voor deze leeftijdscategorie kun je in een griezelverhaal geen situatie omschrijven waarin lichte vormen van geweld voorkomen. Lichte verwondingen mogen ook niet omschreven worden. Ook is dreiging met geweld geen goed thema of het omschrijven van dreigende wezens. Je kunt ook beter geen monsters of spoken voor laten komen in het verhaal. 

Kinderen tussen de 6 en 9 jaar

Kinderen onder de negen jaar zijn nog niet goed in staat om zich in anderen te kunnen verplaatsen. Het is daarom belangrijk om rekening te houden met het hoofdpersonage. Je kunt beter een kind als protagonist nemen dan een volwassen persoon, de kans is groter dat een kind zich in iemand van zijn eigen leeftijd kan verplaatsen. Beweegredenen van het gedrag van personages kunnen ze vaak nog niet in een context plaatsen en de consequenties van gedrag kunnen ze ook nog niet voorzien. Daarbij laten kinderen onder de negen jaar zich makkelijk overhalen om gedrag te imiteren, dat wil je liever niet bij een horrorverhaal.

Wat is niet oké voor kinderen tussen de 6 en 9 jaar?

Voor deze jonge kinderen is geweld tegen kinderen of dieren te heftig. Je mag voor deze leeftijdscategorie ook nog geen gebruik maken van lichte griezeleffecten. Dus nog geen mensen die zijn overleden door bijvoorbeeld een ziekte of een ongeluk.

Kinderen tussen de 9 en 12 jaar

Vanaf tien jaar gaan kinderen anders naar de wereld kijken. Ze zien dat alle mensen tot verschillende maatschappelijke groepen behoren en ze kunnen het gedrag van mensen in het perspectief van hun groep of positie plaatsen. Deze leeftijdscategorie denkt daarbij abstracter waardoor ze in hun gedachte een visueel beeld kunnen vormen van wat zij zien, lezen of horen. Hierbij zijn ze bewust van angsten die kunnen worden opgeroepen en kunnen ze het risico van bepaalde enge verhalen inschatten, waardoor ze als het nodig is zelf afstand van het verhaal nemen. Ook emoties worden sterker, waardoor ze kritischer worden over wat zij zien of lezen. Ze kiezen graag een verhaal met een personage die in bepaalde opzichten op hun lijken, dan kunnen ze zich in beweegredenen verplaatsen.  

Ook kunnen deze kinderen de boodschap of het doel van een verhaal sneller achterhalen. Ze leren ook verbanden leggen. Maar wat kinderen tussen de tien en twaalf jaar nog niet goed kunnen is bewust afstand nemen van ernstige situaties of onderwerpen die ver van hun af staan. Denk aan oorlogsdreiging in het Midden-Oosten, het zien van seks of het voorkomen van discriminatie. Deze onderwerpen kunnen ongewenste emoties oproepen waarbij ze nog niet weten hoe ze daarmee moeten omgaan.

Wat is niet oké voor kinderen tussen de 9 en 12 jaar?

Binnen deze leeftijdscategorie vallen verschillende thema’s die nog niet geschikt zijn. Denk aan harde geweldsscènes, ernstige en bloederige verwondingen, lijken en lijdende mensen. Ook kun je in deze leeftijdscategorie nog niet beginnen met het beschrijven van seksuele handelingen en seksueel taalgebruik. Drugsgebruik en uitingen van discriminatie mogen ook nog niet voorkomen.

Een horrorverhaal schrijven voor kinderen is en blijft lastig, maar het wordt wellicht een stuk makkelijker als je weet waar de grenzen liggen. Dus pak je pen, laat het griezelen beginnen en bezorg kinderen kippenvel.

Wil je meer weten over de grenzen voor verschillende leeftijdscategorieën? Bezoek dan eens de website van Kijkwijzer.

« terug naar het overzicht van schrijftips

Gerelateerd nieuws:

- Beter leren schrijven? Lees Schrijven Magazine!
- Gereedschapskist van de schrijver: horrorverhalen
- 3 schrijftips om een verhaal angstaanjagend te maken
- ‘Gruwelijk enge’ schrijfuitdaging voor kinderen
- 5 tips om kinderen te laten schrijven


Lees Schrijven Magazine
  • Leer schrijven als Stephen King
  • Alles wat een schrijver moet weten over uitgeverijen
  • Schrijftips van Sander Kollaard (Stadium IV)
  • Wat verdien je aan een boek?
  • Crashcourse publiciteit & promotie
  • De schrijfdip en wat je ertegen kunt doen

Dit nummer niet missen, maar nog geen abonnee? Neem vóór 23 september 16:00 u. een abonnement!

MELD JE AAN
Lees Schrijven Magazine!

Lees het komende nummer van Schrijven Magazine. Meld je aan vóór 23 september!

Topaanbieding