Start » Schrijftips » Uitgeven in Eigen Beheer als uitgever: Hoe financieer je jouw boek?

Uitgeven in Eigen Beheer als uitgever: Hoe financieer je jouw boek?

24 Mei 2016

In een serie van vier blogs geef ik tips over het Uitgeven in Eigen Beheer als uitgever. In de eerste blog heb je antwoord gekregen of Uitgeven in Eigen Beheer als uitgever iets voor jou is. In de tweede blog heb je gelezen wat het ongeveer kost om een boek uit te geven en in deze blog geef ik je informatie over de financiële bronnen die je kunt aanboren om zelf uitgever te worden.  

Op welke manieren kan je jouw uitgave financieren?

1. Voorinschrijving

In 2013 publiceerde ik het boek Hongerkind dat ging over de tocht die mijn vader maakte naar Friesland tijdens de Hongerwinter. Voor dit boek heb ik samen met mijn vader negen maanden onderzoek gedaan. Veel vrienden en kennissen waren op de hoogte van onze speurtocht en deze mensen konden door inschrijving het boek bestellen. Van het geld dat ik hiermee ophaalde kon ik meer boeken laten drukken dan besteld waren en had ik dus een voorraad om te verkopen.

2. Zelf

Als je sterk gelooft in jouw boek en je hebt nog geen publiek dan steek je zelf geld in je boek. In 2012 publiceerde ik Losbandig Netwerken – zakelijke netwerken voor zzp’ers en in 2014 het Delftsch Kookboek – de Delftse eetcultuur door de eeuwen heen. Het eerste boek schreef ik omdat ik hiermee mijn visie op mijn netbeweging Open Coffee Delft kon uitleggen. Het kookboek ontstond door een recept van mijn oma Verdronken Matroos en dat groeide uit tot een kookboek over geschiedenis van de Nederlandse en Delftse eetcultuur. Een aantal Delftenaren werkte mee en kookte recepten. Ik fotografeerde en schreef ze op.

Per productgroep omschreef ik de geschiedenis en per eeuw beschreef ik wat er precies gegeten werd. Het boek is een kook- en geschiedenisboek en een naslagwerk geworden. Ik heb zelf geïnvesteerd, omdat ik het gewoon te leuk vond om dit boek te publiceren. Het boek blijkt een succes, maar ik besloot wel om dit niet gauw meer te doen. Het blijft financieel riskant en het is moeilijk om in te schatten hoeveel boeken je gaat verkopen.

3. Geldschieters/donateurs/commerciële partijen

In 2015 publiceerde ik het boek stadsgids DELFT city guide. Aanvankelijk wilde ik een mooie wandeling fotograferen en daarbij de hotspots van Delft beschrijven plus nog wat leuke weetjes. Ik kwam erachter dat voor Delft – toch een bekende Nederlandse stad – geen stadsgids bestond in de vorm zoals je die voor andere steden hebt en besloot toen zelf een stadsgids te maken. Een stadsgids staat vol met leuke adresjes. Dus benaderde ik commerciële partijen zoals hotels en winkels waar ik zelf graag zaken mee doe. Ik vroeg hen tegen betaling om met een vermelding in mijn gids te komen. Hierdoor had ik voordat ik ging publiceren een budget waarvan ik een professionele plattegrond van Delft voor in het boek en de eerste druk heb kunnen laten maken. De tweede druk is inmiddels ook gepubliceerd met geld van een bedrijf dat ook nog in het boek wilde. En dan moet het toeristenseizoen nog beginnen!

TIPS

1. Bepaal eerst van hoeveel mensen je zeker weet dat ze het boek gaan kopen. En bepaal je doelgroep. Met die cijfers kan je een goede indicatie geven van de hoeveelheid boeken die je kan bestellen. En kies dan de vorm waarin je wilt uitgeven, zie mijn vorige blog.

2. Houd altijd een bedrag achter de hand van de winst voor de nieuwe druk. Bij POD kun je tegen een meerprijs wijzigingen laten aanbrengen. Bestel dus nooit te veel boeken tegelijkertijd. In de mooiste boeken staat wel een foutje dat je wilt wijzigingen.

Door Mariska van Vondelen

Mariska van Vondelen (1968) werkt als freelance journalist, fotograaf, communicatieadviseur en stadsgids in Delft. Vanaf 2012 geeft zij haar eigen boeken uit in eigen beheer. Haar boeken ‘Losbandig Netwerken – netwerken voor zzp’ers’, Hongerkind, Het Delftsch Kookboek en stadsgids DELFT city guide versterken en ondersteunen haar freelance activiteiten. Meer weten over Mariska? Kijk op haar website.

« terug naar het overzicht van schrijftips

Gerelateerd nieuws:

- Uitgeven in Eigen Beheer als uitgever: Ben jij er klaar voor?
- Wat kost het maken van een boek?
- Kiezen voor een reguliere uitgever of POD/eigen beheer?
- Beter leren schrijven? Volg een schrijfcursus bij de Schrijven Online Academie


  • Carry Slee onthult haar schrijfgeheimen
  • Waarom je niet moet wachten met je debuut
  • Schrijftips van John Boyne (De jongen in de gestreepte pyjama)
  • Wat verdient een schrijver aan een boek? (En hoe eerlijk is dat)
  • 9 (te) gekke manieren om inspiratie op te doen
  • Ontdek waarom je van je leven een schrijf-mijnenveld moet maken. 
  • Interview met Simone van der Vlugt
  • Tips door Bregje Hofstede en Saskia de Coster, ze schreven allebei boeken die uitblonken in originaliteit en kwaliteit. Hoe deden ze dat? 
  • We spraken Sabine van den Berg over haar carrière, prozawerk, de liefde voor het schrijven van gedichten en over studenten zonder talent
  • Uitblinken in Spoken Word en/of Performance Poetry?

Als je je aanmeldt vóór maandag 27 mei 16:00 u. krijg je dit nummer thuis!

MELD JE AAN
Schrijven

Iedere week het beste van Schrijven Online in je inbox? Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief. Boordevol nieuws, tips, aanbiedingen en winacties!

Schrijf je in!