Afbeelding

Zo schrijf je een kinderboek waar Annie M.G. Schmidt trots op zou zijn

Polleket – Wikipedia

Zo schrijf je een kinderboek waar Annie M.G. Schmidt trots op zou zijn

Annie M.G. Schmidt wordt ook wel de koningin van de Nederlandse kinderliteratuur genoemd en veel van haar verhalen zijn nog steeds razend populair. Wil jij je eigen kinderboeken schrijven? Hier zijn 3 schrijftips voor een onvergetelijk kinderverhaal.


1. Gebruik humor

Kinderen zijn dol op humor. Een humoristisch verhaal laat je lezers gieren van het lachen, maar ook in een serieuzer kinderboek is het aan te raden humor toe te voegen. Dit maakt de zwaardere onderwerpen namelijk verteerbaar voor kinderen. Wissel ze af met lichte, grappige momenten, of maak juist zwaardere momenten absurd. Het somberste moment in Otje is misschien wel wanneer Otjes vader Tos wordt opgenomen en behandeld in een rusthuis omdat hij 'in de war' zou zijn. De dokters daar zijn duidelijk zelf in de war en geven Tos medicijnen met belachelijke namen. Door een schepje van het absurde toe te voegen, is dit voor een kind minder heftig (en ook interessanter) om te lezen.

2. Geef aandacht aan buitenbeentjes

Annie M.G. Schmidt neemt het in haar verhalen voortdurend op voor de buitenbeentjes. Muizen en kakkerlakken, meisjes die vies worden en mannen die verlegen zijn. Kinderen kunnen zich makkelijk inleven met zo'n personage dat buiten de lijntjes kleurt, of juist met een 'gewoon' personage dat met buitenbeentjes en rare snuiters bevriend raakt. Bovendien voelen kinderen die 'anders' zijn zich zo gehoord. Dring dus niet te sterk een moraal op in je verhaal en laat je personages lekker zichzelf zijn.

3. Kijk door een kinderlijke lens

Een kinderboek schrijven betekent niet dat je 'saaie' volwassen thema’s moet vermijden. Annie M.G. Schmidt schreef onder andere over werkloosheid, tijdbommen en dierenleed. Deze thema's maakte ze toegankelijk door ze te beschrijven vanuit het perspectief van een kind of een kinderlijke volwassene.

Wil jij zo'n creatieve, kinderlijke invalshoek in jouw verhaal gebruiken? Benadruk dan bijvoorbeeld de verwarrende wereld van volwassenen en kom met creatieve oplossingen voor 'volwassen' problemen. Denk aan Minoes, waarin katten de verlegen Tibbe helpen zijn baan in de journalistiek te behouden en de misdaden van meneer Ellemeet aan het licht te brengen.

Service