Start » Nieuws » Zo kickstart je je verhaal

Zo kickstart je je verhaal

19 Mei 2018

kickstart je verhaalHet belangrijkste, zegt schrijfcoach Jowi Schmitz, is dat je weet wat voor type schrijver je bent. Heb je dat ontdekt, dan weet je meteen hoe je je verhaal kunt kickstarten. In het komende nummer van Schrijven Magazine trakteert ze je op een stappenplan. Wij lichtten alvast een tipje van de sluier.

Door Jowi Schmitz 

Boeken kunnen, net als films, ook tranen bezorgen, maar die moeten er harder voor werken. De weg ernaartoe is ook langer, de ontlading komt pas na vele bladzijdes, als je stevig vervlochten bent met de personages. Daar staat tegenover dat de impact me vaak langer bijblijft, en dat de gevoelens die een boek kan oproepen genuanceerder zijn. Geen tranen met tuiten, maar bijvoorbeeld rouw, met een vleugje muziek, een hint van walnoten. Dát is wat mij betreft een goed verhaal. Dus als ik mezelf probeer te kickstarten dan is dát het doel. Niet per se tranen. Maar ontroering, iets dieps, in het hart, iets met weerhaakjes. Een verhaal dat maakt dat je na afloop opkijkt en ontdekt dat de wereld er anders uitziet. Want ik wil niet alleen beginnen, ik wil ook ergens heen.  

Kies het soort verhaal dat je probeert te vangen. Wat mij betreft meestal een gevoel. Een vraag. Een mooi beeld dat ik niet helemaal begrijp.  

Kies dan nog eens: 

Je hebt (1) de schrijver die het allemaal van tevoren verzint. Die op knopjes drukt, draadjes spant, en ze dan – auw – om je hart bindt en ze dan – tranen – precies op het juiste moment aanspant. 

Je hebt (2) de schrijver die het allemaal een beetje overkomt. Die denkt dat hij over een blij meisje in een bloemenwei gaat schrijven, maar even later tot zijn stomme verbazing diep onder de grond bij een stervende muizenfamilie blijkt aanbeland, die wordt bedreigd door een gemene boer met pesticiden.  

Er zijn ook nog (3) de dwalers, die gestructureerd beginnen en volslagen de weg kwijtraken, of de romantici die zich bekeren tot het meer geordende schrijven.  

Wil jij jouw verhaal kickstarten volgens de Jowi-methode? Je vindt de hele methode met alle schrijfoefeningen  in het komende nummer van Schrijven Magazine dat omstreeks 3 augustus verschijnt. Wil je dit nummer niet missen, maar ben je nog geen abonnee? Profiteer vóór maandag 23 juli  16:00 u. van de introductieaanbieding, dan krijg je dit nummer thuis.

Word abonnee   Geef Schrijven Magazine cadeau

« terug naar het nieuwsoverzicht

Gerelateerd nieuws:

- Beter leren schrijven? Lees Schrijven Magazine!
- Niet missen: Thomas Verbogt geeft lezing op de Schrijven Magazine Schrijfdag 2018!
- Schrijven Magazine Schrijfdag 2018: Zo componeer je een bloedstollende thriller
- Bestel nu je kaartje voor de Schrijven Magazine Schrijfdag 2018!
- Schrijven Magazine Schrijfdag 2018: kickstart je verhaal met bestsellerauteur Maria Genova!
- Zo vind je het juiste ritme voor je verhaal


Schrijftips van Murakami? Lees Schrijven Magazine
  • De 9 grootste schrijfvalkuilen – en hoe je ze voorkomt
  • Het geheim van goede personages
  • Tutorial schrijven met al je zintuigen.
  • Schrijftips krijgt van de Japanse grootmeester Haruki Murakami.
  • Jaap Robben over het  geheim van de perfecte zin.
  • Schrijven gelukkig maakt - nu wetenschappelijk bewezen!.
  • Schrijftips van Paolo Giordano (De eenzaamheid van priemgetallen).
  • Bouw je eigen fantasywereld.
  • Show don't tell in non-fictie/

Wie zich vóór maandag 21 januari 16:00 u. heeft aangemeld als abonnee, krijgt dit nummer thuisbezorgd.

MELD JE AAN
Schrijven

Iedere week het beste van Schrijven Online in je inbox? Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief. Boordevol nieuws, tips, aanbiedingen en winacties!

Schrijf je in!