Image

Bron Pixabay

Zo kickstart je je verhaal

kickstart je verhaalHet belangrijkste, zegt schrijfcoach Jowi Schmitz, is dat je weet wat voor type schrijver je bent. Heb je dat ontdekt, dan weet je meteen hoe je je verhaal kunt kickstarten. In het komende nummer van Schrijven Magazine trakteert ze je op een stappenplan. Wij lichtten alvast een tipje van de sluier.

Door Jowi Schmitz 

Boeken kunnen, net als films, ook tranen bezorgen, maar die moeten er harder voor werken. De weg ernaartoe is ook langer, de ontlading komt pas na vele bladzijdes, als je stevig vervlochten bent met de personages. Daar staat tegenover dat de impact me vaak langer bijblijft, en dat de gevoelens die een boek kan oproepen genuanceerder zijn. Geen tranen met tuiten, maar bijvoorbeeld rouw, met een vleugje muziek, een hint van walnoten. Dát is wat mij betreft een goed verhaal. Dus als ik mezelf probeer te kickstarten dan is dát het doel. Niet per se tranen. Maar ontroering, iets dieps, in het hart, iets met weerhaakjes. Een verhaal dat maakt dat je na afloop opkijkt en ontdekt dat de wereld er anders uitziet. Want ik wil niet alleen beginnen, ik wil ook ergens heen.  

Kies het soort verhaal dat je probeert te vangen. Wat mij betreft meestal een gevoel. Een vraag. Een mooi beeld dat ik niet helemaal begrijp.  

Kies dan nog eens: 

Je hebt (1) de schrijver die het allemaal van tevoren verzint. Die op knopjes drukt, draadjes spant, en ze dan – auw – om je hart bindt en ze dan – tranen – precies op het juiste moment aanspant. 

Je hebt (2) de schrijver die het allemaal een beetje overkomt. Die denkt dat hij over een blij meisje in een bloemenwei gaat schrijven, maar even later tot zijn stomme verbazing diep onder de grond bij een stervende muizenfamilie blijkt aanbeland, die wordt bedreigd door een gemene boer met pesticiden.  

Er zijn ook nog (3) de dwalers, die gestructureerd beginnen en volslagen de weg kwijtraken, of de romantici die zich bekeren tot het meer geordende schrijven.  

Wil jij jouw verhaal kickstarten volgens de Jowi-methode? Je vindt de hele methode met alle schrijfoefeningen  in het komende nummer van Schrijven Magazine dat omstreeks 3 augustus verschijnt. Wil je dit nummer niet missen, maar ben je nog geen abonnee? Profiteer vóór maandag 23 juli  16:00 u. van de introductieaanbieding, dan krijg je dit nummer thuis.

Word abonnee   Geef Schrijven Magazine cadeau