Start » Nieuws » Zo denk je als een schrijver

Zo denk je als een schrijver

7 Maart 2016

Schrijven Online laat je zien hoe je als schrijver denkt. Volgens auteur William Kenower is het enige wat tussen ons en de ultieme schrijfervaring in staat angst. Met deze informatie in het achterhoofd leert hij je te denken als een schrijver.  

Wat is angst  

We zien angst gemakkelijk als een entiteit, terwijl het eigenlijk niet meer is dan een gevoel waaraan we een naam hebben gegeven. Toch kunnen we dat gevoel heel sterk maken, bijvoorbeeld als je ’s avonds in je luie stoel zit en je indenkt dat er een moordenaar voor je deur staat. Je voelt de angst in je buik opborrelen. Het feit dat er in werkelijkheid helemaal geen moordenaar staat doet er niet toe: wat jij denkt over deze werkelijkheid daarentegen wel.  

Denken tijdens schrijven 

De kracht van je gedachtes is wat je ook moet onthouden bij schrijven, want schrijven is uiteindelijk doen wat je denkt. Je kunt niet over olifanten schrijven terwijl je aan auto’s denkt, net zoals je geen meesterwerk kunt schrijven terwijl je denkt dat je een keukenmeidenroman neerpent.  

Toch hebben we vaak de neiging om tegen onszelf te denken: we willen geld verdienen maar denken alleen maar aan hoe weinig geld we nu bezitten. Dit brengt ons terug bij angst. We willen heel veel dingen bereiken, maar wat ons tegenhoudt is de angst dat we juist die dingen nooit zullen bereiken. En dat werkt ook zo in schrijven. Je wilt dat ene hoofdstuk afschrijven, maar hoe? Het antwoord blijft onduidelijk.  

Denken als een schrijver  

Wat doe je in zo’n geval? Je denkt je weg om de angst heen. Ga een rondje wandelen, voer een gesprek met je hond of neem een lange douche. Op deze manier vergeet je de angst dat je dat hoofdstuk nooit af gaat schrijven. Wanneer je gestopt bent met je zorgen te maken en je gaat weer achter je bureau zitten, lijkt het antwoord voor je klaar te liggen. Het enige wat je hoefde te doen was je ogen openen en wakker worden uit je eigen nachtmerrie om de oplossing te zien en verder te gaan.  

Bron: Huffington Post 

« terug naar het nieuwsoverzicht

Gerelateerd nieuws:

- Writer's block…en dan?
- 7 Schrijftips waar je gelukkig van wordt
- De 3 D’s voor schrijvers in wording
- Beter leren schrijven? Lees Schrijven Magazine!


Schrijven

Iedere week het beste van Schrijven Online in je inbox? Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief. Boordevol nieuws, tips, aanbiedingen en winacties!

Schrijf je in!
  • De grootste uitdaging voor iedere schrijver: de erotische scène
  • Zo repareer je een haperend plot
  • 8 manieren om taalvouten te voorkomen
  • De 10 schrijfregels van Carolina Trujillo en Henk van Straten
  • Je debuutroman schrijven in New York, Bert Moerman deed het
  • Schrijftips van bestseller auteur Abdelkader Benali
  • Alles wat je moet weten over het schrijven van dialogen
  • De schrijfgeheimen van Ingmar Heytze
  • Waar let een bureauredacteur op?
  • Een nieuwe editie van ons literaire katern Alice met daarin o.a. de winnaars van onze schrijfwedstrijd 'De Bruiloft'

Als je je aanmeldt vóór maandag 25 maart 16:00 u. krijg je dit nummer thuis!

MELD JE AAN