Abonnees profiteren van extra voordelen.
De 3 D’s voor schrijvers in wording
Met het schrijven van mijn boek Spring (nog niet uitgebracht) en het starten van mijn blog ben ik, waarschijnlijk net als iedere startende schrijver, in een web van obstakels, uitstelgedrag en twijfels beland. Terwijl ik hierin verstrikt zat, kwam ik gaandeweg op de 3 D’s die mij stukje voor stukje hielpen los te raken. Discipline, Doorzettingsvermogen en Durf. Geen exacte wetenschap maar wel een mantra om de weg te blijven volgen.
De eerste: Discipline
Stephen King schrijft iedere dag. Elke dag; ongeacht of het zijn verjaardag is, hij ‘vakantie’ heeft of hij ziek is. Hij heeft de routine om op te staan, een kop thee of een glas water te pakken, aan zijn bureau te gaan zitten en te werken. 2000 woorden per dag en daarna heeft hij vrij voor andere zaken; voornamelijk lezen.
Ook schrijvers als C.S. Lewis (bekend van de Kronieken van Narnia) en Franz Kafka hielden er een behoorlijk strak schema op na. Niet alleen wanneer ze dienden te schrijven (en hoeveel) maar ook hoe laat ze lunchten en wanneer er tijd was voor ontspanning of inspanning. In het geval van Lewis zelfs op welk tijdstip een biertje geoorloofd was.
Is dit wat de groten groot maakt? Het is natuurlijk geen fabel dat de woorden op papier dienen te komen. Hoe dan ook. Of je nu thrillers schrijft, bezig bent aan een literaire roman of een wekelijkse blog. ’s Ochtends vroeg als er nog niemand op is of laat in de middagzon. 300 woorden op een dag of 2500. Iedere dag of jezelf een dag in de week vrij gunnen.
Ik vrees dat de mate van discipline van de genoemde schrijvers niet voor mij is weggelegd. Er is immers ook nog een huishouden en een betaalde baan (niet onbelangrijk). Bovendien ben ik iemand die ruimte wil laten voor spontaniteit. Ik ga wandelen als ik zin heb om te wandelen, niet omdat dat op een papiertje staat. In diezelfde spontaniteit ontstaan ook nieuwe ideeën en worden de muren waar ik tijdens het schrijven tegenaan loop langzaam afgebrokkeld.
Maar een zekere regelmaat is absoluut belangrijk. Het is ook de manier om discipline te kweken. En voor mij gaat discipline gepaard met een bepaalde mate van vertrouwen. In jezelf en in je kunnen. De tegenstelling is echter dat ditzelfde vertrouwen alleen kan groeien door het doen. Door schrijfuren- dagen- weken- maanden en jaren te maken.
De tweede: Doorzettingsvermogen
‘It does not matter how slow you go as long as you do not stop.’ Deze quote is afkomstig van Confucius, een filosoof uit het Oude China. Hij leefde enkele honderden jaren voor Christus. Zelfs toen golden dergelijke officieuze wetten al voor het leven. Steve Jobs benadrukt het belang van volharding met zijn uitspraak: ‘I’m convinced that about half what seperates the successful entrepeneurs from the non-successful ones is pure perseverance.’
Ook een boek schrijf je niet alleen op ervaringen, puur talent of oneindige fantasie. Een boek schrijf je nooit in één keer. Een boek schrijf je met zweten, ploeteren, herschrijven, schrappen, twijfelen. Je gooit het aan de kant, hebt al de neiging gehad om het in het haardvuur te gooien, springt erop, laat het een maand in de donkerste la van je bureau liggen en... haalt het er dan weer uit. Zeker voor een beginnend schrijver zal een boek schrijven af en toe een ware hel zijn. En dan is doorzettingsvermogen van het grootste belang.
Niet alleen om een boek geschreven te krijgen, maar vervolgens net zo goed om het gepubliceerd te krijgen, en dan nog eens om het daadwerkelijk verkocht te krijgen. Bij een blog gaat het om de boodschap zo goed mogelijk te vertellen en zoveel mogelijk lezers naar juist jouw blogpagina te krijgen. Het gaat allemaal niet over één nacht ijs. Dat maakt het zowel uitdagend als zwaar en de beloning als het uiteindelijk wél lukt des te rijker!
De derde: Durf
Op het thema durf of lef zijn aardig wat zegswijzen ontstaan. Zonder durf om naar buiten te treden kom je immers nergens. Dan blijf je steken op hetzelfde punt als waar je je altijd hebt bevonden. Ben Tiggelaar benoemt het duidelijk in zijn boek ‘Dromen, Durven, Doen.’ Het is niet alleen de durf om een boek of een blog te schrijven.
De echte durf is veel meer dan dat. Het is het lef om jezelf bloot te geven, om diep te gaan, om niet bang te zijn voor wat anderen van je zullen vinden, om standpunten in te nemen, om boven het maaiveld uit te steken, om rauw en puur en authentiek te zijn! Om JA te zeggen tegen wat je echt wilt en om NEE te zeggen tegen datgene dat je van je doel weerhoudt of geen toegevoegde waarde heeft.
Met deze drie D’s: discipline, doorzettingsvermogen en durf kom je al een heel eind zonder dat er specifieke schrijftechnieken bij komen kijken. Ontdek jouw stem en creëer het verhaal dat in je leeft!
Sandra van Melick is schrijfster en onlangs gestart als schrijfcoach en redacteur. Daarnaast werkt ze voor diverse lokale/regionale media. Voor meer informatie kijk hier.
Techniek
- Login of registreer om te reageren
Elk nummer een nieuw schrijfthema.
55% korting voor abonnees van Schrijven Magazine!
Door ervaren, professionele redacteuren. Goed én betaalbaar!
Meld je aan voor de Schrijven Nieuwsbrief.