Topauteur Herman Koch geeft naar aanleiding van het verschijnen van zijn nieuwe boek advies aan jonge schrijvers. Meld je aan!
Zo bereid je je voor op NaNoWriMo
Het is weer zover. Over anderhalve week buigen duizenden schrijvers zich over hun verhaal tijdens de National Novel Writing Month (NaNoWriMo). Eén maand lang gaan ze een manuscript schrijven van 50.000 woorden. Het is dan ook de hoogste tijd om je voor te bereiden, en daar helpen we graag aan mee met deze schrijftips.
Maak een planning
Een maand lang een roman schrijven is geen klein project. Daarom is het maken van een planning een must. Er zijn echter ook schrijvers die impulsief schrijven en hun ideeën pas vorm geven tijdens het schrijven. De structuur komt dan uiteindelijk vanzelf of die ontstaat tijden de herschrijffase. Toch leert de ervaring dat je zonder een schrijfplan al gauw leegloopt: de inspiratie is op, er komt niks meer uit de pen. Wat nu?
Door van te voren vast te stellen wat er in ieder hoofdstuk gaat gebeuren, kom je nooit zonder ideeën te zitten. En wil een scène dan niet vlotten, dan kun je altijd met een volgende aan de slag. Onthoud: met NaNoWriMo trachten we niet een perfect manuscript af te leveren. We schrijven enkel een eerste, ruwe versie.
Gebruik een schrijfplan
Hoe maak je een schrijfplan? Dat verschilt per persoon. De één schrijft voor iedere scène een samenvatting, terwijl de ander alleen een raamwerk schetst waarin de grote lijnen van het verhaal uitgewerkt zijn. Het belangrijkste is dat je voor ogen krijgt hoe jouw verhaal begint, hoe het eindigt en welke ontwikkeling het hoofdpersonage doormaakt. Zo heb je een vangnet als je verhaal dreigt te ontsporen.
Leer van je schrijffouten
Bij het schrijven van een eerste versie struikel je als schrijver vaak over bekende problemen. Probeer deze problemen te ontwijken. Gebruik je bijvoorbeeld te lange zinnen, probeer ze dan af te wisselen met korte zinnen. Schreef je vaak in dezelfde perspectief? Gebruik nu een ander perspectief.
Schreef je je verhaal terwijl je tegelijkertijd research deed? Probeer deze twee handelingen af te wisselen en orde te creëren in je hoofd. Doe eerst het één dan de ander. Als je alleen maar blijft researchen, dan beland je in een ‘research limbo’ waar je moeilijk uit kunt komen.
Zoek een schrijfbuddy
Schrijven wordt vaak als een eenzaam activiteit gezien, maar dat hoeft het niet te zijn. Nodig die ene vriend of vriendin uit die net zo graag een boek wil schrijven als jij. Bespreek samen waar jullie over gaan schrijven. Zo krijg je ook in een vroeg stadium feedback.
Dit werkt niet alleen motiverend, het is ook een uitlaatklep om ervaringen te delen en op adem te komen. Zorg er wel voor dat het niet al te gezellig wordt. Een tip is wellicht om tijdens de ‘gezellige’ minuten over je personages te ‘roddelen’ en niet over die buurman of buurvrouw. Zo blijft het niet alleen gezellig, maar leer je je personages ook beter kennen [http://www.schrijvenonline.org/blog/hoe-leer-je-je-personages-beter-kennen]
Een goede schrijfplek is the key
Kies een schrijfplek waar je niet afgeleid kunt worden. Is het de bibliotheek of het park of juist je studeerkamer? Een vertrouwde omgeving om in te schrijven is een onmisbaar element van je schrijfproces.
Als je thuis werkt, zorg er dan voor dat je bureau is opgeruimd, internet is uitgeschakeld en dat iedereen weet dat je bezig bent met NaNoWriMo.
Wil je meer informatie over NaNoWriMo? Kijk dan hier. Wil je aanwezig zijn bij de NaNoWriMo kick-off? Kijk dan hier.
Gerelateerd
Techniek
Service
Ervaren redacteur Maria Genova deed voor Schrijven Online meer dan dertig manuscriptbeoordelingen. Lees haar tips in het komende nummer!
Mariken Heitman geeft tips! Meld je aan en ontvang dit nummer.
Dit nummer niet missen? Neem vóór 24 januari 23:59 u. een abonnement dan ontvang je dit nummer!