Start » Nieuws » Wie wint de ANV-Debutantenprijs? Dit is het geheim achter Rinske Hillen

Wie wint de ANV-Debutantenprijs? Dit is het geheim achter Rinske Hillen

24 April 2018

ANV-Debutantenprijs

De leden van de kernjury van de ANV-debutantenprijs zijn aan de slag. Zij buigen zich over de boeken die voor de prijs genomineerd zijn. Dit jaar gaat het om Houtrot van Rinske Hillen, Aantekeningen over het verplaatsen van obelisken van Arjen van Veelen en Glorie van Patricia Jozef. Op zondag 1 juli zal de winnaar bekend worden gemaakt. Schrijven Online bespreekt de komende tijd de drie debutanten, wat is hun geheim? We trappen af met Rinske Hillens Houtrot.

De ANV-Debutantenprijs

Het Algemeen-Nederlands Verbond (ANV) is hoofdsponsor van de literaire prijs, een initiatief van DordtLiterair. Zowel Nederlandse als Vlaamse uitgeverijen worden uitgenodigd literaire debuten in te zenden. Een vakjury selecteert drie titels voor de shortlist. Een kernjury, bestaande uit honderden lezers uit Nederland en Vlaanderen, leest en beoordeelt deze boeken.

Het schrijfproces van Hillen

Rinske Hillen wilde altijd al een boek schrijven: 'Toen ik 10 was wilde ik dat al', zegt ze in een interview, 'nu ben ik 40 en leek het me eindelijk weleens tijd.' Ze beschrijft haar schrijfproces als intuïtief. Het begon met een idee om te schrijven over een erfenis die een last wordt. Ze zag een huis voor zich op de Keizersgracht en na enig onderzoek kwam ze erachter dat er behoorlijk wat panden zijn met problemen. Panden die in verval zijn geraakt, eigenaren die niet genoeg geld hebben voor het herstel: het is de uitgangspositie van haar boek. Wat haar boek een sterk debuut maakt is het goed uitgewerkte plot, het gebruik van symbolen en beeldend taalgebruik.

Juryrapport

Het juryrapport beschrijft de roman als 'een even groteske als fijngevoelige drama over een man omringd door verdrietige vrouwen in een grachtenpand dat zich uiteindelijk tot het ware hoofdpersonage ontpopt.' De jury waardeert vooral de sprankelende observaties en de onvoorspelbaarheid van het verhaal.

Het ANV is een vereniging met het doel om Nederlanders en Vlamingen bij elkaar te brengen, de belangstelling voor elkaar te vergroten en de samenwerking te verbeteren.

« terug naar het nieuwsoverzicht

Gerelateerd nieuws:

- De leukste schrijfwedstrijden van april & mei
- Dit zijn de winnaars van schrijfwedstrijd 'Het kerstdiner'!
- PREVIEW: Sterdebutante verklapt haar geheim
- Wat kun jij leren van superdebutante Lize Spit?
- Omdat ik zo verschrikkelijk graag wil debuteren
- Beter leren schrijven? Lees Schrijven Magazine!
- Beter leren schrijven door luisteren naar lezers


Tags:
  • Uitgeven in eigen beheer wordt steeds volwassener: een overzicht van succesvolle en inspirerende zelf uitgegeven boeken en de auteurs die ze schreven
  • Schrijven vanuit je hart. Michelle Shanti legt uit hoe je dat doet – en geeft je oefeningen
  • Kathy Mathys geeft tips voor het schrijven voor young adults
  • Ruimte voor schrijven: je hebt ruimte nodig om jezelf te ontwikkelen. Hoe zorg je dat je die ruimte ook hebt?
  • Als schrijver op het podium staan, hoe doe je dat?
  • Nieuwe series: Het schrijfproces en fantasy.

Dit nummer niet missen, maar nog geen abonnee? Neem vóór maandag 24 september 16:00 u. een abonnement!

WORD ABONNEE
Schrijven

Ontvang de gratis nieuwsbrief boordevol tips, aanbiedingen en winacties!

Schrijf je in!