Wie wint de ANV-Debutantenprijs? Dit is het geheim achter Rinske Hillen

ANV-Debutantenprijs

De leden van de kernjury van de ANV-debutantenprijs zijn aan de slag. Zij buigen zich over de boeken die voor de prijs genomineerd zijn. Dit jaar gaat het om Houtrot van Rinske Hillen, Aantekeningen over het verplaatsen van obelisken van Arjen van Veelen en Glorie van Patricia Jozef. Op zondag 1 juli zal de winnaar bekend worden gemaakt. Schrijven Online bespreekt de komende tijd de drie debutanten, wat is hun geheim? We trappen af met Rinske Hillens Houtrot.

De ANV-Debutantenprijs

Het Algemeen-Nederlands Verbond (ANV) is hoofdsponsor van de literaire prijs, een initiatief van DordtLiterair. Zowel Nederlandse als Vlaamse uitgeverijen worden uitgenodigd literaire debuten in te zenden. Een vakjury selecteert drie titels voor de shortlist. Een kernjury, bestaande uit honderden lezers uit Nederland en Vlaanderen, leest en beoordeelt deze boeken.

Het schrijfproces van Hillen

Rinske Hillen wilde altijd al een boek schrijven: 'Toen ik 10 was wilde ik dat al', zegt ze in een interview, 'nu ben ik 40 en leek het me eindelijk weleens tijd.' Ze beschrijft haar schrijfproces als intuïtief. Het begon met een idee om te schrijven over een erfenis die een last wordt. Ze zag een huis voor zich op de Keizersgracht en na enig onderzoek kwam ze erachter dat er behoorlijk wat panden zijn met problemen. Panden die in verval zijn geraakt, eigenaren die niet genoeg geld hebben voor het herstel: het is de uitgangspositie van haar boek. Wat haar boek een sterk debuut maakt is het goed uitgewerkte plot, het gebruik van symbolen en beeldend taalgebruik.

Juryrapport

Het juryrapport beschrijft de roman als 'een even groteske als fijngevoelige drama over een man omringd door verdrietige vrouwen in een grachtenpand dat zich uiteindelijk tot het ware hoofdpersonage ontpopt.' De jury waardeert vooral de sprankelende observaties en de onvoorspelbaarheid van het verhaal.

Het ANV is een vereniging met het doel om Nederlanders en Vlamingen bij elkaar te brengen, de belangstelling voor elkaar te vergroten en de samenwerking te verbeteren.