PREVIEW: Sterdebutante verklapt haar geheim

‘Kun je niet to the point komen? Schrijf een gedicht.’ Debutante Anne-Fleur van der Heiden (1987), schrijfster van zowel proza als poëzie, heeft ontdekt hoe goed deze genres elkaar kunnen ondersteunen. Zo zijn een aantal van haar gedichten stiekem kleine synopsissen geweest voor hoofdstukken in haar debuutroman. 

Door Shirley de Koster

Van der Heiden schreef al langere tijd, maar nooit voor de buitenwereld. Gelukkig zag haar ex-vriend haar talent en besloot dat ze daar iets mee moest doen. Hij gaf haar het zetje in de goede richting. En die richting was de Schrijversvakschool in Amsterdam. Daar ontdekte ze iets waar ze in korte tijd grote stappen in maakte: poëzie.  

‘Er is ook een plekje voor jou’ 

Kritiek en afwijzingen kwamen vaak hard bij Van der Heiden binnen. Ze moest zichzelf leren hierin een bepaalde afstand te bewaken. Net zoals ze niet aan elke klant een auto verkocht, zal ook niet iedereen altijd blij zijn met haar teksten. ‘Maar het blijft lastig. Omdat het gaat om een creatief beroep, staat het veel dichter bij je. Je moet jezelf hier echt in trainen.’ Van der Heiden wil iedereen behoeden voor de fout om je te vergelijken met andere schrijvers. Het kan gaan voelen alsof er zoveel betere schrijvers zijn dan jij. ‘Maar juist omdat alle schrijvers het anders doen, is er ook een plekje voor jou. Hetzelfde verhaal zal iedereen op een andere manier schrijven.’ 

Je vindt het hele verhaal van deze sterdebutante én haar tips in het komend nummer van Schrijven Magazine dat omstreeks 2 februari verschijnt . Wil je dit nummer niet missen, maar ben je nog geen abonnee? Profiteer vóór maandag 22 januari 16:00 u. van de introductieaanbieding, dan krijg je dit nummer thuis.

Word abonnee   Geef Schrijven Magazine cadeau