Afbeelding

Bron Pexels

Wekelijkse schrijfopdracht #232

wekelijkse schrijfopdrachtBehoefte aan feedback op je schrijfwerk? Doe dan mee met onze wekelijkse schrijfopdracht, uitgeschreven door onze professionele schrijfcoaches.

Wekelijkse schrijfopdracht

Iedere week kun je aan de slag met een nieuwe inspirerende schrijfopdracht. De opdrachten worden om en om uitgeschreven door schrijfcoaches Odile Schmidt, Jackman, Frank Noë, Katja de Vries, Janko Ekkel, Lizette van Geene, Mabel Verstappen, Mike van Holsteijn, Ingeborg van Buiten, Jacqueline van Zwieteren, Annette van der Meij en Johanna Müller.  Lees hieronder de 232e opdracht, ga naar het forum van Schrijven Online en plaats je verhaal om gratis feedback te ontvangen. Iedereen kan meedoen!

Schrijfopdracht #232 - Pastiche

Door schrijfcoach Katja de Vries

We leven midden jaren tachtig van de vorige eeuw. Je telefoon gaat. Het is iemand van de redactie van Het Parool: paniek, Simon Carmiggelt is ziek. Al meer dan veertig jaar schrijft Carmiggelt dagelijks een stukje (zoals hij het zelf noemt) voor de krant. Hij ondertekent het met Kronkel, waardoor die stukjes bekend komen te staan als kronkels. Maar vandaag is hij ziek en het zou toch zonde zijn om zijn streak te moeten onderbreken. Daarom vraagt de redactie jou om 'even in te springen': schrijf een stukje dat kan doorgaan voor een kronkel van Carmiggelt. Zijn kronkels waren steevast rond de 700 woorden lang, maar wat korter mag dit keer ook. Carmiggelt schreef veelal stukjes over zijn dagelijks leven, zoals tegenwoordig bijvoorbeeld Aaf Brandt-Corstius en Sylvia Witteman in De Volkskrant doen. Het waren stukjes met een ironische en vaak ook melanchonische ondertoon, over 'gewone mensen'. Carmiggelt bracht veel tijd door in (bruine) cafés en ook dat zie je vaak in zijn stukjes terug. Een voorbeeld kun je hier lezen. 

Een tekst die de het werk van een andere auteur nabootst noemen we een pastiche, wat je zowel in positieve (een tribute) als negatieve zin (na-aperij) kunt opvatten. Het is heel iets anders dan bijvoorbeeld een parodie, waarin de spot met het origineel wordt gedreven.

Publiceren en feedback

Je kunt jouw verhaal publiceren op een speciaal onderdeel van het forum. Daar kunnen de schrijfcoaches en andere deelnemers feedback geven op het verhaal. Dat gaat zo:

 • Klik op deze link en voer jouw verhaal in (vergeet niet het nummer en de titel van de opdracht te vermelden in de onderwerpregel). Klik vervolgens op 'Bewaren'.
• Wacht op feedback of geef alvast feedback op andere verhalen.
• Feedback geven op verhalen van voorgaande opdrachten mag natuurlijk ook!

Let op: je moet een profiel op Schrijven Online hebben om verhalen op het forum te kunnen plaatsen. Klik hier om een nieuw profiel aan te maken.

Over de coach

Katja de Vries is van huis uit taalkundige en heeft ruim twintig jaar ervaring als vertaler en revisor. Ze is momenteel werkzaam als Language Quality Specialist en is tevens actief als literair vertaler uit het Italiaans en het Engels. Ook doet zij redactie- en persklaarmaakwerk en schrijft ze boekverslagen voor diverse literaire uitgeverijen. Creativiteit en precisie zijn haar belangrijkste aandachtspunten bij geschreven teksten: deze twee aspecten moeten niet om voorrang vechten, maar elkaar juist versterken.