Afbeelding

Unsplash

Volkskrant geeft amateurschrijvers 5 tips

De tijd in het jaar van schrijfcursussen en dus schrijven begint bijna weer, zo viel ook de Volkskrant op. De krant gaf onlangs daarom een aantal tips voor amateurschrijvers die een boek willen schrijven.

1. Hulp van buitenaf

Veel mensen schrijven alleen, maar dat is niet nodig. Je kunt je schrijfteam versterken. Door begeleiding te vragen in de vorm van een schrijfcoach of schrijfcursus vergroot je de kans dat een uitgever geïnteresseerd is in je boek. Daarnaast zorgt dit ook voor harde, externe deadlines, wat je ertoe dwingt met meer discipline te schrijven. Let wel op dat een schrijfcoach niet jouw schrijfstijl te veel beïnvloedt. Het blijft natuurlijk jouw boek!

2. Opscheppen

Het kan geen kwaad je ego een beetje te strelen. Je mag best opscheppen over je boek, zo vang je de aandacht namelijk. Zet boekpresentaties op YouTube, slijm bij invloedrijke figuren, hang mooie glamourfoto’s op, het mag allemaal. Zorg er wel voor dat mensen je nog steeds serieus nemen.

3. Blijf bij jezelf

Je kunt ervoor kiezen om autobiografisch te schrijven, zoals veel debuutromans geschreven worden. Vaak duiken de schrijvers dan in hun eigen ellende. Mensen lezen graag over wat ze herkennen of vrezen, en we maken allemaal wel wat persoonlijke rampen mee die als inspiratie kunnen dienen. Word alleen niet narcistisch in het schrijven over jezelf, tipt de Volkskrant

4. Buitenbeentjes als hoofdpersoon

De Volkskrant noemt vervreemden van ouders en vrienden hét thema van deze tijd. Kinderen die gepest worden, buiten de groep vallen of worden onderschat doen het goed in de literatuur. Vaak zijn dit immigrantenkinderen, die als kernprobleem ervaren dat ze zich nergens helemaal thuis voelen.

5. Eigenwijs

Je mag best eigenwijs zijn als schrijver. Schrijf niet naar de voorkeuren van de lezers of waar de markt behoefte aan heeft. Laat je niet uit het veld slaan na afwijzingen van uitgevers. Ooit zal je boek het daglicht zien!

Wat vind jij van de tips van de Volkskrant? Kun je ze nog ergens aanvullen, of ben je het ergens hartstochtelijk mee oneens? Laat het ons weten in de reacties!

Bron: Volkskrant

Techniek