Afbeelding

5 essentiële schrijftips van Jonas Jonasson (van 'De 100-jarige man die uit het raam klom en verdween')

de 100 jarige man die uit het raam klom en verdweenDe Zweedse schrijver Jonas Jonasson (1961) was journalist en had een succesvol mediabedrijf, voordat hij in 2010, op zijn zevenveertigste, debuteerde met de wereldwijde bestseller De 100-jarige man die uit het raam klom en verdween. In het komende nummer van Schrijven Magazine lees je zijn 5 essentiële schrijftips. Wij geven er alvast één weg.

Door Vivian de Gier en Marc Brester 

1. Ga niet te veel zitten schaven 

Aan mijn debuutmanuscript heb ik eindeloos gewerkt. Ik had eigenlijk niet in de gaten dat het al klaar was en bleef maar zoeken naar spelfouten of andere onvolkomenheden. Maar aan een tekst van drie- tot vierhonderd pagina’s kan altíjd nog wel iets beter, en als je maar door blijft gaan met schaven, verlies je je zelfvertrouwen. Je kunt jezelf helemaal gek maken. Wat telt is waar het boek over gaat. Je moet iets te vertellen hebben, en dan doet het er verder eigenlijk niet toe of er nog her of der een tikfout staat of dat er een ketchupvlek zit op het manuscript. De schoonheid zit in andere dingen. Elk mens heeft een verhaal, en dat is interessanter dan iemand zich vaak realiseert. Concentreer je dus vooral op wát je wilt vertellen in plaats van op het hoe. Als je te veel gaat nadenken over de tekst, kan dat je echt verlammen.’

Wil je alle tips van Jonas Jonasson lezen? Je vindt ze in het komende nummer van Schrijven Magazine dat omstreeks 3 augustus verschijnt. Wil je dit nummer niet missen, maar ben je nog geen abonnee? Profiteer vóór maandag 23 juli 16:00 u. van de introductieaanbieding, dan krijg je dit nummer thuis.

Word abonnee   Geef Schrijven Magazine cadeau