Afbeelding

Bron Unsplash

Schrijftips van schrijfster Simone van der Vlugt

‘Probeer niet te literair te doen,’ is het advies van Simone van der Vlugt. ‘Vooral beginnende schrijvers hebben soms het idee dat een boek pas geslaagd is als het vol zit met moeilijke taal en bijzondere beelden.’ In deze preview van het komende nummer geven we alvast 1 tip van de schrijfster prijs!

Door Vivian de Gier en Marc Brester 

schrijftips Simone van der Vlugt.Verschiet niet meteen al je kruit  
‘Ik heb workshops creatief schrijven gegeven en wat me altijd opviel, was dat beginnende schrijvers vaak zoveel mogelijk informatie in het eerste hoofdstuk willen stoppen, zodat de lezer meteen al goed weet wie de hoofdpersoon is en hoe de situatie in elkaar steekt. Dat ontneemt veel spanning. Je hoeft niet meteen alle informatie in het begin te geven, liever niet zelfs. Want door dat juist niet te doen, roep je vragen op bij de lezer. Het leukste is om midden in een actie of dialoog te beginnen; dan pak je de lezer meteen beet. Je moet de lezer verleiden om door te lezen. Wat er precies aan de hand is, komt later wel – of iemand getrouwd is, een zieke moeder heeft en of diegene oud of jong is, doet er meestal op dat punt nog niet zoveel toe. Als de hoofdpersoon oud is, dan praat en gedraagt hij zich anders dan een jong iemand, dus daarmee kun je je hoofdpersoon impliciet kleur geven. Zo geef je de lezer wel vermoedens, en kun je ze een beetje mee laten puzzelen.’ 

Alle tips van Simone lezen? Je vindt ze in het komend nummer van Schrijven Magazine dat omstreeks 1 juni verschijnt. Wil je dit nummer niet missen, maar ben je nog geen abonnee? Profiteer vóór maandag 21 mei 16:00 u. van de introductieaanbieding, dan krijg je dit nummer thuis.

Word abonnee      Geef Schrijven Magazine cadeau

Uitgeven