Afbeelding

Bron Pixabay

Wat verdien je aan een boek?

Veel aspirant-schrijvers hebben geen idee hoeveel je verdient met een boek. In dit artikel zetten we wat cijfers op een rijtje. Om een indruk te geven houden we in dit artikel een rekenvoorbeeld aan waarbij we uitgaan van een verkoopprijs van €15 (inclusief btw) per stuk.


Uitgave door uitgeverij en verkoop door boekhandel

Als een uitgeverij je boek verkoopt, ontvang je per verkocht exemplaar een bedrag over de netto verkoopprijs: de zogenaamde royalty’s. Bij een kwaliteitsuitgever liggen de royalty’s voor een debuterende schrijver rond de 10% van de netto boekprijs. Als je de uitgever helpt met de marketing door bijvoorbeeld lezingen te geven over je boek, kun je onderhandelen over een extra procent. Maar die 10% wordt niet berekend over de verkoopprijs – in het voorbeeld van €15.

Een papieren boek heeft het lage btw-tarief, dus 9%. De verkoopprijs exclusief de btw van het boek uit het rekenvoorbeeld is dan 15/1,09=ongeveer €13,76. Als auteur ontvang je daar 10 procent van. 0,1*(15/1,09)= ongeveer €1,38 aan royalty’s per verkocht boek.

Lees ook: Hoe krijg je je boek gepubliceerd?

Uitgave door uitgeverij en in consignatie bij boekhandel

‘In consignatie’ klinkt heel chique maar het is simpel. De boekhandel koopt je boek niet in, maar legt het neer in de boekhandel. Pas als iemand het boek koopt, wordt het verrekend. Dat heeft voor de boekhandel het voordeel dat ze nooit met een onverkocht boek blijven zitten – want na de consignatieperiode sturen ze onverkochte boeken gewoon terug. De boekhandel vraagt altijd een percentage van de nettoverkoopprijs van je boek. Men noemt dit de boekhandelskorting en die is niet onderhandelbaar. Zowel Bol.com als de boekwinkel in de winkelstraat vragen bij inkoop minimaal 42% van de netto verkoopprijs van je boek. Omdat de boekhandel minder risico loopt als je boek in consignatie verkocht wordt, gaat deze akkoord met een lagere boekhandelskorting. Meestal ligt de korting dan zo rond de 25%. Dat betekent voor jou als auteur meer marge. Wanneer in consignatie een goed idee is en wanneer niet lees je hier.

Wil je een marketingplan voor je boek? Volg dan de cursus moderne boekmarketing van expert Esther Jacobs!

Afbeelding

cursus moderne boekmarketing

Uitgave door uitgeverij, verkoop in eigen beheer

Wanneer je je boek inkoopt van een kwaliteitsuitgever, krijg je meestal 40% korting op de netto verkoopprijs. Je koopt je boek dan in voor netto 0,6*(15/1,09)= ongeveer €8,26 per stuk. Je marge, de winst die je maakt als je het boek zelf verkoopt, is dan ongeveer (15/1,09)-8,26= €5,48 per boek. Dit lijkt per boek meer op te leveren dan verkopen via de uitgeverij. Maar je hebt je boeken dan nog niet verkocht. Bedenk dat je nog afnemers zal moeten vinden, het vervoer naar afnemers toe zal moeten regelen, en je het boek  moet promoten op een manier die past bij de lezers die je wilt bereiken. Hier zijn ook kosten aan verbonden. Deze kosten zijn sterk afhankelijk van de keuzes die je maakt. Je krijgt daarnaast nog wel royalty’s van 10% van de netto boekprijs uitbetaald van de uitgeverij.

Uitgave en verkoop in eigen beheer

Het uitgeven van een boek kost tijd en geld. Als je dit in eigen beheer doet, besteed je redactie en vormgeving meestal uit. Vervolgens beslis je hoeveel exemplaren je wilt bestellen bij de drukker. In totaal zul je, als beginnend schrijver met een oplage van hooguit duizend exemplaren, een paar duizend euro kwijt zijn voordat je je boeken kunt verkopen. Toch is het niet ongewoon als je een winstmarge overhoudt van 80%. Daar moeten de distributiekosten nog van af. Als je je boeken bij een boekhandel wilt laten verkopen, zal de boekhandel ook een deel van de winst op je boek willen. Reken op de helft van die 80%, dus 40% van de netto verkoopprijs die de boekhandel opeist over elk verkocht boek. Zonder de distributiekosten, je eigen onbetaalde tijd en portokosten mee te rekenen is je marge dan 0,4*(15/1,09)=ongeveer €5,50 per boek.

Lees ook: Zelf je boek uitgeven? Bij deze selfpublishing platforms kan je terecht!

We zijn ongetwijfeld een paar varianten vergeten. Heb je aanvullingen, geef ze hieronder.

Bronnen: Boekenbusiness.com & Pumbo.nl  

Uitgeven