Meld je aan voor de Schrijven Nieuwsbrief.
Hoe krijg je je boek gepubliceerd?
Schrijven is geen makkelijke job. Eerst werk je maandenlang aan een (voor jou) goed manuscript en vervolgens komt een minstens net zo lastig deel: het manuscript aan de man, of eigenlijk uitgever, krijgen. Tenzij je een beroemde schrijver bent die een vaste uitgever heeft, is dit nog een hele uitdaging. Daarom geven we je enkele tips die je kunnen helpen om je boek te laten publiceren door een uitgeverij.
Tip 1: Bepaal in welke categorie je manuscript zal terechtkomen
Het is niet altijd makkelijk om een goed boek of verhaal in een bepaald hokje (genre) te plaatsen. Wil je je manuscript er bij een uitgeverij doorheen krijgen, dan is het wel handig om een genre te noemen. Heb je een biografie geschreven of een reisverhaal? Of toch eerder een fictief fantasieverhaal of liefdesroman? De categorie bepaalt bij welke uitgeverij je de meeste kans hebt. En daarmee kom je meteen bij tip 2: doe onderzoek naar de uitgever.
Tip 2: doe goed onderzoek naar de uitgever
Je manuscript indienen bij een uitgever die enkel non-fictie publiceert terwijl jouw boek een fictief verhaal is, is redelijk tijdsverlies. De kans dat je boek geaccepteerd wordt is dan erg klein, ondanks het feit dat het boek wel een goed verhaal bevat. Het is dan ook erg belangrijk om een lijst op te stellen van mogelijke uitgevers die dezelfde type verhalen/boeken eerder hebben uitgegeven en bekend staan om het genre van jouw manuscript. Laat ook zien dat je het manuscript niet zomaar naar elke uitgeverij hebt gestuurd.
Tip 3: Het indienen van je manuscript voorbereiden
Gewoon een mailtje sturen met je manuscript en de vermelding 'veel leesplezier' werkt natuurlijk niet. Het indienen van je manuscript vraagt heel wat voorbereiding. Zo moet je niet alleen een aantrekkelijke pitch schrijven, maar je voegt ook een synopsis bij, het eerste hoofdstuk, eventueel een voorstel van titel en je voorbije schrijfervaring. Maak het de redacteuren zo makkelijk mogelijk; na een pagina weten deze namelijk vaak al of een manuscript een go krijgt of niet. Tijd stoppen in het aanbieden van je manuscript is dus héél belangrijk. Zonde ook als je lang aan je boekt hebt gewerkt en je maakt jezelf er makkelijk vanaf bij het aanbieden ervan. Ook al ben jij overtuigd van je verhaal, een ander kijkt daar misschien anders naar. Tip: je kunt er ook voor kiezen om een eerste hoofdstuk te schrijven, een verhaallijn op papier te zetten en nog niet verder te schrijven. Op die manier is er voor een redacteur nog veel meer ruimte om jou te sturen bij het schrijven van het verhaal. Zo voorkom je dat je veel tijd stopt in een verhaal dat redacteurs niet zien zitten.
Tip 4: Literair agent zoeken
Een manier die heel wat beginnende auteurs gebruiken om makkelijk in contact te komen met uitgevers is het aanstellen van een literair agent. Deze heeft vaak al goede connecties met verschillende uitgevers en een bepaalde reputatie waardoor hij de redacties makkelijker kan overtuigen dat jouw boek het goed kan gaan doen. Literaire agenten kunnen je met hun ervaring goed helpen in het proces van de afwerking van je boek tot de publicatie ervan.
Tip 5: Self-publishing
Omdat het steeds moeilijker en moeilijker wordt om een boek nog gepubliceerd te krijgen als onbekende auteur, kiezen steeds meer schrijvers ervoor om aan self-publishing te doen. Uitgevers bieden vaak deze vorm van publicatie aan. Boeken worden op deze manier gedrukt door printing on demand (POD). Dit betekent dat een boek pas wordt gedrukt als het verkocht is en dat er per exemplaar afgedrukt kan worden. Dit is vaak iets duurder, maar zonder risico voor de auteur, omdat die geen grote oplages hoeft te bestellen. Let wel dat je zelf wel het land zult moeten rondrijden om je boek te promoten. Je hebt dus een auto nodig met een goede autoverzekering. Je kunt er uiteraard ook voor kiezen om alles met de trein te doen. Hoe je ook reist (tenzij je alles fietst)… op deze manier komen er wel meer kosten kijken bij het aan de man brengen van je verhaal. Grote kans dat je dit er wel voor over hebt.
Gerelateerd
Elk nummer een nieuw schrijfthema.
55% korting voor abonnees van Schrijven Magazine!
Abonnees profiteren van extra voordelen.
Door ervaren, professionele redacteuren. Goed én betaalbaar!