Afbeelding

Een literair agent stelt zich op als zakelijk partner van de auteur.

Het nut van een literair agent

Een literair agent stelt zich op als zakelijk partner van de auteur.Het is een vaak gestelde vraag: is het nuttig om als auteur een literair agent te hebben? Wij hebben een reeks belangrijke vragen op een rij gezet die in het zesde nummer van 2011 van Schrijven Magazine beantwoord werden door literair agenten Paul Sebes en Lolies van Grunsven.

  • Wat heeft een literair agent een auteur te bieden?

Een literair agent fungeert als een tussenpersoon voor een schrijver en een (potentiële) uitgever. Hij of zij assisteert een auteur tijdens het schrijfproces, zowel inhoudelijk als zakelijk. Pas wanneer de geschikte uitgever is gevonden en een deal wordt gemaakt, houdt de agent commissie in. Het kost je dus niks om een samenwerking aan te gaan met een literair agent, totdat je uitgegeven bent.

Een literair agent wordt dus in feite een assistent en adviseur van de auteur. ‘Wat wij altijd zeggen, is: we nemen je zorgen weg,’ aldus Sebes. De agent regelt zaken als financiën en promotie en biedt professionele feedback aan de auteur. De auteur beslist bovendien zelf in hoeverre hij hulp krijgt bij het schrijfproces.

  • Wat is het verschil tussen een literair agent en een redacteur bij een uitgeverij?

Als een agent met je in zee gaat, krijg je veel hulp bij het afwerken van je manuscript. De uitgever naar wie het gestuurd wordt, weet dus dat het manuscript al is goedgekeurd door een literair agent. ‘Anders kom je op de stapel ongevraagde manuscripten terecht, dat kan lang duren,’ aldus Van Grunsven. ‘Het voordeel van een literair agent is dat je als auteur serieuzer genomen wordt.’

Ook biedt de literair agent meer dan een redacteur. Zo wordt je bijvoorbeeld niet aan je lot overgelaten als je wordt afgewezen bij een uitgever, maar krijg je professioneel advies en ondersteuning. Bovendien krijgt een agent meestal binnen een dag na het versturen van een manuscript een reactie van de uitgever. Een auteur kan al gauw zes tot acht maanden wachten.

  • Hoe lang na het versturen van een manuscript kun je antwoord verwachten?

Een belangrijk punt om rekening mee te houden als auteur is: heb geduld. Literair agenten krijgen, net zoals veel van de traditionele uitgeverijen, ruim duizend manuscripten per jaar binnen. Deze moeten ze stuk voor stuk bekijken, wat plaatsvindt naast al het werk voor hun huidige auteurs. Reken er dus op dat het gemiddeld zes tot tien weken duurt voordat je antwoord krijgt (dit wisselt per agent).

Literair agenten bepalen bovendien al vlug of ze een manuscript wel of niet interessant vinden. ‘De vraag is: wil ik doorlezen?’ zegt Sebes. ‘Soms kom ik daar al achter na tien regels, soms tien pagina’s, soms wel honderd.’ Je kunt dus stellen: hoe langer het duurt voordat je wat terugkrijgt, hoe beter ernaar gekeken is.

Paul Sebes is sinds 1998 directeur van Sebes & Van Gelderen Literair Agentschap.
Lolies van Grunsven startte in 2010 het literair agentschap Van Grunsven Creative Management.

Lees het volledige artikel in Schrijven Magazine nummer 6 van 2011. Heb je het nummer niet in huis? Op deze pagina kun je eerder verschenen nummers van Schrijven Magazine nabestellen.

Bron

www.schrijvenonline.org/schrijven-magazine