Afbeelding
Jouw boek uitgeven en promoten!
Jouw boek uitgeven en promoten!
Jouw boek is grotendeels af? Dan is het tijd om concreet na te denken over publiceren, drukken en de promotie en verkoop. Wil je een kleine oplage voor jouw specifieke doelgroep, familie en vrienden, of is het je droom het grote publiek te bereiken? En hoe pak je dat aan?
Voor vrijwel alle boeken geldt dat aanmelden bij Centraal Boekhuis (CB) loont. Alleen een ISBN aanvragen, is niet genoeg. Je hebt een uitgever nodig.
Je kunt ook zelf een aansluiting bij CB afsluiten, maar voordeliger is het om te werken met een uitgever. Doe altijd een poging om binnen te komen bij de gevestigde orde, maar realiseer je dat dit maar voor weinigen is weggelegd. Een eigen CB-aansluiting is kostbaar, je kunt ook kiezen voor een self-publishing-uitgeverij of je aansluiten bij een collectief van zelfstandige uitgevers. Let erop dat je bij self-publishing veelal te boek komt te staan als auteur en dat het bedrijf de uitgever van jouw boek wordt en ook veel zeggenschap krijgt. Bovendien is hun primaire doel het verkopen van jouw boek, niet zozeer de eindredactie en kwaliteitsbewaking.
Meld je je boek aan bij CB in printing on demand, dan houd je de kosten laag. Je betaalt een klein bedrag per maand en een bedrag per verkocht boek. Maar die verkoop levert jou natuurlijk winst op.
Drukken in het buitenland heeft als voordeel dat de kosten veelal lager zijn dan in Nederland. Houd wel rekening met langere levertijden. En zorg voor een betrouwbare partner. Als er iets is met de productie, kun je niet even gaan kijken. Werk met een Nederlandse tussenpersoon of drukkerij om misverstanden te voorkomen en blijf op de hoogte van het verloop van de productie en de planning.
Kies je voor een eigen oplage, informeer dan bij drukkers op het gebied van printing on demand. Je kunt zo iedere gewenste oplage laten maken (voor bulk-verkopen en losse verkopen) en daarnaast het bestand in PDF plaatsen bij het CB, zodat bestelling vanuit online winkels zoals bol.com of de boekhandel direct verwerkt worden.
De verkoop van je boek valt of staat met de promotie ervan. Bepaal tijdig je verkoopdoel; hoeveel tijd/energie wil je erin stoppen en voor welk verwacht resultaat? Een uitgever zal ook inzet van jou verwachten en eventuele optredens in het land of het meewerken aan publicaties in bladen. Ga je jouw boek zelf uitgeven, bepaal dan zo concreet mogelijk je doelgroep en stem je promotie-inspanningen daarop af. Stuur persberichten en nieuwtjes naar alle media die je in kaart hebt gebracht, vraag zo mogelijk bij welke journalist, blogger, vlogger of influencer je moet zijn en houd alle contacten warm. Zet ook je inmiddels opgebouwde netwerk in en breid deze voortdurend uit. Zichtbaar zijn en zichtbaar blijven, daar moet je lol in hebben en tijd voor vrijmaken!
Onze tips
Benieuwd naar het resultaat? Blader hier, bestel het of ren alvast naar de bakker voor een pakje verse stroopwafels voor jouw eerste recept of knutsel!
Lineke Eerdmans is gepassioneerd boekenmaker, eindredacteur en uitgever. Ze studeerde Taalkunde aan de Universiteit Utrecht en heeft ruime ervaring in het maken van boeken, het begeleiden van auteurs en het redigeren van teksten. Ulrike Schmidt heeft een achtergrond in letteren en marketing. Sinds een aantal jaren is zij freelance (hoofd)redacteur en conceptbedenker voor verschillende bedrijven en organisaties.
Topauteur Herman Koch geeft naar aanleiding van het verschijnen van zijn nieuwe boek advies aan jonge schrijvers. Meld je aan!
Mariken Heitman geeft tips! Meld je aan en ontvang dit nummer.
Meld je aan voor de Schrijven Nieuwsbrief.
Dit nummer niet missen? Neem vóór 24 januari 23:59 u. een abonnement dan ontvang je dit nummer!
Ervaren redacteur Maria Genova deed voor Schrijven Online meer dan dertig manuscriptbeoordelingen. Lees haar tips in het komende nummer!