Afbeelding
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay
Het kan niet vaak genoeg worden gezegd: je leert het meeste door te lezen, lezen en nog eens lezen!
Zelfs van slechte boeken kan je soms leren om zelf beter te gaan schrijven. Maar het liefste heb je natuurlijk de goede voorbeelden. Dit zijn 5 boeken waar je als sciencefiction schrijver van kan leren!
Eén van de bekendste YA-sciencefiction boeken is wel The Hunger Games, vertaalt als De honger spelen. Iedereen heeft er al eens of gehoord of op zijn minst de film gekeken. Het verhaal van hoofdpersoon Katniss Everdeen die in een dodelijk spel terecht komt, is wereldberoemd. Maar wat heeft auteur Suzanne Collins gedaan om de lezer zo vast te houden?
Ten eerste spring je meteen in een gebeurtenis van het verhaal. De eerste tien bladzijden zijn niet gewijd aan een lange uitleg over hoofdpersoon Katniss haar verleden, maar wordt meteen in show, don’t tell geschreven. Dit maakt dat je meteen al het verhaal in wordt gezogen.
Daarnaast is Katniss een personage zoals je er niet veel van hebt. Ze is op sommige vlakken imperfect, wat af en toe maakt dat ze een beslissing neemt waar jij het als lezer niet mee eens bent. Dat maakt de lezer nieuwsgierig, omdat het personage niet voorspelbaar is.
Ook gaat Collins diep in op de mentale problemen van de personages. Veel gebeurtenissen in de Hunger Games zijn schrikwekkend en Collins doet er goed aan om die gebeurtenissen altijd een beetje te laten blijven hangen.
Van Veronica Roths Divergent kan je goed de world building afkijken. Je volgt hier Beatrice, ook wel Tris, die in de nieuwe samenleving een onverwachte en uitdagende keuze maakt. Het verhaal vindt plaats in een futuristisch Chicago, en de wereld ziet er totaal anders uit dan hoe we die kennen. De samenleving is anders ingedeeld en is tot de puntjes door uitgedacht, waardoor je je als lezer meteen kan inbeelden hoe het zou zijn als de wereld er zo uit zou zien.
Door het verhaal heen onthult Roth steeds meer over de geschiedenis van de wereld. Een cruciaal onderdeel voor world building en science fiction als je die geloofwaardig en spannend wil houden.
Hier ga je mee met Paul Atreides. Die gaat naar de gevaarlijkste planeet van het universum om de toekomst van zijn familieleden veilig te stellen. Dune is een tijdloos boek. Want hoewel het boek al meer dan vijftig jaar geleden voor het eerst op de markt kwam, wordt het nog steeds vol enthousiasme gelezen. Dit komt doordat de technologie dat in het boek voorkomt amper uitgelegd wordt, maar daardoor kan het door de lezer in elke tijdsperiode gelezen worden zonder dat nieuwe ontwikkelingen het boek achterhaald maken. Dune is ook één van de boeken met de beste world buildings. Frank Herbert heeft hiervoor een geschiedenis en complexe cultuur aan zijn verhaal toegevoegd. Dit maakt dat de wereld geloofwaardig wordt. Maar, pas wel op, een vaak genoemd minpunt van Dune is dat de eerste vijftig pagina’s een bom van uitleg zijn. Maak het daarom niet té complex of zorg ervoor dat de informatie door het boek heen gegeven kan worden.
De Test van Joelle Charbonneau grijpt je vast en laat je niet meer los. Het is zo’n boek waarbij je blijft zeggen: “Nog één hoofdstuk dan.” Je gaat mee in het avontuur van Cia, die is uitgekozen om mee te doen aan een programma waar alleen de beste studenten de kans voor krijgen. Maar dat programma blijkt intensiever dan gedacht.
Charbonneau heeft een spannende verhaallijn met onverwachte gebeurtenissen en nog onopgeloste details. Er gebeurt altijd wel iets relevants in het boek. Dit maakt dat je als lezer blijft lezen, omdat je wil weten wat er gaat gebeuren en hoe hoofdpersoon Cia zich uit de situatie gaat redden.
Het is een echte pageturner en dat heeft het boek, naast de spannende verhaallijn, te danken aan het einde van de hoofdstukken. Bijna elk hoofdstuk eindigt in een cliffhanger, wat maakt dat je het boek niet meer weg kan leggen.
In het boek Zeis van Neal Shusterman zie je hoe de hoofpersonages Citra en Rowan een persoonlijke groei doormaken. Ze wonen in een wereld zonder de dood, want zelfs dat hebben de mensen in dit toekomstverhaal te weten overwinnen. Citra en Rowan krijgen de taak om de opleiding tot Zeis te volgen. Het enige wat mensen nog kan doden, zodat de populatie in de juiste mate blijft.
Door alle trainingen die ze krijgen verandert hun kijk op de wereld. Als lezer zie je langzaam hoe hun gedachten veranderen.
Citra en Rowan zijn twee totaal verschillende personages, wat die persoonlijke groei van hun beiden erg interessant maakt.
Ervaren redacteur Maria Genova deed voor Schrijven Online meer dan dertig manuscriptbeoordelingen. Lees haar tips in het komende nummer!
Mariken Heitman geeft tips! Meld je aan en ontvang dit nummer.
Meld je aan voor de Schrijven Nieuwsbrief.
Topauteur Herman Koch geeft naar aanleiding van het verschijnen van zijn nieuwe boek advies aan jonge schrijvers. Meld je aan!
Dit nummer niet missen? Neem vóór 24 januari 23:59 u. een abonnement dan ontvang je dit nummer!